25 Ağustos 2015 16:05

HDP'li Tüzel'den Hopa sorusu: Yeşil Yol'u gözden geçirecek misiniz?

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Orman Bakanı Eroğlu'ya sordu: Yöre halkının, üniversite, çevre ve meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen gündeme getirilen, ekosistemde büyük tahribat yaratacak, felaketi büyütecek 'yeşil yol' çalışmalarını gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Artvin'in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatına kaybetmesine neden olan sel felaketini Meclise taşıdı.
Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin nedenlerine bakıldığında, plansız, projesiz yapılaşmaların, HES'lerin, ormanların yok edilmesinin ekosisteme verdiği zararların açıkça görüldüğünü vurgulayan Tüzel, "AKP iktidarlarınca akla ve bilime ziyan her derenin üzerine birkaç HES kondurularak dere yataklarının kurutulması, suyun toplanması, yönünün değiştirilmesi; Doğu Karadeniz‘in tamamının sahil şeridi doldurularak yol yapılması, Artvin Hopa’da ve Doğu Karadeniz illerinde olası sel basmaları sonucu yaşanan ve yaşanacak olan felaketlerin boyutlarını ve can ve mal kayıplarını büyütecektir" dedi.

Tüzel, bu çerçevede, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti:
- Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinde yaşanan can ve mal kaybının telafisi mümkün müdür? Nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?
- Hopa’da yaşanan kayıpların boyutunun bu denli büyük olmasında yanlış yapılaşmanın, “sahil yolu” ve HES’lerin rolü nedir?
- HES ler nedeniyle sular tutulmamış, dereler özgür akıyor olsaydı, “deniz doldurularak sahil yolu yapılmamış olsaydı; Hopa’da yaşanan felaketin boyutu aynı mı olurdu?
- Karadeniz’de deniz doldurularak yapılan yollar nedeniyle önü kesilen dereler denize hangi noktalardan dökülmektedir?
- Genel olarak ülkede, bölge ve kent bazında, özel olarak Artvin ili sınırları dahilinde kaç HES inşa edilmiştir, kaçı proje halindedir?
- Heyelan konusunda Karadeniz yapısı gereği tehlikeli bir bölgedir. Bu tür afetlere açıksa,  önlenmesi ya da hasarın en aza indirmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?
- Bu gibi zaten riskli olan bölgelerde zeminin yapısını bozacak müdahalelerden kaçınmak gerekirken, son yıllarda yöre halkının, üniversite, çevre ve meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen gündeme getirilen, ekosistemde büyük tahribat yaratacak, felaketi büyütecek “yeşil yol” çalışmalarını gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
- Anayasal ve yasal olarak Bakanlığınız görev alanında olan ormanlık alanların ve su havzalarının korunması için ne tür önlemler alınmaktadır? (ANKARA)

VİDEO: Hopa'da Bakan Eroğlu ve vali protesto edildi

Avukat Fevzi Özlüer: Hopa’da yaşanan: Bu bir sel felaketi değil!

HDP HEYETİ HOPA'YA GİDİYOR
HDP İstanbul milletvekilleri Beyza Üstün ve Garo Paylan ile PM Üyesi Hatice Altınışık, Meclis'te Hopa'daki sel felaketine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere tüm sorumluları istifaya davet eden Üstün, "Bölgedeki tüm ekolojik yıkım projeleri derhal iptal edilmelidir" dedi.

HDP PM Üyesi Altınışık da TSK'nin Kandil'de 8 kişiyi öldürdüğü Zergelê köyü katliamını hatırlatarak, "Bizim için Zergelê neyse Hopa odur. Silvan neyse Hopa odur" ifadesini kullandı. Altınşık, HDP olarak Hopa halkının yanında olacaklarını söyledi.

Ankara'dan yola çıkacak heyet arasında halk sağlıkçıları da olacak. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tuzla'da askeri alandaki yangın kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

‘Suyun önünü tıkarsanız, doğa karşılığını verir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...