20 Ağustos 2015 09:52

Mülteci ve insan hakları örgütleri: Fuarın kapılarını mültecilere açın

Basmane’de sokaklarda yaşayan mültecilerin sorunlarıyla ilgili basın açıklaması yapan mülteci ve insan hakları örgütleri durumun aciliyetine dikkat çekerek yetkilileri göreve çağırdı..

Paylaş

İzmir’de mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan kurumlar bir araya gelerek Basmane ve ara sokaklarında yaşayan Suriyeli mültecilerin durumlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Basmane Meydanı’nda bulunan Çorak Kapı Camisi önünde yapılan açıklamasını Halkların Köprüsü Derneği, MÜLTECİ - DER, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, SES, İHD, TİHV, MAZLUMDER,  ÇHD ve ÖHD İzmir Şubeleri ortaklaşa gerçekleştirdi. Açıklamaya katılanlar 'İzmir Mülteci Dostu Bir Kent Olmalı, İltica Bir İnsan Hakkıdır' ve 'Yeryüzü Hepimizin Evi, İltica Etme Hakkımız Engellenemez' yazılı dövizler açıtılar.

Açıklamada Basmane'de yaşanan insanlık dramını devlet yetkililerinin görmezden geldiğinin altı çizilerek İzmir Fuarı’nın kapılarının mültecilere açılması ve mültecilerin yiyecek, tuvalet ve temizlik sorunlarının çözümü istendi

‘MÜLTECİ STATÜSÜ SAĞLANSIN’

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi ilk olarak Türkiye’nin de taraf olduğu 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne konulan coğrafi sınırlamayı kaldırılmasını isteyerek sadece batıdan değil savaştan kaçarak gelen herkese kalıcı çözüm sunulmasını ve mülteci statüsü verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKIN’

Sokaklarda yaşayan mültecilerin sorunlarına değinen Terzi “İzmir ülkemizin karşı karşıya olduğu bu çok zorlu sınavda üstüne düşeni yapabilecek şehirlerin en başta gelenlerindendir. İzmir Valiliğini, AFAD’ı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Konak Belediyesi'ni göreve çağırıyoruz. İzmirlilerin gösterdiği dayanışmayı sahiplenin. Mültecilere sahip çıkın. Yasal görevlerinizi yerine getirin” dedi.

‘BU İNSANLIK DRAMINI SEYRETMEYİN!’

İzmir’in mülteci dostu bir kent olduğunu ve yöneticilerinin öyle olması gerektiğini dile getiren Terzi şunları söyledi “Basmane sokaklarında, kaldırım üstünde kavrulan bu insanların tuvalet, banyo, yiyecek ve su sorunlarını çözün. İzmir Fuarı'nın kapılarını mültecilere açın. Sağlık hizmetlerini bu insanların ayağına götürün. Onların size gelecek gücü yok. Mobil sağlık hizmeti ile aşılama, gebe izlemi, kronik hastalık takibi, ilaç ihtiyacının belirlenmesi gibi birinci basamak sağlık hizmetlerini karşılayın. Çocuklara süt dağıtın. Bu insanlık dramını seyretmeyin! Sizin İzmir’i ihya etmek için, şahane fuarlar düzenlemek için çok zamanınız var ama bu insanların yok”. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazi’de Barış Bloku eylemine polis saldırdı

SONRAKİ HABER

80 yaşındaki ağır hasta tutuklu ölüme terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...