26 Ağustos 2015 17:16

Ayna'nın sözlerini çarpıtan Sabah Gazetesi, Haber7 ve En Son Haber'e mahkemeden engel

Paylaş

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna'nın 20 Ağustos'ta yaptığı basın toplantısında kullandığı, "Biz özerklik için siyasi mücadele veren bir partiyiz" sözlerini "Özerklik için silahlı mücadele veren bir partiyiz" şeklinde çarpıtan Sabah Gazetesi, Haber7 ve En Son Haber internet sitelerinin haberi içeren URL'lerine erişim engeli getirdi.

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna'nın 20 Ağustos'ta yaptığı basın toplantısında kullandığı, "Biz özerklik için siyasi mücadele veren bir partiyiz" sözlerini, "Özerklik için silahlı mücadele veren bir partiyiz" şeklinde çarpıtan Sabah Gazetesi, Haber7 ve En Son Haber internet siteleri hakkında açılan davada karar çıktı. Avukat M. Emin Aktar, Resul Samur ve Semra Balyan tarafından Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne 25 Ağustos günü, 3 internet sitesi hakkında "İnternet ortamında yapılan yayın erişiminin engellenmesi" talepli başvuruya, olumlu yanıt verildi.

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, avukatların talebine ilişkin verdiği kararında, herkesin ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirterek, "Asıl olan ifade özgürlüğünün korunması olup; ifade hürriyeti diğer kişi hak ve hürriyetleri ile sınırlamaya tabidir. Bu kapsamda ifade özgürlüğü, bu hakkı kullanan bir kişinin bir başkasına istediğini söyleyebilmesine imkan tanımaz. Bazen ifade hürriyeti başkalarının kişilik hakları ile çatışabilir" ifadesine yer verdi.

Mahkeme kararında "Kişilik hakkı ihlal edilen kişi 4721 sayılı TMK'nın 23, 24 ve 25. Maddeleri ile 818 sayılı BK'nın 49. Maddesi ile, 5287 sayılı TCK'nın 134. Maddesi ile 23.05.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınların yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanunun 4, 5, 6 ve 9. Maddelerinde kanun gereği koruma altına alınacaktır. Bu suçların işlenmesinde kimin aşağılanacağı noktasında isim açıkça belirtilmemiş veya hakaret içeren sözlerin muhatabının kim olduğu üstü kapalı şekilde geçiştirilmiş olsa bile eğer söylenen söz ve yayınların niteliğinde kullanıldığı yerde ve kime yönelik bulunduğunda duraksamaya yer bırakmayacak şekilde bir tespit yapılmakta ise bu durumda kişilik değerlerinin aşağılama veya hakaret suçlarının gerçekliği kabul edilir" şeklinde belirtildi.

Mahkeme, 5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınların yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanunun "Erişim engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" başlıklı 9/1 maddesi kapsamında talep edilen "Kişilik haklarının ihlal edici nitelik taşıdığı" anlaşıldığı ve bu kapsamda Sabah Gazetesi internet sitesi, Haber7 ve Ensonhaber sitelerinin, "Özerklik için silahlı mücadele veren bir partiyiz" başlıklı haberlerine erişim engeli getirdi.

Mahkeme kararında, basın toplantısına ait görüntülerin incelendiğini ve "Biz özerklik için siyasi mücadele veren bir partiyiz" sözlerini, "Özerklik için silahlı mücadele veren bir partiyiz" şeklinde çarpıtıldığına yer verdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşten atma üzerine iş durduran işçiler taleplerini kabul ettirdi

SONRAKİ HABER

Piyasadaki çalkantı altına yaradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa