24 Ağustos 2015 12:08

Mahallelerde barış meclisleri kuruluyor

Mamak'ta mahallelerde kurulan barış meclislerinin düzenlediği ortak foruma CHP ve HDP'li vekiller de katıldı. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AKP hükümetinin Dolmabahçe'de verdiği sözleri yerine getirmediğini belirterek, 'Eğer bu adımlar atılsaydı, mesela izleme kurulu oluşturulup İmralı’da görüşmeler elverişli hale getirilseydi çok büyük ihtimalle Öcalan PKK’ye silahsızlanma kongresini toplama çağrısında bulunacaktı' dedi.

Paylaş

Cihan Korel TOPAL
Ankara

Ankara'nın Mamak ilçesinde, mahallelerde oluşturulan barış meclisleri düzenledikleri ortak forumda bir araya geldi. Tekmezar Hacı Bektaş Veli Parkı'nda gerçekleşen foruma HDP ve CHP'li milletvekilleri de katıldı. Burada konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AKP’nin adım atmamasının çözüm sürecini tıkadığını belirtirken, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise “Siyasal anlamda farklı olabiliriz ama söz konusu barış olunca, çocuklarımızın canı kanı olunca barışı savunanlar mutlaka bir arada bulunmalıdır” dedi. Foruma çeşitli siyasi parti, sendika ve dernek temsilcileri de katıldı.

'BARIŞTAN DAHA DEĞERLİ BİR ŞEY YOK'

Sancar, forumun çok önemli olduğunu belirterek, “barıştan daha değerli, savaştan daha kötü bir şeyin olmadığını” söyledi. Barış mücadelesinin diğer bütün mücadelelerin temeli olduğunu vurgulayan Sancar, demokratik bir yaşamın, aynı zamanda özgürlükçü, eşitlikçi bir yaşamın da temeli olduğunu ve bunların hepsinin iç içe geçtiğini dile getirdi.

“2.5 yıllık bir çatışmasızlık döneminin ardından neden yeniden silahlar konuştu, neden her gün can kayıpları haberleriyle canımız yanıyor?” diyen Sancar, çözüm sürecinde AKP’nin birçok konuda adım atmaya yanaşmamasına rağmen Kürt tarafının masada kalmaya ve çatışmasızlığı korumaya devam ettiğini dile getirdi. Dolmabahçe Mutabakatı’nda okunan metnin barışın bütün Türkiye’ye demokrasiyle birlikte savunulacağını ilan ettiğine dikkat çeken Sancar, “Bundan sonra atılacak adımlar kararlaştırıldı ama atılmadı. AKP hükümeti sözünü tutmadı. Eğer bu adımlar atılsaydı, mesela izleme kurulu oluşturulup İmralı’da görüşmeler elverişli hale getirilseydi çok büyük ihtimalle Öcalan PKK’ye silahsızlanma kongresini toplama çağrısında bulunacaktı” diye konuştu.

'BARIŞ TOPLUMSAL UZLAŞMAYLA SAĞLANIR'

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, farklı düşüncelerde olsak dahi barış söz konusu olduğunda ayrılıklardan çok ortaklıkların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı. CHP'nin çözüm sürecine eleştirel baktığını hatırlatan Hakverdi, kanın durması anlamında çok iyi bir süreç yaşandığını, ama barışın ancak toplumsal bir uzlaşıyla sağlanabileceğini söyledi. Hakverdi, “Siyasal anlamda farklı olabiliriz, ama söz konusu barış olunca, çocuklarımızın canı kanı olunca barışı savunanlar mutlaka bir arada bulunmalıdır. Özellikle bu faşist iktidara karşı hep birlikte durmalıyız’’ diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu, feryat eden asker ailelerini suçladı!

SONRAKİ HABER

Batıkent Barış Meclisi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...