03 Eylül 2015 00:26

Yatağını bulan nehrin dingin sesi: Hüseyin Korkankorkmaz

Paylaş

FİRKAT-I Zeval’den üç yıl sonra ikinci çalışması olan “Demdir” yayınlanan Hüseyin Korkankorkmaz genç yaşına rağmen yatağını bulan nehrin dingin sesi gibi... Doğduğunda kulağına bağlama sesi üflenmiş, ana sütü namına türküler, deyişler emmiş gibi…
Ey Çeşm-i Muhabbet ile başlayan çalışma, sizi daha başında sarıp, bir insan hali olan zülf-i perişana taşıyor. Dinlerken kaynağında içilen su duygusunu yaşıyorsunuz. “Demdir” aceleye getirilmemiş, emekle, duyguyla, sevgiyle, aşkla yoğrulan bir çalışma olmuş. Korkankorkmaz bu çalışmasıyla güçlü bir kültürün içinde yoğrulan ve bir yanı yanmadan pişen bir sesin günümüzdeki örneklerinden biri olma yolunda yürüdüğünü gösteriyor.
Dinleyince, Korkankorkmaz’ın kolayına kaçmayan, yüzeyde yüzmeyen, kültür yatağından kopmayan, devridaimin yaşam suyundan beslenen kervandan bir yolcu olduğunu anlıyorsunuz. Ona aşkın ve muhabbetin sesi de diyebilirsiniz. Çalışmanın bir yerinde kültürün ve felsefenin atmosferinde dolaşan fikrin zikrinin atmosferi sizi de alıyor içine. Denemeler yapıyor. Bu Tepe’den, Hasan Dağı’na ulaşan sesinin ve yeteneğinin buluşmasında güncelle derinlerde dolaşanın buluşmasını yoğurup şekillendiriyor.

HER TINISI HER TELİ UYUMLU…

Yüreğiyle dilindeki uyum tüm çalışmaya özgün bir ruh vermiş. Bazı parçalar Alevi kültürü damarının sözle ve sazla buluşması, yetenekle icrası olmuş. Bu damarın zenginliği çalışmayı çok yönlü kılmış. Süzülmüşlüğün yürek ve beyinle damıtılması farkı sesin her teline, sazın her tınısına yansımış.
Kah için için korlaşan, kah coşa coşa yanan bir yüreğin dışa vurumu olmuş “Demdir”.
Aileden gelen birikimi konservatuvar eğitimiyle geliştiren Korkankormaz Alevi kültürünün güçlü damarından feyz alarak, oradan beslenerek, demlenerek ilerliyor. Telle sesin buluşması suyla toprak, güneşle gül kadar sade. Bağlamayı evde, cemde, cemaatte dinleyerek büyüyen Korkankorkmaz, muhabbetle yoğrularak şekillenmenin avantajlarını iyi değerlendiren bir sanat çalışması sunmuş. Kültür deryasının içinde karakter kazanan yüreklerin dışa vurumunda sade bir ses ve zengin bir yorum olarak hayat bulmuş albüm.
Ey Çeşm-i Muhabbet ile başlayan albüm çalışması, daha tınılardan itibaren dinleyiciyi bir halkın kültürünün esintisiyle karşılıyor. Her nefes için büyük bir titizlik göstermiş. Geldiği kaynaktan beslenmekle kalmamış, yeteneğini katmış, her anını yaşayarak, hakkını vererek, geleneğin her türlü sorumluluğunu taşıyarak ürün vermiş.
Erdal Erzincan ekolünün yeni bir yansıması, yeni bir ses ve yeni bir yorum Hüseyin Korkankormaz.
İnsanda müzik aşkına kapılan bir derviş duygusu uyandıran, bağlama hocası da olan Korkankorkmaz’ın söylediği her ezgi sizi başka bir derinliğe taşıyor. Eline, yüreğine sağlık…
İber Prodüksiyondan çıkan çalışma dinleyiciyle buluşmayı bekliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MGK'de 'seçim güvenliği' konuşuldu

SONRAKİ HABER

Mutlu olmak için ‘Önce Ekmekler Bozuldu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...