01 Eylül 2015 08:02

Bakandan madenciye kıyak

Kırklareli’nin Vize ilçesinde özel bir firma tarafından açılmak istenen çimento kili ocağı, yöre halkının tepkisi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili genelgesi nedeniyle ÇED süreci iptal edildi.

Paylaş

Yusuf Yavuz
Kırklareli

Kırklareli‘nin Vize ilçesinde ÇED raporu mahkemece iptal edilen çimento kili ocağı, maden sektörü temsilcilerinin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yu ziyaret etmelerinin ardından değiştirilen genelgeyle yeniden açılmak isteniyor. Yöre halkının karşı çıkmasına rağmen iptal edilen proje için yeniden ÇED süreci başlatıldı.
Kırklareli’nin Vize ilçesinde özel bir firma tarafından açılmak istenen çimento kili ocağı, yöre halkının tepkisi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilgili genelgesi nedeniyle ÇED süreci iptal edildi. Proje sahasının tamamı ormanlık alan içerisinde kaldığından genelge girişime izin vermedi. Yine Kırklareli’de, bu kez de Pınarhisar ilçesinde uygulanmak istenen bir başka çimento kili projesi benzer gerekçelerle durduruldu. Su havzaları ve ormanlık alanların yanı sıra tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek projelere karşı çıkan yöre halkı tam rahat bir nefes almışken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının söz konusu projelerle ilgili yeniden ÇED süreci başlatması bölgede tepkilere neden oldu.

MADENCİLER İSTEDİ GENELGE DEĞİŞTİRİLDİ
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, 6 önce ÇED süreci sona ererek iptal ve iade edilen dosyaların geri geldiğine dikkat çekerek, “ÇED sürecinin yeniden başlamasındaki gerekçe ise 2014-1 sayılı Orman ve Su İşleri Genelgesinde yapılan bir değişiklik. Değişikliği, Madenciler Derneği talep ediyor. Ekim 2014 tarih, 53 sayılı dergilerinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ya yaptıkları ziyarette dile getirdikleri taleplerini bir mektup halinde Sayın Bakana sunuyorlar. Taleplerden bazılarına bakıldığında; ödedikleri vergilerde indirime gidilmesi ve 2014/1 sayılı biyolojik çeşitlilikle ilgili genelgede değişikliğe gidilmesi göze çarpıyor” diye konuştu.
Çidem, genelgede yapılan değişiklikle ilgili Vize Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu, ayrıca ÇED sürecinin durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itirazda bulunduklarını kaydetti.

‘AÇIK OCAK UYGUN DEĞİL’
Bölgede uzun süredir çalışmalar yürüten Prof. Dr. Doğan Kantarcı konuyla ilgili hazırladığı raporda genelge değişikliğiyle ormanlarda açık ocak işletmesine izin verilmesinin uygun olmadığını belirterek, “Özellikle kurak ve karasal iklim etkisi altında olan Ergene Havzası’ndaki meşe baltalık ormanları açık ocak işletmeleri ile köklenip, yok edilirlerse, bir daha yetiştirilmeleri mümkün değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Muhbirlik yasası toplumu birbirine düşürecek

SONRAKİ HABER

‘Maden, hatıralarımızı yerle bir edecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...