23 Ağustos 2015 18:50

Ardıç ormanına mermer ocağı!

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Isparta

Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 10 Ağustos tarihinde yayınladığı duyuruda, Sütçüler ilçesine bağlı Yeniköy köyü sınırlarında bulunan 99,48 hektarlık alanda mermer ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldığını açıkladı. Ancak özel bir şirket tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağının bulunduğu alanın neredeyse tamamı, bir kısmı asırlık ağaçlardan oluşan ardıç ormanının tam ortasında yer alırken, bölgede yaşayan yüzlerce yılkı atının da yaşam alanına birkaç yüz metre mesafede bulunuyor. Yılda 100 bin metreküp mermer çıkartılması planlanan projeye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurumların yanı sıra Isparta Valiliği de ‘uygundur’ görüşü verdi

ORMANIN KALBİNDE MERMER OCAĞI TEPKİ ÇEKİYOR

Ortaklarından birinin Tayvanlı olduğu öğrenilen İstanbul merkezli bir şirket tarafından açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili hazırlanan ‘Proje Tanıtım Dosyası’nda söz konusu araziye ilişkin sunulan fotoğraflarda alanın ardıç ağaçlarıyla kaplı olması dikkat çekerken konuyla görüşlerine başvurduğumuz Yeniköy halkının ise girişimden haberleri dahi yok. Yüzlerce mermer ocağı ruhsatı verilen Sütçüler bölgesinde bugüne kadar vahşi madencilikten korunan Yeniköy ve çevresinin geçim kaynağı olan hayvancılığın yanı sıra bölgenin zengin yaban hayatının da girişimden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Yüz hektar olması durumunda ÇED sürecine tabi tutulması gereken mermercilik faaliyetleri için alan kapasitesi resmiyette ‘99,48’ gibi rakamlara düşürülerek ÇED Gerekli Değildir kararı alınıyor. Böylece doğaya ve yaşam alanlarına büyük zararlar veren mermercilik faaliyetleri ÇED kapsamının dışına çıkarılıyor. Mermercilik için kurban edilen bölgeyle ilgili görüş veren kamu kurumlarına göre alanda büyük yıkıma neden olacak projenin uygulanmasında bir sakınca görülmüyor. Isparta’nın en önemli ardıç ormanlarını kapsayan bölgede mermerciliğe izin verilmesi tepki çekerken, yine Isparta’da yıllardır yürütülen bir projeyle Türkiye ormancılığının en önemli buluşlarından birine imza atılmıştı. Buna göre Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığında, Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in öncülüğünde yürütülen projeyle bugüne kadar yalnızca ardıç kuşunun dışkısında çimlenerek yetişebilen ardıç ağacı, dünyada ilk defa insan eliyle üretilmeye başlandı.

ÖNCEKİ HABER

Troia engellerinden kurtulma yolunda

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe, Rize'de tekledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...