17 Ağustos 2015 11:17

Kamu emekçisine 6 aylık kırıntı teklif!

Paylaş

İki milyonu aşkın kamu emekçisinin maaşları için ilk altı ay yüzde 4 dayata hükümet, son görüşmede bu rakamı sadece yüzde 1 artırarak 5’e çıkardı. Yüzde 4 zammı kabul edilemez bulan Memur-Sen, yüzde 1 artış üzerine müzakere yapılabileceğini söyleyerek memnuniyetini dile getirirken, bu teklifi sefalet olarak nitelendiren kamu emekçileri ise hükümete de Memur-Sen’e de tepkili. KESK ve Kamu-Sen ise yaptıkları açıklamalarla kamu emekçilerinin talepleri için ortak mücadele çağrısında bulundular.

Kamu emekçileri konfederasyonları ve hükümet arasında süren toplusözleşme görüşmeleri devam ediyor. Çalışma Bakanlığı'nda 5’incisi yapılan görüşmede, gündem önce son toplantıdaki tartışmalar oldu. Geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 2016 yılı için yüzde 4+4, 2017 yılı için de yüzde 3+3 olarak verdiği zam teklifinin ardından Memur-Sen heyeti ve bakan “Cuma namazına gideceğiz” diyerek diğer konfederasyonları dinlemeden salonu terk etmişti. Buna ilişkin itirazlara cevap veren Bakan Çelik, yaptıklarının mevzuata uygun olduğunu savundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise KESK ve Kamu Sen'i "gösterdikleri tepkiye destek vermemek"le suçladı. Bunun üzerine KESK Eş Genel Başkanı Lami  Özgen de tüm diğer konfederasyonları birlikte grev ve eylem yapma çağrısında bulundu. Memur-Sen'in teklifin müzakere edilemeyeceğini söylemesi üzerine verilen arada yeni telif görüşüldü.

MEMUR-SEN: KASA AÇILDI

Kamu İşveren Heyeti, ücret zammı teklifinde sadece 6 aylık yüzde 1 artışa gitti. Çelik'in ikinci zam teklifi 2016 için yüzde 5+4, 2017 için de 3+3 oldu. Memur-Sen’in yeni teklifin müzakere edilebileceği, en azından bir adım atıldığı şeklindeki açıklamaları diğer konfederasyonların tepkisini çekti.

Görüşmenin sona ermesiyle üç konfederasyon başkanı da açıklama yaptı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, verilen teklifte ilk 6 ay için artış yapılmasının müzakere edilebileceğini söyledi. Yüzde 1’lik artışı “Kasa açıldı, masanın da önü açılacaktır” diye değerlendiren Yalçın, 2017’de de aynı zam oranının teklif edilmesini de kabul edemeyeceklerini dile getirdi. Yalçın, Cuma günü verilen teklifin ardından tepki olarak masadan kalktıklarını belirterek diğer konfederasyonları masada kalıp müzakere yapmakla da suçladı.

MÜCADELE ÇAĞRISI

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise Memur-Sen'in ilk teklifin müzakere edilemeyeceğini söylemesine rağmen yüzde 1 artışla müzakereye oturduğunu ifade etti.

“Yüzde 4’ler, 5’ler  kamu emekçilerinin kayıplarını karşılamıyor” diyen Özgen, kamu emekçilerinin verdiği hizmete karşılık alın terinin ücretlere doğru yansıtılması gerektiğini dile getirdi. Mevcut zam teklifine karşı diğer konfederasyonları ortak tavır almaya çağıran Özgen, “Grevse grev, eylemse eylem” dedi.

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Memur-Sen heyetinin cuma günü verilen teklifin ardından masadan kalkacaklarını kendilerine daha önceden söylemediklerini dile getirdi. “Öte yandan KESK ve Kamu-Sen olarak müzakere yaptığımızı söylediler. Herkes oradaydı. Memur-Sen ve Kamu İşveren Heyetleri çıkmıştı. Biz kiminle müzakere yapmış olabiliriz? Memur-Sen eğer bu teklife karşı ortak tavır almamızı istiyorsa gelsin biz ortak eylemlere varız” diye konuştu. Yeni bir maaş politikasının benimsenmesi gerektiğini belirterek, emekçilerin ülke ekonomisinin büyümesinden pay almasını istediklerini dile getiren Koncuk, refah payı ve enflasyon farkının da ücretlere yansıtılmasını talep etti.

SENDİKALAR NE İSTİYOR?

3 konfederasyonun da talepleri farklı. Son görüşmeyle birlikte 2016 için teklif edilen yüzde 5+4 zam teklifini müzakere edebileceğini söyleyen Memur-Sen, toplusözleşme görüşemleri öncesinde 2016 yılı için yüzde 8+8, 2017 yılı için yüzde7+7 zam talep etmişti.
KESK ise en düşük kamu emekçisi maaşının 2900 TL’ye yükseltilmesini istiyor. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, 4/B, 4/C’lilere kadro verilmesi, artan oranlı vergi dilimlerinin düşürülmesi ve önceki toplu sözleşme nedeniyle kayıpların karşılanması da KESK’in üzerinde durduğu mali talepler arasında.

Kamu-Sen ise son toplu sözleşmeden kaynaklanan kayıpların telafileriyle birlikte 2016 yılı için yüzde 22 artış ve taban aylığına seyyanen 100 TL net zam; 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL net zam talep ediyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli-Davutoğlu görüşmesi başladı

SONRAKİ HABER

İkitelli'de 500 inşaat işçisi isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa