25 Ağustos 2015 00:59

Barış'ın gözü devlete yetmedi!

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Lise öğrencisiydi. Arkadaşlarıyla 1 Mayıs gösterilerine katılmak için evinden çıktı. Daha slogan bile atamadan polisin attığı plastik mermiyle gözünü kaybetti. Üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti. Gözünü kaybetmesine neden olanların ceza alması için kılını kıpırdatmayan yargı şimdi onu alelacele tutukladı. Evine yapılan baskındaysa bir yaşındaki yeğeninin başına silah dayandı.
Ankara İl Jandarma Komutanlığı geçtiğimiz hafta, Yenimahalle ve Etimesgut’ta KCK şehir yapılanmasıyla ilgili oldukları iddiasıyla çeşitli evlere operasyon düzenledi. Gözaltına alınanlardan  3’ü tutukladı. Dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle avukatlara ayrıntılı bilgi verilmedi. Tutuklananlar arasında 2014 yılında Kızılay’da 1 Mayıs gösterilerinde polis tarafından vurularak gözünü kaybeden Barış Ceyhan da bulunuyor.

1 MAYIS’A KATILDIN MI?

Avukatlarından aldığımız bilgiye göre Ceyhan’ın tutuklanma gerekçesinin örgüt üyeliği olduğu iddia ediliyor. 2012 yılında başlatılan “gizli” soruşturmaya göre Ceyhan ve arkadaşlarının eyleme katılmaları, bildiri dağıtmalarının suç olduğu öne sürülüyor. Öte yandan gözaltına alındıktan sonra Ceyhan’ın polisin attığı plastik mermi sonucu gözünü kaybetmesi de gündeme geldi. Savcı, ifadesini alırken Ceyhan’a “1 Mayıs’a katıldın mı? Gözünü orada kaybetmişsin” dedi.

SAVCI AYLARCA OYALADI

Barış’ın evini basıp hızla tutuklayan devlet, gözüne plastik mermi sıkan polisin bulunması için neredeyse hiçbir adım atmadı. Olayın üzerinden bir yıl geçmesine karşın dava geçtiğimiz ay başlatıldı. Ancak duruşma için bir tarih verilmedi. Barış’ın gözünden çıkan saçma parçalarını kimseye vermeyen Savcı, Barış ve avukatları aylarca ısrar etmesine karşın dosyayı sürekli bekletti. 2012 yılında başlatılan bir dosya nedeniyle Barış’ın tutuklanması, “Bunun için mi oyaladınız? Barış’ı vuran polis için hiçbir şey yapmadınız?” sorularını akıllara getiriyor.

‘BEBEĞE SİLAH DAYADILAR’

Annesi Suna Ceyhan, “Sabah saat 5 gibi evimizi bastılar. Misafirimiz vardı, iki tane bebek torunum vardı. Jandarmalar köpeklerle girip evi dağıttılar. Barış’ı, kardeşini darbettiler. Bebekler dahil herkesin kafasına silah dayadılar” diyerek olayı anlattı. Jandarmaların arama yaptıklarında bir şey bulamayınca çocuğunun bilgisayarını ve oyun CD’lerini alıp gittiklerini belirten anne Ceyhan, oğlunun haksız yere tutuklandığını söyledi. Hapse attıkları gençlerden devletin daha sonra bir şey bekleyemeyeceğini dile getiren Ceyhan, “Devletin başındakilere bir şey olmuyor. Olan hep gençlerimize oluyor. Askerimize de yazık, gençlerimize de” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Günaha girmem çocuğu almam’

SONRAKİ HABER

Milyarları harcayıp halktan gizliyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa