22 Ağustos 2015 00:54

3. havalimanı Arnavutköy’ü talan etti

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Okan ÇİNKO
İstanbul

İstanbul Arnavutköy’de Yeşilköylüler, Karadeniz’in Avrupa yakasındaki ormanları katleden 3. havalimanı projesine karşı direniyor. Proje konsorsiyumunun yüklenici firması İGA, düzenlemeye çalıştığı çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) toplantısına hukuksuz olduğu gerekçesiyle engel olan köylüler ve yaşam savunucuları yaşam alanlarının talan edildiğini söyledi.

KARŞI ÇIKANA TOMA

Evrensel’e konuşan Yeniköylülerden Mustafa Bozkurt hayvancılık yapamadığını belirterek, “Alın terimle biriktirip kendi paramla yaptırdığım çeşmem kurudu. Her yerde kamyonlar çalışıyor. Arsam toz toprak içinde kaldı. Hayvanlarım su içemiyor. Ailem su içemiyor” dedi.  
Yeniköy’de doğup büyüyen Ahmet Polat da Terkos Gölü nedeniyle bölgenin 0-300 metre mutlak koruma alanı olduğunu anlattı. Gecekonduda yaşadığını, askerden yeni gelen oğlu için evinin üstüne bir kat çıkmak istediğini anlatan Polat, “Bana burada bir tek çivi çaktırmıyorlar.
Ama büyük şirketler gelip burada doğamızı katleden 3. havalimanı inşaatını yapınca kimse ses çıkarmıyor. Biz köylüler olarak karşı çıktığımızda karşımızda polis ve TOMA’yı görüyoruz” dedi. “İnsanların arazilerini yok pahasına satın aldılar. Satmak istemeyenlere mahkeme kapısını gösterdiler” diyen Polat, “Köylüleri çaresiz bıraktılar. Nefes alacak yerimiz kalmadı. Biz doğup büyüdüğümüz yerde yaşamak istiyoruz. Tek derdimiz bu” şeklinde konuştu.

HERKES MAĞDUR

Köyün yaşlılarından Murtaza Özoğul, yaşadıkları yerlerin istimlak edildiğini ve TOKİ’ye verildiğini üstelik de 2 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren 3. havalimanı projesi için köylülere ne istediklerinin sorulmadığını söyledi. Proje nedeniyle tarım ve hayvancılığın verimsizleştiğini anlatan Özoğul, “Hayvanlarını otlatacak yer bulamayan tanıdıklarımız var. Mandalarını Rize’ye gönderenler var. Vatandaş mağdur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Cehennem çukuru’ görüntülendi

SONRAKİ HABER

Kamu emekçisine sefalet dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...