27 Ağustos 2015 14:05

Suriye’de 3 bölgede ateşkes ilan edildi

Paylaş

Suriye’de silahlı grup Ahrar’uş Şam ve Nusra Cephesi, ordu ve Hizbullah’ın, Lübnan sınırındaki Zabadani kenti ile İdlib’teki iki beldede iki günlük bir ateşkes için anlaşmaya vardığı bildirildi. Anlaşmaya dün gece geç saatlerde varıldı. Suriye’de yaklaşık 2 hafta önce yerel ateşkes ilan edilen bölgeler için benzer bir karar daha alınmıştı. İlan edilen ateşkesi, Hizbullah’ın denetlemesi bekleniyor. 

Şİİ YOĞUNLUKLU 2 KÖYDE ATEŞKES

Suriye’de hükümet ile Ahrar’uş Şam ve Nusra Cephesi arasında gece başlayan geçici ateşkes görüşmeleri dün gece sonlandı. Lübnan sınırına yakın Zabadani kasabası ile İdlib vilayetindeki Şii yoğunluklu 2 köyde 2 günlük ateşkes ilan edildi. Reuters haber ajansı, farklı taraflardan kaynakların verdiği bilgilere dayandırdığı haberinde, ateşkesi doğruladı. 
Zabadani ile İdlib’deki Fuaa ve Kafraya köylerinde 12 Ağustos’ta da 48 saat ateşkes ilan edilmişti. Ancak Nusra Cephesi’nin anlaşmaya uymadığı gerekçesiyle ateşkes uzatılmamıştı. 

Suriye yönetimi Zabadani’ye, Şam ve Lübnan sınırına yakınlığı nedeniyle büyük önem veriyor. Ahrar’uş Şam ve Nusra Cephesi ise ateşkesin kapsadığı İdlib’teki Fua ve Kefraya beldelerine yoğun saldırılar gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bu beldelerde ağırlıklı olarak Şii Suriye vatandaşlarının yaşadığı belirtiliyor. 

Kalamun Dağları eteklerindeki Zabadani, Lübnan sınırına dayanıyor ve Hizbullah’ın ilçenin 20 mil güneydoğusundaki Şam ile kurduğu ikmal yolu üzerinde önemli bir merkez konumunda. Zabadani ayrıca Şam ile hükümet yanlılarına ait ülkenin kuzeybatı kıyılarında bulunan üsler arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Zabadani’deki yaşam koşulları ise sivil halk için gün geçtikçe kötüye gidiyor. Kasabada günlerdir elektrik yok, tıbbi tedavi neredeyse hiç sağlanamıyor.

ABD’NİN SURİYE TEMSİLCİSİ RUSYA’DA

Bu arada ABD’nin yeni Suriye Özel Temsilcisi olarak atanan Michael Ratney, göreve gelmesinden sonra ilk kez Suriye kriziyle ilgili görüşmeler yapmak üzere bir diplomatik tura çıkacak. Ratney, Suriye krizine siyasi çözüm arayışı için bu hafta Rusya, Suudi Arabistan ve İsviçre’yi ziyaret edecek. Göreve 1 ay önce getirilen Ratney, bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da üst düzey yetkililer ile bir araya gelecek, yarında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gidecek. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmelerin amacının “Suriye’de bir siyasi sürece dair seçenekler bulmaya çalışmak olduğu” belirtildi. Ratney Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşmiş Milletler yetkilileriyle görüşecek. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Müzakeresiz teklif tartışma yarattı: Davutoğlu’dan teşekkür, MHP’den sert çıkış

SONRAKİ HABER

IŞİD, sınırda 5 köyü ele geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...