03 Eylül 2015 17:03

Çin’den gövde gösterisi

Paylaş

Çin İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’yı mağlup etmesinin 70. yıldönümünü başkent Pekin’de düzenlenen dev bir askeri geçit töreni ile kutladıTiananmen Meydanı’nda 70 pare top atışıyla başlayan törene 12 bin asker ve 200 uçak katıldı. Çin medyası törendeki silahların yüzde 80’den fazlasının ilk kez kamuoyunda sergilendiğini bildirdi.

Törende bir konuşma yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Japonya’nın 70 yıl önce ülkesine saldırdığını hatırlattı. Xi Jinping düşmanlarını azimle yenilgiye uğratanları saygıyla andığını söyledi.Xi konuşmasında ayrıca Japonya’ya karşı elde ettikleri zaferin ülkesinin önemli bir güç olarak dünya sahnesine çıkmasını sağladığını belirtti.
Rusya lideri Vladimir Putin dahil 30’dan devlet ya da hükümet başkanının da izlediği törene Batılı ülkelerinin liderlerinin ise katılmamaları dikkat çekti.

ÇİN ORDUSU 300 BİN AZALACAK

30’a yakın konuk devlet ve hükümet başkanları arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye gibi liderler ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki moon, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova bulunuyor.

Törenin başlangıcında konuşan Çin Devlet Başkanı Xi, ‘Asya, Avrupa, Afrika ve Okyanusya’yı yakıp yıkan 2. Dünya Savaşı’nın 100 milyonun üzerinde askeri ve sivil can kaybına neden olduğunu’ söyledi. Xi, savaş boyunca Çin’de 35 milyon, Sovyetler Birliği’nde de 27 milyonu aşkın kişinin katledildiğini belirterek, barış vurgusu yaptı. Çin Cumhurbaşkanı, 2 milyon 300 bin askerle dünyanın en kabalık ordusuna sahip Çin ordusundan 300 bin asker daha azaltılacağını ilan etti; ancak takvim vermedi. Xi konuşmasını, “Adalet kazanacak, barış kazanacak, halk kazanacak.” sözleriyle tamamladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu’da 13 milyon çocuk eğitimden yoksun yaşıyor

SONRAKİ HABER

‘Mor’ filmler bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...