25 Ağustos 2015 18:53

Basın kartı yönetmeliği kimin lehine değişti?

Basın kartı yönetmeliğinde yapılan değişiklikle komisyonda kontrolün ve çoğunluğun iktidarın eline geçirildiği iddia edildi.

Paylaş

Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, gazetecilerin basın kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı ancak bir çok yeni uygulama ile haklar geriye götürüldü. Basın kartına 3 yıllık geçerlilik süresi getirilen yeni yönetmelikle, basın kartı komisyonunun yapısı da değiştirildi.

Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaklaşık bir yıldır toplanmayan Basın kartı Komisyonu da değiştirildi. Önceden basın şeref kartı ve sürekli nitelikte basın kartı sahipleri arasından genel müdürlükçe seçilen iki üye, Türkiye Gazeteciler Cemiyetini temsilen iki, Gazeteciler Cemiyetini temsilen bir, İzmir Gazeteciler Cemiyetini temsilen bir, Türkiye Gazeteciler Sendikasını temsilen üç, Gazeteciler Federasyonunu temsilen yerel basın mensubu bir, Türkiye Gazete Sahipleri Birliğini temsilen bir üye, olmak üzere toplam on üç üyeden oluşan komisyonunun üye sayısı 15’e çıkartıldı.

Komisyona kimlerin katılacağına ilişkin de değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre; genel müdürlüğü temsilen iki üye, en fazla üyeye sahip meslek kuruluşuna iki üye, üye sayısı ikinci olan meslek kuruluşuna bir üye, Anadolu gazete sahipleri arasından seçilecek temsilcilerden üç üye, sürekli basın kartı sahipleri içinden genel müdürlük tarafından seçilen bir üye, radyo-televizyon sahip ve çalışanlarının kurduğu meslek örgütlerinden bir üye, televizyonları temsilen oluşturulan meslek kuruluşlarından bir üye, basın kartı sahipleri arasından genel müdürlük tarafından seçilen bir üye, basın kartı sahibi en çok üyesi bulunan iki sendika tarafından belirlenecek birer üyeden oluşacak.
Basın kartı komisyonunda yapılan bu değişiklikle kontrolün ve çoğunluğun iktidarın eline geçirildiği iddia edildi.  
Yönetmelikte yapılan değişiklikle TRT ve AA bünyesinde basın kartı alabilecek unvanlar da arttırıldı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yapılan değişiklikleri değerlendirmek üzere 29 Ağustos Cumartesi günü basın toplantısı yapacağını açıkladı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Robert Enke’nin hikayesinin fazla içindeyiz

SONRAKİ HABER

Nuran Akkaya’nın objektifinden bir halk: Ermeniler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...