25 Ağustos 2015 01:00

Milyarları harcayıp halktan gizliyorlar!

Türkiye’nin en yüksek bütçeli fonu Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nda yapılan harcama kalemleri milletvekillerinden gizleniyor. Fondan yıllık ortalama 4 milyar lira üstünde harcama yapılıyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından kullanılan ve Türkiye’nin en büyük bütçeli fonu olan  Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nunda (SSDF) usulsüzlükler yapılıyor. Bu fondan her yıl ortalama 4 milyar lira harcama yapılıyor.  Müsteşarlığın  verilerine göre fondan silah projelerine aktarılan paranın miktarı 2014 yılı itibariyle 59 milyar 323 milyon 973 bin 964 lira. Fondaki harcama kalemlerinde ise hesap oyunları yapıldı.

Usulsüzlük Sayıştay raporlarına yansıdı. Fondan yapılan harcamalarda proje aşamasındaki işler 258 kodlu  “Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı”na kaydedilmesi gerekiyor. Ancak Sayıştayın 2013 yılında SSM’ye yaptığı denetime göre bu projeler için SSDF’den yapılan harcamalar 830 kodlu “Bütçe Giderleri Hesabı”na kadediliyor. Böylece  projelere fondan ne kadar ödeme yapıldığını tespit etmek imkansız hale geliyor. Sayıştaya göre bu yanlış kayıt işlemi her bir proje için ödenen toplam tutarın ve  hangi projeye toplam ne kadar ödeme yapıldığının görülmesine engel oluyor.

KAYITLARLA OYNANABİLİR

Harcamalardaki oyunda farklı taktikler de kullanılmış. Milyarlık paraların kayıt işleminde farklı bir bilgisayar programı kullanılmış ve kayıtların değiştirilebilmesinin önü açılmış.

Sayıştay, şu tespiti yaptı: “ Proje giderlerini ayrı bir bilgisayar programı ile takip etmek hatalı ya da yanlış kayıt yapma veya kayıtları değiştirme riskini ortaya çıkarmaktadır.”

HER YIL 4 MİLYAR TL!

Sayıştay fondaki hesap oyunlarını şöyle anlatıyor: “Söz konusu projeye ilişkin mal ya da mühimmat, faydası kullanılabilir ya da faydalanılabilir durumda olmadığından 830-630 hesap kodlarında gider kaydına alınmamalıdır. Muhasebe sisteminde 830-630 hesap kodlarına gider kaydı, ancak mal ya da hizmetin faydasının tüketilmesi durumunda yapılabilmektedir. Projeler, tüketilen ya da faydası bitirilen mal ya da malzeme olmayıp yıllar içinde yapılan harcamalar tamamlanıncaya kadar geçici bir hesap olan 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında aktif olarak takip edilmesi gerekmektedir.  Her yıl bu projelere yaklaşık 4 milyar TL harcama yapılmaktadır. Yine her yıl bu rakam 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı yerine 830-Bütçe Giderleri Hesabına kaydetmek suretiyle gider gösterilerek her bir projeye ne kadar harcama yapıldığının mali tablo üzerinde görülmesine engel olunmaktadır.”

ÖNCEKİ HABER

Barış'ın gözü devlete yetmedi!

SONRAKİ HABER

Forum: 'Aslolan barıştır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...