04 Eylül 2015 00:57

ORS’de işçiye ‘arkadaşını sat’ teklifi

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

İşçi sözcüleriyle görüşmeye bir türlü yanaşmayan ORS yönetimi, Polatlı İŞKUR müdürüyle yaptığı görüşmede işten atılanları geri almayacaklarını ancak işçiler kabul ederse atılanlar arasından ‘Bazı elemeler yapabileceklerini’ söyledi.

Ankara Polatlı’da bulunan ORS rulmanda bir haftayı geride bırakan direnişe rağmen fabrika yönetimi işçilerle halen masaya oturmazken, İŞKUR Polatlı Müdürü Ali Fuat Eren, fabrikaya gelerek işçi sözcüleri ve patronla ayrı ayrı görüştü. İşçilere talep ve şikayetlerinin ne olduğunu  soran Eren, artık bu sorunun bir çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Kendisinin de eskiden ORS’de çalıştığını belirten Eren , Fabrika Müdürü Feridun Özhan ve Fabrika Sahibi Ahmet Aslan’la konuştuklarını işçilere iletti. Patronun işçi sözcüleriyle görüşmeyi reddettiğini aktaran Eren, “İşçi temsilcileriyle görüşmeye asla yanaşmıyorlar. İşten çıkarılanları da geri almayacaklarmış. Sadece işten atılan sayısının 177’den 100’e, 80’e indirilebileceğini söylüyorlar” dedi.  Patronun gerekirse fabrikayı bile kapatabileceğini savunan İŞKUR Müdürü Eren’e işçilerin yanıtı ise “Biz fabrikanın kapanmasını istemiyoruz ama hiçbir arkadaşımızı da geride bırakmayız. Ancak illa ki fabrikaya kilit vururum diyorsa buyursun zinciri bizden” dediler.

BELEDİYEYE SİTEM 

Fabrika yönetimiyle görüşen bir başka isim ise Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya oldu. Görüşmenin ardından kapıda işçilere açıklama yapan Yıldızkaya’dan herkesin rahatça duyabilmesi için mikrofonla konuşması istendi. Ancak Yıldızkaya gerek olmadığını söyledi. Yıldızkaya, “Yaklaşık 45 dakika görüştük. Ahmet bey bazı konularda ısrarcı. Bu eylemin yasa dışı olduğunu söyledi. Biz de işten atılanların  geri alınması konusunda ısrar ettik. Sizlerin mağdur olmaması gayretindeyiz” dedi. Çoğu işçinin ise Yıldızkaya’nın konuşmasını dinlemeyerek uzaktan izlemesi dikkat çekti. Bir işçi sözcüsü, “Bizim seçilmişlere saygımız var ama kaç gündür fabrikanın önündeyiz belediyenin bir suyunu içemedik. Her gün ya kendi imkanlarımızla ya da esnafın desteğiyle karnımız doğuyor. Ayrıca belediye başkanımızın patronla görüşmeden önce bizim taleplerimizi de iletmesi gerek” dedi.

DOSTU DÜŞMAN TANINDI

İşçiler bu zor süreçte dostu da, düşmanı da tanıma fırsatı buldular. Kimi grevlerine destek verdi, yanlarında oldu. Kimi de ya hiç destek olmadı, ya da çeşitli bahanelerle işçilerin direnişini görmezden geldi. Sözcülerden biri yaptığı konuşmada “Buraya bir tuvalet getirilmesi için uğraştık. AKP ilçe başkanını arayıp istedik. Patronun savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, bu yüzden getiremeyeceklerini söyledi. Buralar tümden Ahmet Aslan’ın mı? Bunun üzerine bana ‘Çok keskin konuşuyorsun’ dedi. Arkadaşlar bizim iki gücümüz var. Birincisi birliğimizden gelen gücümüz, ikincisi üretimden gelen gücümüz. Bu fabrikayı biz bu noktaya getirdik. Bundan sonra da kimsenin önünde eğilmeyiz” dedi. Öte yandan Polatlı esnafı işçilere destek oluyor. Esnaf işçilere bazen su, bazen yemek gönderiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Yeniden Renault benzeri bir direniş mi başlıyor?

SONRAKİ HABER

Direnişteki ORS işçileri: Sendika, bizim komitelerimiz gibi olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...