23 Ağustos 2015 08:06

Lübnan'da çöp krizini protesto eden halka sert saldırı

Paylaş

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün binlerce kişi çöplerin iki aydır toplanmamasına karşı eylem yaptı. Polisin plastik mermi ve biber gazlı sert saldırısında 30’a yakın kişi yaralandı. Onlarca kişi de gözaltına alındı. Çatışmalar saatlerce sürerken polisin halka coplarla da saldırdığı görüldü.

Beyrut’ta kentin çöp depolama alanının kapatılmasıyla başlayan çöp krizi, haftalardır protesto ediliyordu. Ancak en büyük eylem dün gerçekleştirildi. Eylemde “Hükümet istifa” sesleri yükseldi.

Arap halk ayaklanmalarında sıkça duyulan “Halk, rejimin düşmesini istiyor” sloganının yankılandığı eylemlerde “Bazı çöpler geri dönüştürülmemeli” sloganının altında Lübnanlı politikacıların fotoğraflarının kırmızıya boyandığı dövizler taşındı.

Eylemi organize edenlerden “Kokuyorsunuz” adlı grup, çöp krizinin devletin tepesindeki yolsuzluklarla ilişkili olduğunu belirterek yaşananların işlemeyen idari sistemin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Daily Star’a konuşan bir protestocu, “Eylemde protestocular şiddete başvurmamıştı, barışçıl bir ortam vardı” derken polisin “acımasız” saldırısı karşısında gördüklerine inanamadığını söyledi. AP’ye konuşan bir başka protestocu ise “Çok üzücü bir durum. Lübnan bunları hak etmiyor. Lübnan halkı böyle muamele görmeyi kabul etmeyecektir” dedi.

Çöp krizi sebebiyle bazı Lübnanlılar, çöplerini sokaklarda yakarken bazıları da vadi ve nehirlere boşaltmaya başlamıştı. Bu durum, Sağlık Bakanlığı’nın da uyardığı gibi bölgede ciddi riskler doğuruyor. Hafta başında da büyük bir eylem yine polis şiddetiyle dağıtılmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, polis şiddetini kınayarak “Yetkililer kısa sürede tarafsız bir soruşturma başlatmalı” dedi.

Beyrut'taki tek çöp toplama şirketi Sukleen’in Temmuz ayının ortalarında çalışmalarını durdurması ve ana çöp depolama merkezlerinden birinin kapatılması, başkentte büyük çöp yığınlarının oluşmasına neden oluyor. Soruna kalıcı çözümler bulamamakla suçlanan hükümet, çöpleri geçici olarak kullanılan alanlara boşaltıyor. Sağlık yetkilileri ise söz konusu durumun, günlük en az 500 ton çöp üreten başkent sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Efrîn sınırında 9 kişi katledildi, 114 kişiye işkence yapıldı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da HES'e saldırı: 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...