27 Ağustos 2015 06:51

HDP seçim startı verdi

Paylaş

Hayri DEMİR 

Erdoğan'ın karar verdiği ve 1 Kasım'da gerçekleştirilecek olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimlere "Demokratik halk iktidarı" hedefiyle girecek olan HDP, seçim için kolları sıvadı. Partiye aday adaylığı başvurusu yarın start alacak ve 7 Haziran seçimleri için aday adaylığı başvurusunda bulunanlara yeniden aday adaylığı için çağrı yapılacak. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı vermesinin ardından, YSK seçimlerin 1 Kasım günü seçim yapılmasına karar verdi. Bir yandan hilafetin kaldırılması öte yandan Uluslararası Kobanê ile Dayanışma Günü'nün yıl dönümüne denk gelen seçimler için gözler siyasi partilere çevrildi. Seçim takviminin darlığı nedeniyle şimdiden çalışmalara başlayan siyasi partilerden, HDP seçim çalışmalarının startını verdi. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 oy alarak seçim dengelerini değiştiren HDP, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için de önüne yüzde 20'lik bir hedef koyarken, seçim kampanyası ve stratejisini de hafta içerisinde gerçekleştirdiği MYK ve il başkanlarını toplantısında masaya yatırdı. Toplantıların ana gündemi erken seçimler olurken, partinin seçim takvimi de netleşmeye başladı. 

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURULARI 28 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

Buna göre; 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için aday adaylık başvuruları 28 Ağustos Cuma günü başlayacak. Başvurular başlamadan önce HDP tarafından ilk olarak, 7 Haziran seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan yaklaşık bin 500 kişiye yeniden aday adayı olmaları için çağrı yapılacak. Önceki seçimlerde kentlerde oluşturulan yerel aday komisyonları bu dönem kurulmayacak. Başvurular, hızlandırılmış seçim sürecinden dolayı genel merkezde oluşturulan 8 kişilik Merkezi Aday Adayı Komisyonu'na yapılacak. 

ADAYLAR MERKEZİ KOMİSYON TARAFINDAN BELİRLENECEK

Seçim süreci takviminin sıkışık olmasından kaynaklı adaylar önceki dönemlerdeki eğilim yoklaması ve ön seçim yerine merkezi komisyon tarafından belirlenecek. HDP kaynaklarından alınan bilgilere göre; 7 Haziran seçimlerinden oluşturulan listenin büyük bir kısmı geçerliliğini koruyacak ancak kimi kentlerde belirli değişikliklere gidilerek, daha güçlü bir liste ile halkların önüne çıkılacak. Aday kriterlerinde ise önceki seçimlerde açıklanan kriterler esas alınacak. 

KESİN LİSTE 14 EYLÜL'DE NETLEŞECEK 

Aday adaylığı başvurularının ardından kesin listeler YSK'nin partilere gönderdiği taslağa göre; 14 Eylül'e kadar YSK'ye bildirilecek. Ancak bu tarihin 18 Eylül'e kadar uzatılacağı belirtiliyor. 

BAŞVURULARDAN ÜCRET ALINMAYACAK

Öte yandan daha önce aday adaylığı için başvuranlardan alınan başvuru ücreti bu dönem alınmayacak. Yine önceki dönemde İstanbul, Ankara ve Diyarbakır merkezli olarak kurulan strateji merkezleri üzerinden yürütülen seçim kampanyası bu kez sadece Ankara merkezli olarak yürütülecek. Bu kapsamda gerekli çalışmalar da başlamış durumda. 

SEÇİM BAŞARISINDA HEDEF DAHA YÜKSELTİLDİ 

Seçimlere "Demokratik halk iktidarı"nı gerçekleştirme amacıyla girecek olan HDP'nin 7 Haziran seçimlerindeki "Ana muhalefet olma" hedefi ise bu seçimlerde "İktidar ortağı olma" olarak daha da yükseltti. 

KONGRE SÜRECİ ASKIYA ALINDI

Erken seçim ihtimali netleşmeden önce 18 Ekim'de 2. Olağanüstü Kongre ve 30 farklı kentte gerçekleştirilmesi planlanan kongre ve hazırlık konferansı da askıya alındı. Büyük kongre Şubat ayına ertelenirken, kentlerde planlanan kongrelerde seçim sonrasına ertelenecek. Ancak Tekirdağ, Edirne, Uşak, Ankara, Dersim ve Kars olmak üzere 6 kentteki kongrelerde 15 Eylül tarihinden önce toplanacak. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta bir kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Hopa merkezine su verilmeye başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...