22 Ağustos 2015 14:22

Karayollarında çalışan taşeron işçiler iş bıraktı

Karayolları 67. Şube Şefliği'nde taşeron olarak çalışan 70 işçi 2 aydır maaşlarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı. Taşeron firma ise işçilerin servis araçlarına binmelerinden tuvaleti kullanmalarına kadar her şeyi yasakladı.

Paylaş

Ferhat KİŞ
Nevşehir


Nevşehir Avanos yolu üzerinde bulunan 67. Karayolları Şefliği'ne bağlı 70 kadar taşeron karayolu işçisi maaşlarının gecikmesi üzerine iş bırakarak şube şefliği bahçesinde direnişe geçti. Tam katılımlı direnişe geçen taşeron işçiler "Yaklaşık 2 aydır maaşlarımız ödenmiyor. Zaten verilen ücretler kadrolu işçilerin yarısı bile değil. Bir de firma bunu ödemiyor. Neyle geçineceğiz bilmiyoruz. Hakkımızı almak için son çare iş bıraktık." diye konuştular.

İŞ BIRAKINCA YARIM MAAŞ ÖDENDİ
Cuma günü sabah işe servisle gelen işçiler maaşların yatmaması üzerine iş bıraktı. Öğleden sonra yarım maaş yatırıldığını öğrenen işçiler, "Yarım maaş ödeme yapıldı' diye bildirdiler. Yarım maaş dedikleri 400 lira. Ne yapacağız biz 400 lirayla? Kira mı ödeyelim, kredi borcu olan var onu mu ödeyelim, yoksa yiyip içelim mi? Birine versen öbür taraf açıkta kalıyor." şeklinde konuştular. Patronun maaşı beklettiğinden ama bankaların icrayı ve gecikme faizlerini bekletmediğinden yakınan işçiler az bir miktar olan maaşlarının banka faizlerine gittiğinden yakındı. İşçiler eylemlerinin maaşların tamamı yatana kadar süreceğini ifade ettiler.

TUVALET, ÇAY, SERVİS, YEMEK YASAK
Alacakları için iş bırakan işçiler taşeronun insanlık dışı uygulamalarına maruz kalıyor. Karayolları şefliği tarafından dirençlerinin kırılmak istendiğini ifade eden işçiler, "Çay almak istedik 'çay yok size' dediler, sonra yemek vermediler, tuvaletleri bile kullandırmıyorlar. Kendi olanaklarımızla yemek işini hallettik. Ekmek arası yaptık kimi arkadaşa da evinden yemek geldi. Paylaştık. Akşam da evlerimize kendi olanaklarımızla gittik. Bunlar insanlık dışı uygulamalar. Son verilmesi lazım." şeklinde konuştular.

'TEK ÇARE, KADROLU GÜVENCELI ÇALIŞMA'
Uzun süredir taşeron çalışma uygulamasının zorluklarını yaşayan işçiler, "Pazartesi sendika şube başkanı Adem Özokutan gelecek buraya. Umuyoruz ki işçileri işbaşı yapmaya değil patronu maaşları ödemeye ikna etmek için geliyordur. Öyle olmasını umuyoruz. Ama tanıdığımız kadarıyla eylemimizi kırmaya gelecek" şeklinde sendikaya güvensizliklerini ifade ettiler. İşçiler, tek çarenin kadrolu ve güvenceli çalışma olduğunu ifade ederek ayrım yapılmaksızın tüm işçilerin kadroya geçirilmesini istediler.

ÖNCEKİ HABER

Osmaniye'de HDP binasına ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ: Toplum barışa kapı açtığı için cezalandırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...