31 Ağustos 2015 05:24

Efrîn ilk kez yerel yönetimlerini belirlemeye gidiyor

Paylaş

Nazım DAŞTAN

İlk kez yerel yönetim seçimlerinin gerçekleşeceği Efrîn Kantonu'nda seçmenler, 10 Eylül'de belediye eşbaşkanları, 2 Ekim'de ise belediye meclis üyelerini seçmek için sandık başına gidecek. 

Rojava'nın Efrîn Kantonu yerel yönetimlerini belirlemeye gidiyor. Seçimlerin ilk kez gerçekleşeceği kantonda Efrîn merkez 5, Şêrewa 4, Şiyê 2, Mabeta 4, Reco 5, Bilbilê 3, Şera 3 ve Cindirêsê'te 4 belediye olmak üzere 31 belediye bulunuyor. 10 Eylül'de belediye eşbaşkanlarını seçecek olan Efrînliler, 2 Ekim'de ise belediye meclis üyelerini seçmek için sandık başına gidecek. Efrîn Yüksek Seçim Kurulu Eşbaşkanı Nesrîn El-Ubêd, seçimlere PYD, Yekîti Partisi ve bağımsız adayların gireceğini belirterek, devam eden seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi.

BELEDİYE EŞBAŞKANLIKLARI İÇİN 314 BAŞVURUDAN 240'I KABUL EDİLDİ

Belediye eşbaşkanlığı ve belediye meclis üyeliği başvuruları için 8 merkez kurduklarını hatırlatan El-Ubêd, bu kapsamdan belediye eşbaşkanlığı için 314 başvurunun olduğunu ve bunların 240'nın kabul edildiğini söyledi. Başvuranların 151'nin erkek, 89'nun ise kadın olduğunu ifade eden El-Ubêd, başvurusu kabul edilmeyenlerin yasal çerçeveler kapsamında eksiklikleri olduğu için olmadığını ifade etti.

SEÇMEN YAŞI 18

Kantonda yaşayan ve 18 yaşını doldurmuş olan herkese seçmen kütüğü gönderdiklerini dile getiren El-Ubêd, adı seçmen listesinde bulunan herkesin belediye eşbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanabileceğini aktardı. 

Her köy ve ilçeye yurttaşların oy kullanabilmesi için sandık kurduklarını kaydeden El-Ubêd, arkadaşlarının seçime yönelik çalışmalarının son hızla devam ettiğini vurguladı. Her adayın seçim öncesi reklam ve propaganda yapma hakkı bulunduğunu aktaran El- Ubêd, bu sürenin seçimlere 24 saat kala sona ereceğini söyledi.

HER ADAYIN SEÇİMİ İZLEME HAKKI VAR

Her adayın seçimleri gözleme ve oy sayımı sırasında gözlemci bulundurma hakkının da olduğunu dile getiren El-Ubêd, "Seçim sonuçlarına itiraz eden adaylar, YSK kararını açıkladıktan sonra 3 gün içinde itiraz edebilecektir" dedi. 

DEMOKRATİK BİR ORTAMDA YAPILIYOR

Adayların yaptığı seçim çalışmalarına ilişkin de bilgi veren El-Ubêd, adayların kimseye baskı yapmayacağını belirterek, seçmenleri maddi-manevi olarak etkilemekten uzak durması için gereken önlemleri aldıklarını dile getirdi. El-Ubêd, ayrıca bir başkasının seçmenler adına oy kullanılmasının suç olduğunu kaydetti. Savaş koşullarında oldukları için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine vurgu yapan El-Ubêd, "Bu süreç halkla birlikte yürütülüyor. Bu da seçimin iyi ve demokratik bir ortamda geçeceğini gösteriyor" diye belirtti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Van ve Kars'ta askeri karakollara saldırı

SONRAKİ HABER

Muhbire para ödülü yönetmeliği yürürlüğe girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...