04 Eylül 2015 00:58

Direnişteki ORS işçileri: Sendika, bizim komitelerimiz gibi olmalı

Paylaş

Deniz ORTAKÇI 
Orkan SANCARBARLAZ
Ankara

ORS grevinin 6. günü, öğle arası herkes yemeğini yedikten sonra direniş alanına kurdukları çadırlarda bekleyişini sürdürüyordu işçiler. Biz de görüş almak üzere çayını semaverinde yeni demlemiş bir grup işçinin yanına oturduk. Başta tereddütlü yaklaştılar. Aralarından biri, “Bak gardaşlık, burada daha bizim hakkımızda iyi şeyler yazan çok fazla gazete görmedik. İşçilerin aleyhine, patronun ağzından yazılar yazan gazetelerden değilsiniz inşallah” dedi. Biz de o gün çıkmış olan ORS haberini gösterip kendimizi iyice tanıttıktan sonra oturduk sofralarına. 

Bu direnişin onların hayatında neleri değiştirdiğini sorduğumuzda, yanıt, “Birlik olunca neleri değiştirebileceğimizi görmüş olduk” oluyor. “Bu direniş olmadan önce birlik yok muydu bu fabrikada?” dediğimizde yanıt hepsinde ortak: “Bu kadar birlik yoktu. Çünkü o zaman Türk Metal vardı. Sendika dediğin işçiyi savunur ama bunlar her zaman patronun yanında yer aldı. Paramızı yiyip, bizi işten atıyorlardı. Böyle bir sendika olmaz olsun.” 

“O halde, nasıl bir sendika olmalı?” diye sorduğumuzda da, “Mesele basit, işçiden yana bir sendika olsun artık. Sendika işçiyi savunmalı, masada konuşulanları işçiyle paylaşmalı. Tıpkı bizim sözcülerimiz, komitelerimiz gibi olmalı” diyorlar. Ama söylediklerinden çıkardığımız kadarıyla şu an var olan sendikalardan hiçbiri onlara yakın gelmiyor. Hepsini aynı kefeye koyarak değerlendiriyor işçiler. Şu anki komite ve sözcülerden oluşan sistemden ise memnun olduklarını söylüyorlar.

Buradaki durumun daha ne kadar devam edeceğini soruyoruz. Hepsinin yüzünde aynı kararlı ifade  oluşuyor. “Sonuna kadar gider burası. Hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Burada bir bölünme olursa kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Patron da artık zaten köşeye sıkıştı, biz olmadan o makineleri nasıl çalıştıracak? Bizim kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmadı zaten. Millet buraya zaten ‘öldüm’ diye geliyor. Ekmeğimiz, onurumuz için direniyoruz. Savaşlar tarih boyunca nasıl kazanılmışsa, biz de buradaki savaşı o şekilde kazanacağız.”

Çalışma koşullarının ne kadar ağır olduğuyla ilgili kurdukları şu cümle bizim için gayet aydınlatıcı oluyor: “ORS’de çalışan adam emeklilik yaşayamaz. Buradaki işi bitince gömülür gider toprağın altına. Bir yandan gürültü, içerdeki zehirli hava, kopan parmaklar, yanan eller... Gelip görseniz dayanamadan beş dakika sonra çıkar gidersiniz. Bizim ömrümüz böyle geçiyor.” 
Sonra bir başkası söyledikleriyle haberimizin başlığını atmış oluyor: “Rulmanın bir iç, bir de dış bileziği vardır. Bazen bilezik yere düştüğünde tepesinde dikilen formen başlar bağırmaya, ‘Lan onu nasıl yere düşürürsün?’ Hakaretlerin ardı arkası kesilmez. İşte o rulman bileziği kadar değeri yok buradaki işçinin.”


ORS GREVİNE ESNAF DESTEĞİ

ORS’de işçilerin grevi sürerken Polatlı halkının direniş hakkında ne düşündüğünü merak ettik ve yola çıktık. Yaklaşık 120 bin nüfusu olan Polatlı, işçilerin de dediği gibi çarşı pazarda herkesin birbirini tanıyabildiği bir kent. Polatlı halkının önemli bir geçim kaynağı olan ORS fabrikasında yaşananlar halk tarafından da tartışılıyor. Arkadaşı veya akrabası ORS işçisi olanlar fabrikada olup bitenlere daha hakimler. Fabrikada tanıdığı olan dükkanların camına “ORS İşçilerine, Grevlerine Tam Destek. Her Türlü Yanınızdayız!” dövizleri asılmış. 
Destek olduğunu ilan eden esnaflardan biriyle konuşuyoruz ve işçilerin mücadelesinin yanında olduklarını ve tek temennilerinin sorunun çözülmesi olduğunu öğreniyoruz. Buradan çıktığımızda aynı dövizin asıldığı karşı dükkana girdik. Burada da, ORS’deki sorun çözülmezse başta esnaf olmak üzere bütün Polatlı halkının zarar göreceği konuşuluyor. Esnaf işçilerin akrabası, arkadaşı veya müşterisi olduğunu ifade ederken, “Kardeşim, halamın oğlu o fabrikada çalışıyor, bu mücadeleyi desteklemeyeyim de ne yapayım?” diyor. 
EĞİTİM SEN: TÜM 
POLATLI DESTEK OLMALI
Eğitim Sen Polatlı Temsilcisi Alpaslan Ünsal, ORS işçilerinin mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini söyledi. ORS’nin Polatlı için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten Ünsal şöyle devam etti: “Bu fabrika 20 yıldır işçilerin emeği üzerinden 10 kat büyüdü. Ancak fabrikanın büyümesinden işçiler yeterince pay alamadılar. ORS işçileri aileleriyle birlikte binlerce kişiyle Polatlı ekonomisine katkı sağlıyor. Bu grev, hepimiz için önemli. O yüzden Polatlı’da esnafından işçisine, öğretmenine herkesi bu greve destek vermeye çağırıyorum.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ORS’de işçiye ‘arkadaşını sat’ teklifi

SONRAKİ HABER

‘Birkaç bin mültecinin İngiltere'ye girişine izin verilecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...