03 Eylül 2015 12:47

Avrupa'da yaşayan Vartolu aydınlar: Varto’ma dokunma!

Paylaş

Avrupa’da yaşayan Vartolu aydınlar son haftalarda ilçede yaşanan devlet terörüne tepki gösterdi. Bir imza metni yayımlayan aydınlar, “Varto’da yaşanan çatışmaları kaygı ve endişeyle izliyoruz. Kadın gerilla Kevser Ertürk’ün (Ekin Wan) hunharca katledilerek teşhir edilmesi, bizlere 1990’lı yıllardaki ellerinde gerilla kafalarıyla poz veren asker görüntülerini anımsatmıştır” dediler. 

Aralarında yazar, gazeteci, müzisyen, dil bilimci, ressam ve eğitimcilerin yer aldığı aydınların imzasıyla yayımlanan metinde şu ifadelere yer verildi; “Bu suçu işleyenler, emir verenler acil olarak ortaya çıkarıp yargılanmalıdır. Kadın gerilla Ekin Wan’a yapılanlar bölgede yaşanan vahşeti ve şiddeti bütün çıplaklığını ortaya koymuştur. 15-16 Ağustos tarihlerinde ilçe merkezinde jandarma ve özel tim tarafından estirilen terör ve ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı baskıların dozajını artırmış, halkın yaşamını çekilmez hale getirmiştir. Köylerle ilçe arasındaki ulaşım günlerce engellenirken, elektrik ve telefonlar kesilmiş, halkın can ve mal varlığı tehdit edilmiştir. 

Bir kaç dilin, farklı inançların yüz yıllardır yan yana dostluk içinde yaşadığı, birbirini ötelemediği/dışlamadığı bir yerdir Varto. Mayasını bu hümanizmadan almış bir yer olan Varto’nun bu dokusu bozulmak istenmektedir. Vartolular yürek insanıdır. Yürekleri gülden narindir. Hasbıhal ederler gece yarılarına kadar. Haksızlıklar bilinsin isterler, bilinsin ki; yarına güzel bir kelam kalsın diye. Bizler Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan Vartolular olarak, son haftalarda doğup büyüdüğümüz, gidip gördüğümüz Varto’da yaşananlar konusunda büyük bir endişe içindeyiz. Akrabalarımızın, dostlarımızın, komşularımızın, köylülerimizin, hemşehrilerimizin can ve mal güvenliği bizleri de yakından ilgilendiriyor. İlçede yaşananları araştırmak için bağımsız bir komisyonun kurularak gerçekleri açığa çıkarılmasını talep ediyoruz. Bütün kamuoyunu Varto'da yaşananlar konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

Metni imzalayan aydınlar şöyle; Akman Gedik (Yazar-Şair), Yücel Özdemir (Gazeteci-Hayat TV moderatörü), Ali Kızılgedik (Yazar), Aydın Bingöl, Aydın Dere (Gazeteci), Ibrahim Beyaz (Yazar), Medeni Bingöl, Mehmet Yıldız, Berivana Çiya (Müzisyen), Lerzan Jandil (Dilbilimci-Eğitimci), Çeko Kocadağ (Dilbilimci-Eğitimci), Erdal Güldağ (Ressam), A..Himmet Dağ (Şair), Hamdi Özyurt (Şair/Yazar), Ceylan Bingöl (Müzisyen), Enver Önder Işık (Müzisyen), Kemal Celik (Ressam, Zaza Dil öğretmeni), Hasan Dursun (Yazar), Wusene Gestemerde (Yazar), Hesenê Reqasa, Efkan Tolay, Ecevit Özdemir (Sendikacı), Ali Yalçın (Eğitimci), Şevket Durmuş (Eğitimci/Yazar), Maviş Güneşer (Müzisyen), Xezal Bingöl (Müzisyen) İmam Özgül, (Müzisyen), Pınar Özgül (Müzisyen). (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ethem Sarısülük’ün katili Ahmet Şahbaz tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Silopi'de polis mahalleye ateş açtı: 1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa