23 Ağustos 2015 14:04

19 hasta tutuklu aynı koğuşa kondu!

Paylaş

Van M Tipi Kapalı Cezaevi idaresi skandala imza attı. Cezaevi yönetimi aralarında bulaşıcı hastalık taşıyan tutukluların da olduğu 19 ağır hasta tutukluyu tek  koğuşa koydu.

Üstelik cezaevinde bulunan toplam 22 ağır hasta mahpusun tedavilerinin  ise yarıda kesildiği, gardiyanların mahpuslara  hakaret, baskı ve sözlü tacizde bulunduğu ileri sürüldü. Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUYAD-DER) Yöneticisi Emin Şeker,  cezaevinde 19 erkek hasta mahpusun tek koğuşa konulduğunu bu durumun  yeni hastalıkların bulaşması endişesini yarattığını söyleyerek şöyle devam etti: “Tüm hasta tutsakları bir odaya toplamışlar. Bunların arasında bulaşıcı hastalıklar taşıyan da var. Bu nasıl bir şey. Bu bulaşıcı hastalık diğer tüm hasta tutsaklara yayılıyor. Tutsakların şimdi ise tedavileri durmuş. Zaten önce de hastaneye götürdüklerinde muayene etmiyorlardı. Zaten tek başlarına yaşamlarını idame ettiremiyorlar. Bu zulümdür. İşkencedir” dedi.

Gardiyanların hasta mahpuslara hakaret ve sözlü tacizde bulunduğunu buna tepki gösterenlerin ise yaptırıma tabi tutulduğunu söyleyen Şeker, “Cezaevlerinde 12 Eylül darbesi dönemlerini aratmayan uygulamalar var. Özellikle hasta tutsaklara sözlü taciz, hakaret ve baskı yapılıyor. Bunlara karşın tutsaklar bir şey yaptığında ise tutsakların spor, sohbet, telefon gibi sosyal etkinlikleri men ediliyor. Ve sürekli hücre cezalandırma yöntemleri yapılıyor” diye aktardı.

Ağır hasta mahpusların üzerinde kirli bir politika yürütüldüğüne dikkat çeken Şeker, “AKP’nin Kürtlere karşı her defasında tecritle ve işkence ile tehdit ettiği ağır hasta tutsakların durumu AKP tarafından başlattırılan topyekûn savaş konseptinin ardından sağlık sorunları giderek ciddiyetini korurken ölüme terk edilmiş durumda. Cezaevlerinden tabut çıkartmak istemiyoruz. Aileleriyle son günlerini geçirmesini istiyoruz. Bu insani bir şeydir” diye konuştu. AKP’nin hasta mahpusları cezaevlerinde öldürmek istediğine vurgu yapan Şeker, hasta mahpusların bırakılması için kamyonu ve sivili toplum örgütlerine “harekete geçin” çağrısı yaptı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Polis kurşunuyla yaşamını yitiren Elma'nın annesi: Hiçbir annenin yüreği yanmasın

SONRAKİ HABER

Yerel gazeteden mevsimlik işçilere: Bu şehri terk edin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...