01 Eylül 2015 07:25

Liman işçisi: Anlaşma olmazsa 3 Eylül'de grev var

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Liman - İş Sendikası ile TCDD Genel Müdürlüğü arasında nisan ayından bu yana sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması sonucu, İzmir Limanı’nda çalışan 620 işçi durumda bir değişiklik olmazsa 3 Eylül Perşembe günü greve çıkacak.
Grev, kamunun elinde kalan Haydarpaşa ve İzmir Limanları ile Liman-İş’in yeni örgütlendiği Vangölü Feribot Müdürlüğü işyerlerini kapsıyor.   
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, üzerinde anlaşamadıkları 9 madde bulunduğunu belirtti.

ANLAŞMA SAĞLANAMAYAN MADDELER
Akdoğan, yerine getirilmesini istedikleri talepleri ile ilgili de bilgi verdi. Buna göre, Liman-İş Sendikası, TCDD ve ona bağlı İzmir’de İzban, İstanbul’da Marmaray, Metro gibi iştiraklerden liman işçilerinin ücretsiz faydalanmasını istiyor. Yine TCDD trenlerinde personelin indirimli seyahat hakkının aileleri ile birlikte yılda 5’e çıkarılması taleplerden biri.  
Ağır ve yıpratıcı iş koluna giren liman işçiliğinde çalışanların tamamında tazminatın yüzde 13’ten 16’ya çıkarılması, operatörler için yüzde 16 olan gayrimüsait şartlar priminin ilaveten yüzde 15 arttırılması yine talepler arasında. 1993 öncesi ve sonrası işe girenler arasındaki ücret farkının ortadan kaldırılması da isteniyor. Kayınvalide ve kayınpeder ölümlerinde işçilere 5 gün ücretli izin verilmesi, operatörlerin iş kazalarının düzenleyen 109. maddede düzenleme yapılması da diğer talepler. Bakım personelinin haftada 5 gün ve 45 saat olan çalışma düzeni TCDD tarafından haftada 6 güne çıkarılmak istenmişti. Sendika bunun haftada 5 gün olarak korunmasını istiyor.
Liman-İş’e yeni katılan Tatvan-Vangölü Feribot Müdürlüğündeki işçileri kapsayan eski sözleşmenin de Liman-İş Sendikasının taraf olduğu sözleşmeyle birleştirilmesi isteniyor.   
Perşembeye kadar görüşmelerin süreceğini belirten Akdoğan, bu taleplerinde ısrarlı olacaklarını vurguladı.  İşçilerin hak ve menfaatlerinin ön planda olduğunu belirten Akdoğan, mücadeleden kaçmayacaklarını belirtti.  İzmir Limanında çalışan 620 işçinin 140’ı geçici işçi, kalanı kadrolu. Ağır ve tehlikeli iş koluna giren limanda 1993 yılından önce işe başlamış olanlar 2 bin 500 TL, bu yıldan sonra başlamış olanlar ise 2 bin-2 bin 200 TL dolayında ücret alıyor.  Kamu TİS sözleşmeleri ile belirlenen ücretlerin yedi yıl önce alınan ücretin aynısı olduğuna dikkat çeken Akdoğan, uygulanan vergi politikalarıyla verilen TİS zamlarının vergi olarak geri alındığını belirtti.  Bir başka soruna daha dikkat çeken Akdoğan, “30 yıllık TCDD işçisinin toplam 1000 gün primi yok. 60 yaşına gelmiş emekli olamıyor. Devlet herkese eşit ve adil olmak zorunda değil mi? İzmir Limanında aynı işi yapıyorlar. Biri altı, biri 12 ay çalışıyor” dedi. Bununla ilgili olarak Türk-İş ve Hak-İş’in Hükümetle imzalamış olduğu çerçeve anlaşmasında bu yasal düzenlenmenin yapılacağı sözünün verildiğini hatırlatan Akdoğan, “Fakat Hükümet kurulamıyor. Bu insanların mağduriyetlerinin de bir an önce sonlanması lazım. Taleplerimizin içinde bu da var. Daha çok talebimiz var ancak TCDD bu talepleri konuşmaya bile tenezzül etmiyor. İşçinin mücadele alanı sahadır. Sahaya da ineceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Iğdır'da bir polis yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Metal direnişi halk festivalinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...