01 Eylül 2015 16:13

Avrupa’da göçmenlere destek eylemleri

Almanya’nın Frankfurt kentinde ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da binlerce kişi göçmenlere yönelik kötü muameleyi protesto için sokaklara döküldü.

Paylaş

Almanya’nın Frankfurt kentinde ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da binlerce kişi göçmenlere yönelik kötü muameleyi protesto için sokaklara döküldü.Yürüyüşlerde mültecilere yönelik baskılar ve ırkçı saldırılar protesto edildi. Demokratik kitle örgütleri ve DİDF gibi göçmen örgütleri de destek verdi. Avusturya’da geçen hafta terk edilen bir kamyonun içinde, Suriyeli oldukları düşünülen 71 göçmenin cesedi bulunmuştu.  

Göstericiler ellerinde ‘Hoş geldiniz göçmenler’, ‘Avrupa’nın toplu mezara dönüşmesini istemiyorum’ yazılı pankartlar taşıdı.
Avusturya polisi, pazartesi günü binlerce göçmenin Budapeşte’den kalkan trenle salı günü Viyana’ya vardığını duyurdu. Göçmenlerin bir kısmı Viyana’dan Almanya’ya giden trenlere bindi. AFP haber ajansının aktardığına göre göçmenlere destek için toplanan yaklaşık 20 bin kişi Viyana’nın Westbahnhof tren garından başkentin en büyük alışveriş merkezine doğru yürüdü. Göstericiler yürüyüş boyunca Avusturya’nın sevgi ve dayanışma sözleri içeren şarkılarını söyledi. Yürüyenler arasında aileler, çocuklar ve her yaşta katılımcının olduğu belirtildi. Parlamento önünde toplanan bir grup da göçmenler için mum yaktı.

AVRUPA SORUNU ÇÖZMEKTE BAŞARISIZ

Protestoları organize eden Nadia Rida, Avrupa’yı ‘siyasi başarısızlık’ ve ‘insanlık dışı tutumda bulunmakla’ suçladı. Viyana’nın St. Stephen Katedrali’nde de göçmenler için dini tören düzenlendi. Katedralin Baş Piskoposu Kardinal Christoph Schoenborn, üst düzey hükümet yetkililerinin de katıldığı törende “Artık bıktık, ölümlerden, acılardan, zulümlerden bıktık” dedi.

‘GÖÇMENLER AVUSTURYA’YA GELDİ’ 

Öte yandan, yüzlerce göçmeni taşıyan trenler Macaristan sınırında birkaç saat bekletildikten sonra salı günü Avusturya’ya vardı. Göçmenlerin bir kısmı Salzburg kentinde inip Almanya’nın güney şehri Münih’e giden trenlere bindi. Almanya bu yıl 80 bin göçmeni ağırlamaya hazırlanıyor. Bu rakam geçen yılın dört katı.

BBC’ye konuşan Avusturya İçişleri Bakanı, göçmenlerin adil bir şekilde dağıtılması anlaşması olduğu sürece de sınırda pasaport kontrollerinin gerekli olmadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de göçmen sorunuyla ilgili AB ülkelerinin daha kapsamlı bir iş birliği içinde olması gerektiğini ifade etti ve diğer ülkelere de kapılarını göçmenlere açmaları çağrısında bulundu. Merkel, “Eğer Avrupa göçmen sorununu çözmekte başarısız olursa bu bizim arzu ettiğimiz Avrupa olmaz” diye konuştu.

BUDAPEŞTE’DE SIĞINMACILARI İSTASYONA  KAPATTILAR!

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de sığınmacıların diğer AB ülkelerine geçmesini önlemek için ana tren istasyonlarından birinin kapatılmasından sonra yüzlerce sığınmacı protesto eylemi yaptı. 

Keleti İstasyonu’ndan çıkartılan sığınmacılar ellerindeki tren biletlerini sallayarak “Almanya” diye bağırdılar. Yetkililer istasyonu düzeni sağlamak ve AB kurallarını uygulamak için kapattıklarını iddia etti. Budapeşte’de dün sabah bin kadar sığınmacının bulunduğu sırada istasyon kapatılırken, hiçbir trenin kalkmayacağı anonsu yapıldı. Ancak daha sonra mülteci olmayan yolcuların seyahatine izin verildi. 

Polis de sığınmacıların girişini engellemek için istasyonun önünde konuşlandı. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

1 Eylül’de kadın ve LGBTİ’lerden çağrı: Barıştan yana taraf olalım

SONRAKİ HABER

Ankara'dan 'Acil demokrasi, acil barış' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...