04 Eylül 2015 05:14

Cezaevlerinde 2 haftada 211 mahpus sürgün edildi

Paylaş

Aziz ORUÇ

Son 14 günde cezaevlerinden, aralarında belediye eşbaşkanları ve seçilmişlerin de bulunduğu 211 mahpus, batı ve Karadeniz illerine sürgün edildi. İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Necla Şengül, AKP'nin yürüttüğü kirli savaşa karşı cezaevlerinde de yükselen bir sesin olduğunu söyledi. 

Cezaevlerinde mahpuslara dönük işkence, kötü muamele ve sürgünler her geçen gün artıyor. Cezaevlerinde hasta mahpuslara yapılan uygulamalar ise, gün geçtikçe önünü alınmaz bir al aldı. Malatya'da gardiyanların saldırısı sonucu 2'si ağır 9 mahpus yaralanırken, tedavi için gönderilen 19 hasta mahpus ise, tedavileri yapılmadan Van M Tipi Cezaevi'nde tek hücrede tutuluyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu üyesi Necla Şengül, çatışmalı ortam ile birlikte devletin mahpuslar üzerinde büyük bir baskı oluşturarak, mahpusların iradelerini kırmaya dönük uygulamalarla saldırıda bulunduğunu söyledi.

'CEZAEVLERİNDE YÜKSELEN BİR SES VAR'

Şengül, mahpusların cezaevlerinde yükselen seslerine karşı cezaevleri idarelerinin, gardiyanların, mahpuslara dönük işkence, darp, kötü muamele gün geçtikçe artığına işaret etti. Şengül, "Osmaniye, Siverek Balıkkesir, Malatya, Siirt ve birçok cezaevinde tutsakların odalarına girerek tutsaklar darp ediliyor. Cezaevi idaresi, gardiyanlar ve özel müdahale timleri tutsaklar üzerinde baskı oluşturmak ve iradelerini kırmak için sık sık şiddete başvuruyor. Tüm bu yaşananlara rağmen tutsakların cezaevlerinde yükselttiği ses dışarıya ulaşmaya devam ediyor" dedi.

'TUTSAKLAR HER GÜN SÜRGÜN EDİLİYOR'

İşkence ve kötü muamelenin dışında mahpusların iradelerini kırmaya dönük mahpusların sürgün edildiğini ifade eden Şengül, bu yönlü sürgünleri KCK ana davalarında da yaşandığını ve bir ayda 2 bin 459 kişinin sürgün edildiğini söyledi. KCK ana davasına benzer bir uygulamanın bu günlerde de yaşandığına dikkat çeken Şengül, "Diyarbakır, Siirt, Adıyaman, Elazığ ve daha birçok cezaevinde yüzlerce tutsağın bulunduğu cezaevlerinden Karadeniz'de bulunan cezaevlerine sürgün ediliyor. Bu sürgünler açlık grevinde bulunan tutsakların dirayetlerini kırmak için yapılıyor. Günlerdir açlık grevinde bulunan tutsaklara idare tarafından B1 vitamini verilmiyor. Bu bizim için çok kaygı verici bir durumdur" dedi.

'HASTA TUTSAKLAR YAŞAMSAL İHTİYAÇLARINI DAHİ KARŞILAYAMIYOR'

Hasta mahpusların durumuna ilişkin ise Şengül, gün geçtikçe cezaevlerindeki hasta mahpusların durumu ciddiyetini korurken, hükümetin hiçbir şey yapmaması kabul edilmez olduğunu söyledi. Birçok hasta mahpusun cezaevinde yaşamsal ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını ifade eden Şengül, bu hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. 

21 Ağustos 4 Eylül tarihleri arasında aralarında eşbaşkanların da bulunduğu 211 kişi Karadeniz ve Batı illerine sürgün edildi. 

* 2 Eylül'de Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 12 mahpus, saldırıya uğrayarak Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bulunan cezaevlerine sürgün edildi. 

* 31 Ağustos'ta Adıyaman E Tipi Cezaevi'nde tutulan 9 PKK'liden 8'i Kocaeli Kandıra F-1 ve F-2 Tipi cezaevlerine, bir kişi ise İzmir Şakran F-1 Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi.

*30 Ağustos Diyarbakır ve Elazığ'daki cezaevlerinde doluluk oranı gerekçe gösterilerek 100'e yakın mahpus, başta Trabzon Bahçecik E Tipi Cezaevi olmak üzere bölgedeki cezaevlerine sürgün edildi. 

* 28 Ağustos günü Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan 50'ye yakın PKK'linin keyfi bir muameleyle Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'daki cezaevlerine götürüldü. 

*21 Ağustos tarihinde Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan 28 siyasi mahpus, hiçbir gerekçe gösterilmeden Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi. 

*2 Eylül'de Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya ve DBP yöneticisi Mardin Cezaevi'nden Sincan Cezaevi'ne sürgün edildi.

*31 Ağustos Mardin'in Nusaybin ilçesinde "özyönetim" ilanına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan 4 kişi, Mardin E Tipi Cezaevi'nden, Sincan ve Kırıkkale cezaevleri gönderildi.

*24 Ağustos'ta tutuklanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Seyit Narin ve DBP Sur İlçe Eşbaşkanı Ali Rıza Çiçekli, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık Barut, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Bodakçı ve Kadın Akademisi çalışanı Güneş Ölmez ise Ankara Sincan Cezaevi'ne sürgün edildi.

*30 Ağustos'ta DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hafize İpek, tutuklandıktan sonra, Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

DİHA'ya 9'uncu kez erişim engeli

SONRAKİ HABER

Azerbaycan'da 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...