17 Ağustos 2015 18:10

HDP kadın gerillaya yapılan işkenceyi Meclise taşıdı

HDP, Varto'da çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA Star savaşçısı Kevser Eltürk'e (Ekin Wan) yönelik infaz izlerini ve insanlık dışı uygulamaları Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Muş'un Varto ilçesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA Star savaşçısı Kevser Eltürk'e (Ekin Wan) yönelik insanlık dışı uygulamalar ve infaz izlerine dair, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin tarihi boyunca işkence konusunda oldukça kötü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Danış Beştaş, 90'lı yıllarda gerillaların cansız bedenlerine uygulanan insanlık dışı uygulamaları hatırlattı. Son olarak Varto'da Kevser Eltürk'ün cansız bedenine yönelik yapılan vahşi saldırının sadece "işkence" değil, aynı zamanda ahlaksızlığın, kadın düşmanlığının, cinsiyetçi erkek egemen zihniyetin ve insanlık dışı vahşetin en uç biçimi olduğuna dikkat çeken Danış Beştaş, Ortadoğu'da IŞİD barbarlığının simgesi haline gelmiş bu tür uygulama ve görüntülerin Eltürk şahsında yaşandığını ve insanlığın vicdanında büyük bir yara olarak yer alarak tarihte kadına, kadın bedenine yönelik vahşetin simgelerinden biri haline geldiğini ifade etti.

Toprağa verilen HPG'li Eltürk'ün cenazesinde işkence izleri

O fotoğraftaki kişinin Kevser Eltürk olduğu anlaşıldı

Nusaybinli kadınlar: Ekin Wan direnişimizin çıplak halidir

'ELTÜRK İNFAZ MI EDİLDİ?'
Eltürk'ün cansız bedenini yıkayan kadınların ve görgü tanıklarının anlattıklarına göre boynunda derin ip izinin olduğunu, belinde ciddi kırıkların ve vücudunun ön tarafında sürüklenmekten kaynaklı derin yaraların oluştuğu beyanları hatırlatan Danış Beştaş, bu ifadelerin Eltürk'ün yaralı yakalanıp işkence edilerek infaz edildiği kaygılarını güçlendirdiğini kaydetti.

Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Öztürk'e Kevser Eltürk'ün ölüm şekli hakkında ellerinde bilgi olup olmadığını ve yaşanan çatışmada mı yoksa çatışmada yaralı olarak yakalandıktan sonra işkence edilerek infaz edilip edilmediğini sordu.

Muş Valiliği'nin yaptığı açıklamada, Valiliğin konuya ilişkin geniş bilgi sahibi olduğunun anlaşıldığını belirten Danış Beştaş, İçişleri Bakanlığı olarak Valiliğin bilgisine başvurup ve bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşmayı düşünüp düşünmediğini sordu. Öztürk'ün yanıtlanması isteği ile şu sorulara yer verildi:

* Kevser Eltürk'ün cansız bedenine insanlık dışı işkenceler uygulayarak çırılçıplak soyup teşhir amaçlı sokağa atanlar ile bunu görüntüleyerek basına servis edenler aynı kişiler midir, bu kişiler tarafınızca tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise haklarında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

* Kevser Eltürk şahsında yaşanan vahşet başta olmak üzere, son günlerde yaşanan insanlık dışı işkence, infaz, katliam ve cinsel saldırılar Kürt halkına karşı tekrar uygulamaya konulan bir savaş konsepti midir? Bakanlığınızca alınmış böyle bir karar mevcut mudur?

* Yaşanan savaş ve çatışmalarda kadın bedeninin bir savaş alanı olarak görüldüğü, kadın bedenine dönük saldırı ve tahribatların kadınların özgürlük mücadelesini kırmaya dönük mesajlar içerdiği aşikardır. Kadın kimliğinden dolayı özelikle Kürt, sol sosyalist devrimci ve muhalif kadınlara sık sık uygulanan bu işkencelerin, Kevser Eltürk şahsında, bu süreçte tekrar uygulamaya konulmasındaki amaç nedir? (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da metro inşaatında iş cinayeti: 1 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da silahlı çatışma başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa