17 Ağustos 2015 00:54

Bir yandan iş yok, öbür yandan savaş var

Paylaş

Ersal AŞUDU
Sinan CEVİZ
İstanbul

Aymakoop Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde işçilerin bir gündemi de savaş. Kayserili, Trakyalı, Kürt  işçilerle yaptığımız görüşmelerde işçiler, erken seçimden umutlu değil. İşsizlik ve asgari ücretle geçim derdine bir de savaşın ekleneceğini belirten işçiler, olacaklardan tedirgin. Görüştüğümüz ayakkabı işçileri, bir yandan “İşçiler üvey evlat zaten” diyerek asgari ücrete vurgu yaptı; diğer taraftan ise savaşların durması gerektiğini söyledi.

Murat Uzun, Türkiye’nin kötü bir durumda olduğunu belirtti. İşsizliğin çok fazla olduğunu vurgulayan Uzun, “Ülkedeki durumu iyi görmüyorum. Cumhurbaşkanı elini çekmedikçe bu sorunlar düzelmez. Ülkeyi tek başına yönetme fikrinden vazgeçmeli, yoksa daha kötü günler bizi bekliyor” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dayattığı erken seçimin sonuçları değiştirmeyeceğini düşünen Uzun, oyalamayla değil, gerçek anlamda bir çözüm sürecinin başlaması gerektiğini ifade etti. 

‘CUMHURBAŞKANI DÜŞMAN ETTİ’

Ramazan Sadıkoğlu, yaşanan ölümleri “dış güçlerin bir oyunu” diyerek açıklama gereği duyuyor. Tüm bi yaşananlara karşı. “Kardeş kardeşi öldürüyor. İsrail, ABD bu savaşları kışkırtıyor” diyen Sadıkoğlu, bir an önce ölümlerin durdurulması gerektiğini söyledi.  Geçim derdi, hiç değişmeyen dert. Sadıkoğlu devam etti: “Sadece bu da değil ki, işsizlik artıyor. İş bulmakta çok zorlanıyoruz. İşçiler üvey evlat sanki. Zaten öyle olmasa asgari ücret bu kadar düşük olur muydu?” 

‘BU HALK ENAYİ DEĞİL ARTIK’

İsmail Sarıtaş, Tayyip Erdoğan’ın seçimlerde istediği 400 vekili alamaması sebebiyle ortamın bulanıklaştırıldığını düşünüyor. Sarıtaş, “Kardeşim Erdoğan demedi mi ‘400 vekil verin, bu iş huzur içinde çözülsün’ diye. Seçim bitti, olaylar patladı. Kazanamadı diye bunu yapıyor. Beni seçmezseniz böyle kaos olur diyor. Bu halk bu kadar enayi değil artık” diye konuştu.  

Muzaffer Kurnaz, 25 yıldır ayakkabı işçiliği yapıyor. “Ülkenin durumu çok kötü. İşsizlik çok. Hükümet yok. Şehitler geliyor, ölümler oluyor” diyen Kurnaz, böyle gitmeyeceğini söyledi. Bir an önce huzur ortamının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Kurnaz, “Siyasi partiler bir an önce barışı sağlamak için yol bulmak zorundalar” dedi.  

‘ÖLÜMLER DURSUN, HUZUR GELSİN’

Sezer Tezel ise “Hükümet kurulamadı. Her gün şehitler geliyor. Cumhurbaşkanımız izin vermiyor hükümet kurulmasına” diye konuşuyor. HDP’nin Meclis’e girmesi ile çatışmaların arttığını düşünen Tezel, “Nasıl çözülür bilmiyorum ama bir an önce huzur gelsin ölümler dursun” diye konuştu. 

Adem Niyaz da seçimlerden sonra yaşananların seçim sonuçları ile ilgili olduğu görüşünde:  “Seçimden sonra ortalık allak bullak oldu. Bir yandan iş yok, Suriyeliler bizim yerimize çalışıyor, çok düşük maaşla. Diğer taraftan savaş başladı. Neden böyle yapıyor ülkeyi yönetenler anlamıyorum. Oyları düştü diye böyle yapıyor, hemen HDP’ye saldırıyorlar. Ben barış olsun istiyorum, canlar gidiyor çok yazık.” 

‘AİLEME SALDIRI OLUR DİYE GECE UYUYAMIYORUM’

Fadıl Tekin de ülkede gidişatın iyi olmadığı kanısında. Tekin, “Cumhurbaşkanı işçileri birbirine düşman etti” diye konuştu. Kürtler ve Türklerin hep bir arada kardeş gibi çalışıp, birlikte yaşadıklarını söylese de,  son zamanlarda yaşanan ölümlerle işçilerin birbirlerine düşürmeye çalışıldığını ifade etti.  on günlerde arabasına ‘PKK’ diye yazı yazıldığını ifade eden Tekin, “Bu neden yapılıyor? Kürdüm diye. Biz artık endişelenmeye başladık. Canımıza malımıza zarar gelir mi diye tedirgin olmaya başladık” diye konuştu.

Türkiye’nin de uzun zamandır savaş halindeki Suriye’ye döndürülmeye başladığının belirten Tekin şunları ekledi: “Ama siyasilerin umurunda değil. Cumhurbaşkanı hükümeti de kurdurmuyor. İnanın gece uyuyamıyorum. Korkuyorum, aileme evime bir saldırı olur mu diye. Üç yıldır çözüm dedi barış dedi ne oldu şimdi savaş başlattı. Seçimi kaybetti diye oluyor bunlar. Medyayı susturdu. Her gün ölümler oluyor. Ben çok üzülüyorum rahat yatamıyorum. Allah’tan korksun, bir cumhurbaşkanına yakışıyor mu? Gidin doğuya nice kadınlar nice çocuklar öldürülüyor orada yerinde görün. Artık batıda da güvence yok. HDP, CHP, AKP, MHP bir araya gelip bu sorunu çözmek zorundalar. Onlar bir araya gelmiyorsa Kürtler, Türkler, Azeriler, Aleviler, bütün halk, ‘Savaş istemiyoruz’ diye haykırmalıyız.”

ÖNCEKİ HABER

‘Devlet, Alevilerle Kürtlerin yan yana gelmesini istemez’

SONRAKİ HABER

Devletin namesi askerin narası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...