22 Ağustos 2015 00:58

Kamu emekçisine sefalet dayatması

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hükümet ve Memur-Sen’in komisyon çalışması adı altında kapalı kapılar ardında sürdürdüğü toplusözleşmede, görüşme süreci bugün sona eriyor. Anlaşma imzalansa da, hükümetin kuracağı hakem kurulu devreye girse de kamu emekçilerine dayatılan sefalet değişmiyor.

Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin mali, sosyal haklarının belirleneceği 2016-2017 toplusözleşme görüşmelerinde bugün son gün. 3 Ağustos’tan beri yapılan 5 oturumda da bir anlaşma sağlanamadı. Son toplantıda Çalışma Bakanı Faruk Çelik 2016 yılında yüzde 5+4, 2017 yılında yüzde 3+3 teklifinde bulunmuştu. Memur-Sen, önceki teklifin ilk 6 ayındaki zam oranının sadece yüzde 1 arttırılarak verilen 5+4 teklifini “Kaza açıldı” diyerek müzakere edilebilir bulmuş, KESK ve Kamu-Sen ise bu zam oranının da enflasyon altında sefalet teklifi olduğunu söylemişti. KESK’in ortak eylemi gündeme getirmesine karşı çıkan Bakan Çelik, geçtiğimiz günlerde çıktığı bir televizyon programında da “Teklifimiz son değil, belki yükselebilir” dedi.

HÜKÜMETİN HAKEM KURULU

Ancak bir yeni teklif gelmedi ve bugün de anlaşma sağlanamaması durumunda devreye Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girecek ve en geç 31 Ağustos’a kadar yapılacak zam oranını belirlemiş olacak. Ancak Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun büyük bir çoğunluğu hükümet tarafından belirlendiği için kamu emekçilerinden yana bir tavır alması beklenmiyor. Çünkü 11 kişilik hakem kurulunun 6 üyesi hükümet, 5 üyesi ise sendikalar tarafından seçiliyor. Ancak hükümetin 7 üyeyi belirlediğini de söylemek mümkün. Çünkü sendikalar tarafından önerilen toplam 7 kişi arasından birini belirlemek de yine Bakanlar Kurulu yetkisinde. Hakem Kurulu üyelerinin belirlenişi tam olarak şöyle; Bakanlar Kurulunun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği ve kurula başkanlık edecek bir üye, Faruk Çelik’in görevlendireceği 4 üye, Memur-Sen tarafından 2, Kamu Sen ve KESK tarafından seçilecek birer üye olmak üzere toplam 4 üye, Bakanlar Kurulunun Memur-Sen’in önereceği 3, Kamu Sen ve KESK’in önereceği 2’şer üye olmak üzere toplam 7 üye arasından seçeceği bir üye, Bakanlar Kurulunun akademisyenler arasından seçeceği 1 üye.

ÖZGEN: GİZLİ PAZARLIK YÜRÜTÜLÜYOR

Sürece ilişkin sorularımızı yanıtlayan Lami Özgen, son iki gün boyunca müzakere yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Öte yandan hükümet ve Memur-Sen’in komisyon çalışmaları adı altında gizli bir pazarlık sürdürdüğünü vurgulayan Özgen, kapalı kapılar ardında yürütülen ön tartışmalarla anlaşmaya varılacağını ifade etti. Bunun ahlaki olmadığını belirten Özgen, yasal çerçeve gereği görüşmelerin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Görüşme yapılmadığı için Devlet Personel Başkanlığını aradıklarını ancak Bakan Çelik’in koalisyon görüşmelerinin gerekçe gösterildiğini aktaran Özgen, toplusözleşme masasındaki tutumlarının hükümet ve Memur-Sen’i rahatsız ettiğini dile getirdi. Ayrıca birçok hizmet koluna ilişkin sundukları taleplerin de masaya getirilmediğini kaydeden Özgen, bunun teknik komisyonlarda bilinçli bir şekilde yapıldığını söyledi. Özgen, Memur-Sen ve hükümetin üzerinde anlaşmaya varacağı toplusözleşmenin kamu emekçilerine verilen zamları yine enflasyon altında bırakacağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

3. havalimanı Arnavutköy’ü talan etti

SONRAKİ HABER

Dolar 3 lira oldu kriz mi değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...