01 Eylül 2015 16:19

İsveç’te çevrecilerin tekellere karşı zaferi

Paylaş

İsveç hükümeti, Gotland Adası’nın kuzeyinde yer alan maden tekeli ile çevreciler arasında amansız mücadelelere sahne olan Ojnare Ormanlarının Natura 2000 Bölgesi olarak kabul edilmesi için Avrupa Birliğine öneride bulunmayı kararlaştırdı. Böylelikle 10 bin hektarlık bölgede bulunan 170 hektarlık alandaki kireç ocakları kapatılacak.

Karar Gotland Adası’nın Visby ilinde düzenlenen bir konferansta aynı zamanda Çevre Partisi Yeşiller’in eş başkanlık görevini yürüten Åso Romson tarafından basın ve kamuoyuna açıklandı.

Grenpeace ve Doğayı Koruma Derneği başta olmak üzere çevre örgütleri hükümetin kararını sevinçle karşılar ve yaklaşık 10 yıldan beri süren mücadelenin çevrecilerin zaferiyle sonuçlandığı değerlendirmesini yaparken, bölgede kireç ocaklarını işleten Nordkalk adlı tekelin ve IF Metall Sendikasının temsilcileri karara tepkili.

Nordmark yetkilileri, kireç çıkarılan ocakların Natura 2000 kapsamı dışında bırakılması umudunu taşıdıklarını söylerken, IF Metall  Federasyonu Başkanı Anders Ferbe, 400 kişinin doğrudan, 3 bin kişinin de dolaylı olarak alınan karardan olumsuz olarak etkileneceğini iddia etti.

Ferbe, İsveç sanayisinin kirece ihtiyaç duyduğunu ve ocakların kapatılması durumunda kirecin okyanuslardan gemilerle İsveç’e getirilmesinin çevre sorunlarına yol açacağını öne sürdü. 

Doğayı Koruma Derneği Başkanı Johanna Sandahl ise, Ojnare Ormanlarında korunması gereken eşşiz doğal yaşam alanları ve yok olma riski taşıyan canlı türleri bulunduğunu ve hükümetin çevreyi gözeten örnek bir karar aldığını söyledi. 10 yıldan beri yöre halkı ve çevreciler, Ojnare Ormanlarında açılan kireç ocaklarının kapatılması ve ağaç kesiminin durdurulması için mücadele ediyordu. Sivil itaatsizlik eylemlerine başvurarak birçok kez ağaçların kesmini durdurmayı başarmışlardı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'dan 'Acil demokrasi, acil barış' çağrısı

SONRAKİ HABER

Ada’da müzakereler hızlı ilerliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...