01 Eylül 2015 07:30

Metal direnişi halk festivalinde

Paylaş

Esenyalı Halk Festivali’nde metal direnişi de gündem edildi. “İşçi sınıfı mücadelesi ve metal grevi” konulu panele DERİTEKS Genel Başkanı Musa Selvi ve Emek Partisi GYK Üyesi Nedim Köroğlu katıldı.
DERİTEKS Genel Başaknı Musa Selvi; Ortadoğu’da yaşanan savaşların amacının bölge ülkelerinin yer altı ve yer üstü kaynalarını ele geçirmek olduğunu bunu yaparken de en çok o ülkelerdeki işçi ve emekçilerin haklarının gasba uğradığını belirtti. Selvi ayrıca, “AKP Hükümeti ve Saray’ın uygulamaya koyduğu halkı sindirme politiklarına karşı ezilenlerle birlikte olmak sendikaların görevidir” dedi.
Selvi metal direnişiyle ilgili de şunları söyledi: “En büyük sendika olan Türk Metal’e yönelik alttan gelen tepkiler gelecek açısından önemlidir. İşçiler sendikaların değişimine mutlaka sorumluluk almalıdır.”

SENDİKAL ANLAYIŞA DARBE
EMEP GYK Üyesi Nedim Köroğlu ise; metal grevi ile tabandan gelen dalganın bir sendikal anlayışın sona ermesine yol açtığını ancak bugün için bir başlangıç diyebileceğimiz metal grevinin etkilerini önümüzdeki süreçte daha iyi göreceğimizi ifade etti. Bugünkü genel sendikal anlayışın sosyal haklar ve ücrete dayalı sınıf uzlaşması essasına dayalı bir sendikal anlayış olduğunu ancak metal grevi ile bu anlayayışa karşı ciddi bir darbe vurulduğunu belirterek, bu duruma karşı sendika ağalarının kendi çıkarları için oluşan bu işçi sıınıfı hareketine dönelik çarpıtma, marjinalleştirme gibi sınıf dışı tutumlarına dikkat çekti. Köroğlu, “1 Kasım’daki seçimlerde AKP hükümeti ve onu destekleyen burjuva gericiliğe karşı işçi ve emekçilerin kendi talepleriyle seçime hazırlanması gerekir” dedi.

'SAVAŞ EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR'
Esenyalı’da bu yıl 3.’sü düzenlenen halk festivalinin 2. gününde Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nde “Savaşın kadınlar üzerindeki etkileri ve dünya deneyimleri” adlı panel düzenlendi. Panele Ekmek ve Gül TV Programı editörü Sema Barbaros katıldı.
Dünyada pek çok savaş olduğuna ve kadınların hep barışın tarafı olduğuna tanıklık ettiklerini ifade eden Barbaros, “Tabii ki bu barış dediğimiz şeyin kendisinin karşılığı önemli. Adaletli ve onurlu bir barıştan bahsediyoruz. Kadınlar, hep bu barışın bir tarafı oldular” dedi.
Barbaros 2015 yılının başından itibaren ölen çocuk sayısının 18 olduğunu savaşın sadece çatışma mahallinin olduğu yerlerde değil tüm insanların hayatına yansıdığını söyledi. Kadınlara “Savaş biz kadınları nasıl etkiliyor, hayatımıza nasıl yansıyor?” sorusunu yönelttiğinde paneli dinleyen bir kadın şu şekilde konuştu: “Bizim hayatımıza korku, umutsuzluk hali olarak yansıyor. Mücadeleye biraz daha set vuran bir şekilde yansıyor” dedi.  Dernekten başka bir kadın da bir asker annesiyle yaptığı sohbeti örnek verdi. Asker annesinin “Oğlum asgari ücretli bir işte çalışıyor. Askere gittiğinde ölürse hem canımdan hem maaştan olacağım. Sonuç olarak evime bir bütçe gelmeyecek” dediğini anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Liman işçisi: Anlaşma olmazsa 3 Eylül'de grev var

SONRAKİ HABER

SGK müdürü seçim çalışmasına başladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...