17 Ağustos 2015 00:48

Artık ‘Küçük Halep’ de viran

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınanlar, burada da yaşam mücadelesi veriyor. Ankara’da çoğunluğu Önder Mahallesi’nde yaşayan Suriyeli, Afgan, Somalili mülteci ve sığınmacılar barınma sorunuyla da karşı karşıya. Yaklaşık 4 bin Suriyelinin yaşadığı mahalleye “Küçük Halep” adını vermişler. Küçük Halep bugünlerde Altındağ Belediyesinin kentsel dönüşüm gerekçesiyle buradaki evleri yıkmasıyla gündemde. Mülk sahiplerinin 200-300 TL’ye Suriyelilere kiraladığı evler, dükkanlar yerle bir edilmiş durumda. Sığınmacılara ise hiçbir seçenek sunulmadan sokak gösterildi. 

AKP, Suriye’deki savaşı iç mesele haline getirip tırmandırırken, savaştan dolayı Türkiye’ye sığındılar. Ankara’da Mobilyacılar Sitesi’nin hemen bitişiğindeki Önder Mahallesi’nde ancak barınabilecek yer buldular. Şimdi yıkım haberleriyle tedirgin bir bekleyiş içinde. Kamplar dışında devlet kendilerine barınma imkanı sunmazken bir de yaşadıkları yerlerden kapı dışarı ediliyorlar. 29 Temmuz’da Önder Mahallesi’nde yol genişletme gerekçesiyle Altındağ Belediyesi’nin başlattığı yıkım Suriyelileri başka yerlere gitmeye zorlarken, yıkımın Hacılar Mahallesi’yle devam edeceği söyleniyor. 

Mahallede sokağa yaklaştığımız an savaşın harap ettiği bir yere giriyormuş hissine kapılıyor insan. Camları kırılmış boş binalar, yerle bir olmuş yapılar, boş binaların içerisinde kalan birkaç parça eşya, yakılan çöplerin çıkardığı duman... Çocuklar ise kapıların önünde koşturmaya devam ediyor. Mahallede yıkılmayan binalar var, ama onlar da yakın zamanda yıkılacak. 

PROJE İPTAL EDİLMİŞ

Mahallede dolaşırken karşılaştığımız bir kadın evi yıkıldığı için ağabeyinin yanına taşınmış. ‘Yapacak başka bir şeyimiz yoktu’ diyen Suriyeli kadın, büyük sıkıntılar çektiğini anlatıyor.

İnsanlar evlerde yaşarken elektriği ve suyu kesmiş belediye. Yıkımları hızlandırabilmek için elektrik evlerin önündeki trafolardan kesilmiş. Elektrik kesintisinden dolayı insanların geçim kaynağı olan dükkanlarda bozulan mallar olmuş. Mahalleyi terk etmek için zorlandıklarını söyleyen sığınmacılar, “Burayı boşaltmamız için anonslar yaptı belediye. Tek geçim kaynağımız olan dükkanları yıktılar. Su ve elektrik yaşamsal önemde. Trafoların kablolarını keserek elektriksiz bıraktılar bizi” diyor.  Mülk sahipleri ise daha önce kendilerine tebligat yapıldığını söylüyor, ama 2 yıl önce. MAZLUM-DER dönüşüm projesine itiraz etmiş ve Danıştay da projeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etmiş. Bu sefer de Belediye Encümeni, mahalleden Suriyelileri göndermek için yol genişletme kararı almış. Ve çevik kuvvet, polis ve TOMA eşliğinde yıkım başlamış. 

MÜLK SAHİPLERİ: MUHATAP BULAMIYORUZ

Dükkanlardan birinde Zaza isimli bir Gürcü ile karşılaşıyoruz. Zaza eşyalarını kendisine yardımcı olan bir esnafın dükkanına taşıyor. Tek başına kalıyormuş. Eşyalarının bir kısmını zor kurtarmış. Bu arada hırsızlık olayları da olmuş mahallede. Bazı eşyaları çalınmış, ama kurtarabildiğini yüklüyor dükkana. O yorgunlukla bir de işe gidecek. Kendisinin de bir yer bulana kadar eşyalarını koyduğu dükkanda kalacağını söylüyor.

Mülk sahiplerine ‘Belediye size yıkım karşılığında ne verecek? Siz nerede, nasıl bir eve sahip olacaksınız? Mülk karşılığı bir ödeme yapıldı ya da yapılacak mı?’ sorularını sorduğumuzda cevap alamadıklarını belirtiyor. Mülk sahipleri, “Bunlarla ilgili hiçbir yetkili bize açıklama yapmıyor. Belediyeye gidiyoruz Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gidin diyorlar, oraya gidiyoruz başka bir yere yönlendiriyorlar. Bir muhatap yok karşımızda” diyor.

‘BİZ KİMSEYİ KAPI ÖNÜNE KOYMUYORUZ’

Altındağ Belediyesi web sayfasında yıkım ile ilgili yapılan açıklamada ise yıkım çalışmasının hak sahipleri tarafından büyük memnuniyetle karşılandığı ifade ediliyor. Açıklamada evlerin ‘işgalci, suç örgütleri ve göçmenler’ tarafından kullanıldığı belirtilirken, hak sahiplerinin mahallenin yaşanmaz hale geldiğini söyledikleri bildiriliyor. Mahallelinin Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye teşekkür ettiği kaydedilirken hiç ayrım yapmadan çalışma yapmasından dolayı Başkan Tiryaki’ye minnet duydukları savunuluyor.  

Kendisiyle konuştuğumuz Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise mülk sahiplerinin orada bir yıkım olacağını daha önceden bildiğini söylüyor. Yıkım işini zaman olarak çok uzattıklarını bildiren Tiryaki, Ramazan ayının geçmesini beklediklerini ve yıllardır bekleyen yıkımı gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. “Biz oradaki Suriyelilerin, göçmenlerin bütününden sorumlu olamayız. Böyle bir imkanımız yok” diyen Tiryaki sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Bir kısım mülk sahipleri başka yerlere taşındı. Taşınmayanlar, evlerini Suriyelilere kiraya verenler oldu. Kimi Suriyeli ve göçmenler de boş binaları işgal etmiş. Yıkımın başlayacağını Arapça anonslar dahi yaparak haber verdik, buna rağmen ‘Yıkmazlar belki’ gibi dedikodularla bekleyenler olmuş. Sıkıntı yaşayan bir tek bu mahalle kaldı. Hak sahipleri, ‘Biz bu kadar zamandır kiradayız. Evlerimizden çıktık. Bir türlü yıkmadınız’ diye sitem eder oldular. Biz birçok mahallede gecekondu dönüşümü yaptık. Önder Mahallesi kalmıştı bir tek” dedi. Yıkımın Suriyelilerin mahalleden gönderilmesi için yapıldığı iddialarını da sorduğumuz Tiryaki, burada hak sahiplerinin kiracıyı evinden çıkarttığı şeklinde düşünülmesi gerektiğini belirtti. Tiryaki “Biz kimseyi kapı önüne koymuyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’e canlı bomba yapabilirler

SONRAKİ HABER

2.5 milyarlık açığın kaynağı Saray mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...