17 Ağustos 2015 12:01

DTK ve HDP Heyeti: Varto'da kıyamet yaşandı

DTK ve HDP heyeti, Varto'da 2 gün boyunca yaşanan çatışmalarla ilgili ilçedeki incelemelerini sürdürüyor. Şu ana kadar yaptıkları incelemeler ve yaptıkları görüşmeler hakkında kamuoyuna bilgi veren DTK Eş Başkanı Selma Irmak, 'Burada hukuksuz bir şey yapıldığı için açıklama yapılmıyor. Kıyamet yaşandı ama devlet suskun, olayları örtbas etmek istiyor. Ölüleri kaçırmaya çalışıyor' dedi.

Paylaş

Muş'un Varto ilçesinde 2 gün boyunca yaşanan çatışmaların ardından ilçede incelemede bulunan DTK ve HDP heyeti, Varto Belediyesi meclis salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Eş Başkanı, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik, Varto Belediyesi Eş Başkanları Sabite Ekinci ve Hüseyin Güneş, DBP ve HDP il eş başkanları katıldı. Heyet adına açıklama yapan Irmak, Varto'da kıyametin yaşandığını gördüklerini dile getirdi. Sabah saatlerinde Hınıs yolu üzerindeki bir mevkide halkın sağa sola dağılmış cenaze parçalarını topladığı haberi almaları üzerine buraya gittiklerini belirten Irmak, "Halen insan parçalarını orada görebiliyorsunuz. Parçalanmış bir veya birden fazla ceset ihtimali var. Ağaçlarda, çevreye yayılmış parçalar. Ağacın solunda bir çukur açıldığı görülüyor. Bir ağacın altında daha ceset parçaları var. Buna rağmen bir bilgi alamadık. Çatışma mı oldu, çatışmaysa sonucu ne oldu, ölen yaralı var mı? Buları öğrenemedik bir türlü" dedi.

'İNSANLAR EVDEYKEN YAKILMAK İSTENMİŞ'

Kent merkezinde taranmamış bir iş yeri dahi kalmadığını, her yerde kurşun izleri olduğunu dile getiren Irmak, bir evin içinde insanlar varken yakılmaya çalışıldığını söyledi. Irmak, yaptıkları incelemeleri ve yaptıkları görüşmeleri, "Yine bir yerde bir dükkan ve ev yıkılmış durumda. Ev harabe durumda. Dört yolda çatışma ve patlama olduğu bilgisi geldi. Mahiyetini öğrenemedik. Bir evin yakıldığını gördük, içinde insanlar kalıyorken yakılmış. Yaşlı bir anne ve baba ile bir de yetişkin yaşıyor bu evde. Gece 11 civarında kapının önünde çatışma sesleri geliyor. Bir süre panzer evlerinin önünde bekliyor, kimi seslerin geldiğini duymuşlar ama ne konuşulduğunu anlamamışlar. Dışarı çıktıklarında çatının yandığını görüyorlar, zor bela kendilerini dışarı atıyorlar, ev olduğu gibi yanmış. İnsanlar evdeyken yakılmak istenmiş. Yine buranın yakınında duvarlar delik deşik. Buradaki insanlar da hemen evlerini terk ediyorlar" şeklinde sıraladı.

'DEVLET OLAYLARI ÖRTBAS ETMEK İSTİYOR'

Varto'da katliam gecesi yaşandığını, ancak devletin bunun üstünü örtmeye çalıştığını vurgulayan Irmak, şöyle devam etti: "Devlet burada ne yaptı bilmiyoruz. Hiçbir görevli çıkıp açıklama yapmadı. Savcı ilçeyi terk etmiş, emniyet amiri görüşmedi, vali arazide olduğunu söyledi, kaymakam iki gün boyunca gelmeyeceğini söylüyor. Burada neler oluyor? Varto'da neler yaşandı? Mülki amirler sokağa çıkma yasağı sırasında ne yaptı, kaç insan öldü? Bu insanlar nerede. Beyin, saç ve kemik parçaları kime ait? İnsanlar bombalandı mı? Bunu bilmek kamuoyunun hakkıdır. Kamuoyunun da bu soruyu sormasını istiyoruz. Burada hukuksuz bir şey yapıldığı için açıklama yapılmıyor. Kıyamet yaşandı ama devlet suskun, olayları ört bas etmek istiyor. Ölüleri kaçırmaya çalışıyor. Gereken başvuruları yapacağız, kaymakam, emniyet, savcılık ve valilik hakkında gerekli girişimlerde bulunacağız. Varto halkı yalnız değildir, Kürdistan halkı Varto'nun yanındadır. Tüm Kürdistan halkına çağrımızı yapıyoruz, birbirini yalnız bırakmamalıdır. Daha fazla sesimizi çıkarmak zorundayız. Sessiz kalırsak bu tür katliamlar yaşanacaktır."

Açıklamanın ardından DTK ve HDP heyeti ilçede incelemelerini sürdürmek üzere belediyeden ayrıldı. (Muş/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

KESK İstanbul Şubeler Platformu'ndan 'satış sözleşmesi'ne karşı ortak mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Aslı Çakır Alptekin'in Olimpiyat madalyası geri alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...