19 Ağustos 2015 12:13

DTK Eş Başkanı Irmak: Zulme karşı öz yönetim ilanı demokratik haktır

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Bölgede birçok kentte süren polis şiddetinin ardından bugün DBP’li belediye başkanları ve DBP yöneticileri ‘öz yönetim’ ilanı gerekçesiyle gözaltına alındı. DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’la ‘öz yönetim’ ilanları üzerinden hükümetin başlattığı şiddet dalgasını konuştuk.

Kürtlerin varolan sistemde 30 yıldır, inkar edildiklerini, imha edildiklerini ve merkezi yönetimin ‘tek’çi anlayışıyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Irmak, “Kürtler 30 yıl bunun kavgasını verdi. Geldiğimiz noktada Kürtler, bu sefer müzakereyle hak taleplerini dile getirmeye çalıştı. Demokratik yolları ısrarla denedi. AKP dahil bütün partilerin 7 Haziran seçimleriyle birlikte Bölge’de tabela partisi haline gelmesiyle Kürtler önemli bir mesaj verdi; Biz burada kendimizi yönetmek istiyoruz. Kendi varlığımızın tanındığı bir yaşam istiyoruz’ dedi” şeklinde konuştu.

ÖZ YÖNETİM MEŞRU BİR HAKTIR

Mevcut merkezi yönetim sisteminin bir deli gömleği olduğunu ve Kürtlerin ‘Biz bunu yırtıp atıyoruz’ dediğini dile getiren Irmak, “Bu demokratik tutuma ve talebe topla tankla ölümle cevap verildi. Oysa bu demokratik bir haktır. Dünyanın her yerinde uygulanır. Öz yönetim kendini yönetmektir” dedi. Öz yönetim ilanının tekçi, baskıcı devlete demokratik yönetimi dayatma yöntemi olduğunu ifade eden Irmak, “İnsanlar farklıdır, bir tornadan çıkmış gibi yönetilemezler. Bu realite bütün dünyada olduğu gibi burada da geçerli. Zira yönetilemiyor da. Siz herkese Türklüğü dayattınız ama artık bu elbise bu bedene dar geliyor” dedi.

KATLİAM SÜRECİNDE HUKUK SİLAHI DA DEVREDE

2010 yılında 100’ü aşkın belediyeyle Kürtlerin, ‘Yerelde kendimizi yönetmek istiyoruz’ dediğini ve o süreçte yer alan herkesin gözaltına alındığını, binlerce kişinin tutuklandığını hatırlatan Irmak, “Ben de onlardan biriydim. 5 yıl cezaevinde kaldım. Belediye başkanları, il yöneticileri, siyasi parti çalışmaları yürüten herkes gözaltına alınıp, tutuklandı. Bu günkü gözaltılar da bunun devamıdır. Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlayan bu katliam sürecinde şimdi, hukuk da Kürtlere karşı bir silah olarak devreye kondu. Devlet şimdi katledebildiğini, katlediyor, ya da gözaltına alıyor, tutukluyor” dedi.

KİMSE KÜRT HALKINA SULTANLIĞINI DAYATAMAZ

Ancak bu tutumun, bu şiddet hesabının er ya da geç geri tepeceğini söyleyen Irmak, “Çünkü kendini yönetme talebi son derece meşrudur. Ve kesinlikle uygulanmalıdır. Kimse bize merkezi yönetimle, bir dikta, bir sultanlık dayatamaz. Bunu reddediyoruz. Halkın direnişi karşısında yenilgiye uğrayacaklar. Yöneticilerimizin, belediye başkanlarımızın gözaltına alınması halkımızın geliştirdiği itiraz kültürüne, demokrasiye tahammülsüzlüktür” dedi.

ERDOĞAN İNSAN HAYATINI ÖNEMSEMİYOR

Çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte birçok gencin yaşamını yitirdiğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da seçim hesaplarıyla gençlerin cenazelerini istismar ettiğini dile getiren Irmak, “Bu tutum bütün halk tarafından görülüyor” dedi. Erdoğan’ın bir tabutun başında yaşamını yitiren polisin ailesine, ‘Şehit olanın ailesine ne mutlu’ şeklinde sözler sarf ettiğini hatırlatan Irmak, “Bir Cumhurbaşkanı ölen bir askerin tabutunun başında böyle konuşmaz. Gidip ailenin acısını paylaşması gerekirken, bunu istismar ediyor. Bu çok çirkin” dedi. AKP zihniyetinin insan yaşamını önemsemediğini, ölen madenciler için ‘Güzel öldüler’ diyen bir zihniyete sahip olduklarını ifade eden Irmak, “Bu akla ziyan, vicdana sığmayan bir tutum. İşte Başbakan ‘Feda edecek evlatlarımız var’ diyor ama kendi çocuklarını hiç feda etmiyorlar. İnsan biraz ahlaklı, biraz insan olmalı. Ne yazık ki bu erdemler yok bunlarda” dedi.

ARTIK KİMSE ‘VATAN SAĞ OLSUN’ DEMİYOR

Kendileri için her gerillanın, askerin, polisin yaşamının önemli olduğunu söyleyen Irmak, “Bu ülkenin tek bir çocuğunun ölmesine, burunlarının kanamasına tahammülümüz yok. Türkiye toplumu da bunu sorguluyor artık. Bakın kimse ‘vatan sağ olsun’ demiyor. ‘Niye Başbakanın, Cumhurbaşkanının çocukları ölmüyor’ diyenlerin sesleri yükseliyor. Bu çok anlamlıdır” dedi.

ZULÜM KAYBEDECEK, HALK KAZANACAK

Şu anda birçok insanın ölümüne neden olan çatışmaların bir ‘vatan kurtarma savaşı’ olmadığını söyleyen Irmak, “Bu çocukların ölmesine gerek yok. Bu çocuklar Erdoğan’ın iktidar hırsı yüzünden ölüyor. Ama bu politika başarılı olamaz. Seçimler bin defa da tekrarlansa, bu insanı, farklı olan her şeyi hiçe sayan düşüncenin artık muktedir ve iktidar olacağını sanmıyorum. Bu halk kazanacak, demokrasi kazanacak. Zulüm, adaletsizlik, diktatörlük kaybedecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te askeri araca bombalı saldırı: 8 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kötü Kedi Şerafettin'in ilk teaserı yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...