19 Ağustos 2015 16:43

IŞİD'in kaçırdığı Süryaniler: Bize yardım edin

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’den yayın yapan Assyria TV, IŞİD tarafından Habur’dan kaçırılan 10 Süryani’nin Youtube’e yüklenen yardım çağrılarını yayımladı.

Videoda konuşan Süryaniler IŞİD’in şubat ayında 200 civarında Süryani’yi kaçırdıkları Tel Cezire ve Tel Şamiram köylerinden. Adlarını ve soyadlarını söyleyen 10 Süryani’den en sonuncusu aileleri ile birlikte orada bulunduklarını belirtiyor ve insan hakları örgütlerine kendilerine yardım etmeleri çağrısında bulunuyor. Söz konusu kişinin fidye ödemekten bahsetmediği ve genel anlamda yardım istediği görülüyor.

25 bini aşkın Süryani’nin yaşadığı Stockholm’un Södertälje ilçesindeki Asuri-Süryanilerden bir kısmının akrabaları IŞİD tarafından rehin alındı. Sabah Elia, IŞİD tarafından serbest bırakılan 22 Süryani’den 3’ünün yakın akrabası olduğunu söylüyor ve serbest bırakıldıktan sonra kendileriyle konuşma imkanı bulduğunu söylüyor.

“IŞİD onlara köle muamelesi yaptı. Kadın ve erkekleri ayırdı. Kirden dolayı bitlendiler. Onlara her gün değil iki veya üç günde bir öğün yemek verildi” diyen Elia, bu insanların tamamının sadece Hıristiyan  ve IŞİD’e karşı oldukları için tutuklandıklarını belirtiyor.
Elia, serbest bırakılanların IŞİD’in elinde rehin bulunan akrabalarının güvenliğini düşündükleri için daha fazla konuşmak istemediklerini ama cehennem hayatı yaşadıklarını söylediklerini aktarıyor.

Suriye’nin Hasekê yerleşim birimindeki Süryani piskoposun  çabaları sonucu akrabalarının serbest bırakıldığını ve Hasekê’ye götürüldüklerini söyleyen Elia, “Hasekê büyük bir yer. Akrabalarım teyzemin yanına yerleşti. Sonra ne olacak? Nasıl geçinecekler? IŞİD gelmeden önce her şeyleri vardı. Şimdi hiç bir şeyleri yok” şeklinde konuşuyor. Asuri örgütlerine göre IŞİD bu yılın şubat ayından bu yana kaçırdığı Süryanilerden 45’ini serbest bıraktı. Sabah Elia, “Kiliseye göre aralarında çocukların da bulunduğu 187 kişi IŞİD’in esiri. Bunlardan 20’ye yakını akrabalarım” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Antarsia: AKP savaş seferberliği başlattı

SONRAKİ HABER

Fotoğraflar Shakespeare için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa