22 Ağustos 2015 09:21

Kamu emekçilerine yapılacak zam oranı belli oldu

Kamu emekçilerinin ekonomik, soysal ve özlük haklarını kapsayacak TİS görüşmesi sona erdi. Kamu emekçilerine 2016'da yüzde 6+5, 2017'de yüzde 3+4 zam yapılacak.

Paylaş

Kamu emekçilerinin önümüzdeki iki yıl geçerli olacak mali ve sosyal haklarını düzenleyen toplusözleşme görüşmelerinde yasanın öngördüğü son günde imzalar atıldı. Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Faruk Çelik, sözleşmenin detaylarını açıkladı. Çelik ilk yıl için altı aylık dönemlerde ücretler yüzde 6 ve yüzde 5, kümilatif olarak yüzde 11.3 artış konuşunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi. İkinci yıl için ise altı aylık dönemlerde yüzde 3 ve yüzde 4 maaş zammı yapılacağını belirten Çelik, bu artışların enflasyon oranının altında kalması durumunda enflasyon farkı oranında ücretlerde iyileştirme yapılacağını duyurdu.
Ayrıca Çelik, 2015 yılının Eylül ayından geçerli olmak üzere memur emeklilerinin tazminatlarında yapılacak düzenleme ile aylıklarında 100 TL artış sağlanacağını, yeni emekli olacak memurların ikramiyelerinde ise 3 bin 765 TL artış olacağını ifade etti.

ÖZGEN VE KONCUK'U KONUŞTURMADILAR
Bakan Çelik'in soruları yanıtlamasının ardından, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan sözleşmeye itirazlarını dile getirmek istediler. Bakan Çelik, konfederasyon başkanlarının sözünü keserek “Burası müzakere yeri değil. Mutabakatın ilanı için buradayız. Açıklama yapacaksanız dışarıda yapın” dedi.
Özgen ve Koncuk'un bakanın bu tutumuna tepki gösterdi. KESK Başkanı Özgen tepkisini dile getirirken bu sefer Memur-Sen yöneticileri alkışlar ve “Bravo Memur Sen” sloganlarıyla Özgen'in konuşmasını engellemeye çalıştılar.
Tepkiler sürerken en çok üyeye sahip konfederasyon olarak Kamu Çalışanları Heyeti adına Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümet adına da Bakan Faruk Çelik sözleşmeyi imzaladı.

4/C’LİLERE KADRO YOK
Konuşmaları engellenen Özgen ve Koncuk salonu terk ettiler. İl açıklamayı yapan Kamu Sen Genel Başkanı Koncuk, “Kendisine muhalefet eden sendikaların değerlendirme yapmasına bile izin vermeyen Bakanın ne kadar demokrat olduğu görülmüştür” dedi. Memur Sen’in önüne konulan herhangi bir anlaşmayı imzalamama yetkisinin olmadığını düşündüğünü ifade eden Koncuk, görüşmelere yüzde 8+8 ve seyyanen 150 zam talebiyle gelen Memur Sen’in ilk yıl için yüzde 5+4, ikinci yıl için de yüzde 3+4 zammın altına imza attığına dikkat çekti. Öte yandan 4/C’liler ile ilgili önce sözleşme, sonra da kadro için çalışma yapacaklarını söylediklerini belirten Koncuk, “Daha ne yapacaklarını kendileri de bilmiyorlar. Hükümet Tekel eylemlerinden beri 4/C’lilere husumet beslemiş. Ne zaman, nasıl bir düzenleme yapacaklar? 4/B’lilere ne olacak bunlar belli değil” dedi.

KESK, METAL İŞÇİLERİ GİBİ TOPLU SÖZLEŞMEYİ İŞLEVSİZ HALE GETİRME ÇAĞRISI YAPTI
Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'ın toplu sözleşme maddelerini açıklamalarının ardından söz hakkı isteyen ancak Bakan Çelik ve Memur-Sen yöneticileri tarafından engellenen KESK Eşbaşkanı Lami Özgen, Bakanlık binasında basın açıklaması düzenledi. Özgen, daha önceden hükümet ve Memur-Sen tarafından hazırlanmış bir oyunun üçüncüsünün yaşandığını belirterek, "İmzalanan sözleşme, Türkiye'deki bütün kamu emekçilerinin haklarının peşkeş çekildiğinin bir göstergesidir" dedi.

Geçen Pazartesi gününden bu yana TİS talepleri üzerinde müzakare yapılması gerekirken, hükümet ile Memur-Sen tarafından oluşturulan "teknik komisyon"da taleplerin görüşülmesine dikkat çeken Özgen, "KESK'in, Kamu-Sen'in sözünü söylememesi, hükümetin ve Memur-Sen'in daha fazla zorlanmaması için bilinçli olarak komisyon müzakereye dönüştürülmedi. TİS sürecinde müzakere yaşanmadı. 'Teknik komisyon'un kapalı kapılar ardından yapılan gizli görüşmeleri sonucu böyle bir tablo ortaya çıktı" diye konuştu.

'MÜZAKERE EDİLEMEZ' DEYİP İMZA ATTILAR!
TİS sonuçlarının kamu emekçileri adına bir kazanım olmadığını söyleyen Özgen, "Çünkü, 2016 yılı için yüzde 6+5 oranını kamu emekçisinin maaşına yaklaşık yüzde 8,6 olarak yansıyacaktır. Bir kısma zaten gelir vergisi olarak önümüzdeki aylar itibaren geri alınacağından dolayı bu oran enflasyon oranının altındadır. 2017 yılı için ise çok daha vahim bir tablo var. Ali Yalçın demişti, '2017 yılı talepleri bu haliyle müzakare edilemez.' Müzakere edilemez denilen rakamlara imza atıp 'tarihi bir kazanım' diyen bir genel başkan bugün tescilledi" ifadelerini kullandı.

4/C'LİLER KAZANIM DEĞİL KAYIP YAŞADI
Özgen, TİS sonuçlarının 4/C'liler için daha da vahim bir durum oluşturduğunu belirterek, "4/C'liler zaten kadroluydu. İş güvencelerinin, kadrolarının ellerinden alınması durumu hala devam ediyor. 4/C'lilerin bir kısmı ek ödemelerini mahkeme payıyla kazanmışlardı. Burada yapılan seyyanan zam, mahkeme kararıyla aldıkları 600-700 TL'yi 150 liraya indirmiştir" dedi.

''SATIŞ SÖZLEŞMESİ' DEDİK, YANILMADIK'
Bir çok taleplerinin TİS görüşmelerinde gündeme gelmediğini ifade eden Özgen, bu talepleri şöyle sıraladı: "Gelir vergi dilimi yeniden düzenlenmedi, vergide adalet sağlanmadı. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve emekli maaşına yansıtılması gündeme gelmedi. Çalışma yaşamında rotasyon, sürgün, soruşturma ve mobbing gibi ayrımcı uygulamalar gündeme gelmedi." Söz hakkı istemelerine rağmen değerlendirme yapmalarının Bakan Çelik tarafından engellenmesinin de anti-demokratik olduğu tepkisinde bulunan Özgen, "Bakanlık da Memur-Sen de bizden korkuyorlar. Kapılar ardından ancak emekçilerin hakkını peşkeş çekerler. 3 Ağustos'tan bu yana bir 'satış sözleşmesi' olacağını söylemiştik, yanılmadık" dedi.

'ÇELİK İLE YALÇIN MİLYONLARCA KEZ ARAFAT'A ÇIKMALI!'
Özgen, Memur-Sen Ali Yalçın'ın TİS taleplerinin çok altında bir sözleşmeye imza atmasına tepki göstererek, "Hani ilk gün efeleniyordun. Talibin yüzde 8+8'di. Bununla beraber taban aylığı 150 TL artıştı. Yani yüzde 22 oranında artış öngörüyordun. Yüzde 11'e, yüzde 7'ye imza atmaya 'tarihi bir kazanım' dersen sadece kendini kandırırsın. Kamu emekçilerini, bizi kandıramazsın. Emeklinin ve memurun hakkı kul hakkıdır. Siz kul hakkını peşkeş çektiniz. Hani inanıyordunuz. Kul hakkını telafi edeceğiniz tek yer Arafat'tır. 3 milyon kamu emekçisinin 2 milyon da emeklinin kul hakkını temizlemek için Bakan Çelik ve Memur Sen Başkanı ile yöneticilerinin, milyonlarca sefer Arafat'a çıkıp, inmeleri lazım" diye konuştu.

ORTAK EYLEM ÇAĞRISI
Geçtiğimiz aylarda metal işçilerinin toplu sözleşmelerine karşı yaptığı kitlesel grevleri hatırlatan ve kamu emekçilerine ortak eylem çağrısı yapan Özgen, "İşbirliği ile bizim haklarımızı peşkeş çekemezler. Ağustos ayının başından beri yaptığımız tüm talepler hala ortadadır. Yandaş konfederasyon haklarımızı satmıştır. Aynı metal işçileri gibi toplu sözleşmeyi işlevsiz hale getirelim. Bunun mücadelesini verelim. Memur-Sen yalan ve manipülasyon ile bu sözleşmeye 'kazanım' desin. 2013 yılında Ahmet Gündoğdu da böyle demişti. Tekrar ifade ediyoruz; bu 'satış sözleşmesi'ni kabul etmiyoruz" dedi.
Öte yandan, Kamu Sen Başkanı İsmail'in Koncuk'un eylem çağrılarına karşı, "Biz eylem yapmıyorsak ülkemize şehitler geldiği için yapmıyoruz" şeklinde cevap vermesini değerlendiren Özgen, "Biz barış gelsin diye sokaklara çıkmalıyız. Hem barış için hem haklarımız için sokakları terk etmemeliyiz" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Emekçiye karşı Memur Sen-AKP birliği

İhsan Çaralan: Memur-Sen, kamu emekçisinin Türk Metal'idir

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji bugün için yağış uyarısı yaptı

SONRAKİ HABER

CHP, er ve erbaşlara asgari ücret için kanun teklifi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa