21 Ağustos 2015 18:14

Demirtaş ve İsveç Dışişleri Bakanından çağrı: Müzakerelere dönüş yapın

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Olof Palme Merkezi’nin davetlisi olarak Stockholm’e gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Savunma Bakanı Peter Hultqvist ve İç İşleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştükten sonra Başbakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, PKK ve Türk devletine silahların susturulması çağrısında bulundu.  Wallström ise  silahların susmasını ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülebilmesi için yeniden müzakerelere dönülmesini istedi. İsveç Hükümeti olarak barış sürecinin dondurulmasından, PKK ile Türk devleti arasında çatışmalarının yeniden başlamasından üzüntü duyduklarını dile getiren Wallström, silahların susmasından ve barış sürecinin devam ettirilmesinden yana olduklarına vurgu yaptı.

Türkiye’de istikrarın sağlanmasının Ortadoğu’da istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını belirten Wallström, bir gazetecinin İsveç’in PKK ile Türkiye arasında süren savaşın sonlandırılması için aracılık yapmayı düşünüp düşünmedikleri sorusuna iki tarafın istemesi durumunda barış çabalarına katkıda bulunmaya hazır oldukları yanıtını verdi.

SİLAHLAR SUSMALI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yeniden ateşkes koşullarına dönülmesi, silahların susması ve tarafların yeniden müzakere masasına dönmesini istedi. Demirtaş, “Silahlar kesinlikle susmalı. Silahsız, şiddetsiz çözüm arayışları çok hızlı bir biçimde devreye girmeli” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI TOPLUMUN DESTEĞİ ÖN AÇICI

Demirtaş akşam saatlerinde de Stockholm’deki İşçi Eğitim Merkezi binasında İsveç’te yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlılarla bir araya geldi. Buradaki konuşmasında ise 7 Haziran’da Türkiye’de bir değişim ve dönüşüm süreci başladığını söyledi. HDP’nin Alevi, Kürt, Süryani, Çerkes, Êzidî, işçi ve ezilen tüm kesimleri bünyesinde barındığını ve tümünün çatı örgütü olduğunu dile getiren Demirtaş, tüm bu güçlerin bir araya gelerek bir alternatif oluşturduğuna vurgu yaptı.

Bu birlikteliğin, taktik bir birliktelik ve seçim iş birliği olmadığını stratejik bir birlik olduğunu ve bunun çoğulcu demokrasi açısından oldukça önem taşıdığını dile getiren Demirtaş tekçi anlayışa karşı çıkan herkesin vatan hainiyle suçlandığına dikkat çekti. Demirtaş tekçi anlayışların Türkiye’deki tüm sorunların kaynağı olduğunu söyledi.

Parlamentonun tek mücadele alanı olmadığını, meydanlar, sokaklar, barikatlar, sendikalar ve her yerde direnişin sürdüğünü, ancak seçimlerin Türkiye’nin geleceği ve kaderi açısından belirleyici bir öneme sahip olduğu söyleyen Demirtaş, Erken seçimde hedeflerinin yüzde 20 oranında oy almak olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da AKP il binası önünde nöbet tutan polislere saldırı

SONRAKİ HABER

ABD: IŞİD'in 2 numarası öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...