14 Ağustos 2015 08:08

Atina’da Troyka paketi onaylandı

Yunanistan meclisi ‘Troyka’ ile yapılan anlaşma doğrultusunda gündeme getirilen uygulama yasalarını onayladı.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan meclisi ‘Troyka’ ile yapılan anlaşma doğrultusunda gündeme getirilen uygulama yasalarını onayladı. Yasa tasarıları bu sabah saatlerinde ilgili komisyonlarda konuşuldu ve görüşmeler sonrasında yasa tasarısı “acil” olarak meclise sunuldu. Dün gece mecliste geç saatlerde olağanüstü gündem olarak yapılan görüşmelerden sonra bu sabah saat 9.30’da oylamaya geçildi ve içinde Troyka anlaşmasının, özelleştirmelerin ve yeni ücret kesintilerinin olduğu uygulama yasaları 85 milyar avroluk tek paket halinde oylamaya sunuldu. Sert tartışmaların gündeme geldiği oturumdan sonra yapılan oylamada SYRIZA, Yeni Demokrasi, PASOK ve Potami partileri evet oyu verdi. SYRIZA içindeki sol muhalefet platformu, Yunanistan Komünist Partisi(KKE) ve faşist Altın Şafak hayır oyu verdi.

222 EVET, 64 HAYIR

Oylama sonucu, Evet 222, Hayır 64, Çekimser 11 şeklinde oldu. SYRIZA içinden 32 milletvekili hayır oyu verdi. Yasa muhalefet partilerinin evet oyu vermesiyle meclisten geçti. Evet oylarının 116’sı SYRIZA’ya ve 106’sı Yeni Demokrasi,  PASOK ve Potami partilerine ait.

Meclis oturumu sırasında Yeni Demokrasi, Potami ve PASOK başkanları, SYRIZA’ya hükümet politikalarından dolayı sert eleştiriler yöneltti ve ülkenin çıkarları ve sorumlulukları gereği evet oyu vereceklerini belirtti. Yeni Demokrasi Başkanı Evangelos Meymarakis evet oyu vermelerinin SYRIZA’ya tüm süreç boyunca açık çek verdikleri anlamına gelmediğini söyleyerek “ya sorunları çözün ya da seçimlere gidin” dedi. 

SOL MUHALEFETTEN SERT ELEŞTİRİLER

SYRIZA içindeki sol muhalefet lideri Panayotis Lafazanis ise yaptığı konuşmada “Hükümete acıyayım mı üzüleyim mi bilmiyorum” diyerek sert eleştiriler yöneltti. Lafazanis “Bu ülkede demokrasi yoktur avro bölgesi diktatörlüğü vardır.  Troyka anlaşması anayasayı ve meclisi paçavraya çevirmektedir. Yunanistan’da tek alternatif Troyka politikaları değildir. Bu politikalara dur diyecek güçler de var” dedi.

Meclis Başkanı olan SYRIZA Milletvekili Zoi Konstantopoulos ise bugünden sonra Çipras’ı desteklemeyeceğini söyleyerek halkı yoksulluk ve işsizliğe mahkum edecek olan Troyka anlaşmasına hayır oyu verilmesini istedi. Konstantopoulos, Çipras hükümetinin Troyka anlaşmasıyla ülkenin anahtarlarını Troyka’ya teslim ettiğini sözlerine ekleyerek halktan ve taleplerinden yana tutum almaya devam edeceğini söyledi. Konstantopoulos ayrıca SYRIZA yönetimini parti içindeki muhalif güçleri tasfiye etmekle suçladı.

Eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis de 'Hayır' oyu kullananlar arasındaydı.

ÇİPRAS: ANLAŞMA TEK ALTERNATİF

En son konuşmayı yapan Başbakan Çipras ise kendilerine “Avrolu bir Troyka anlaşması mı yoksa eski ulusal para birimi Drahmi’li bir  troyka anlaşması mı" ikilemi dayatıldığını söyledi. Çipras Yunan halkının kendilerine Avrodan çıkılması için oy vermediğini söyleyerek anlaşmayı tek alternatif olarak değerlendirdi.

ERKEN SEÇİM KAPIDA

Bu arada oylamadan hemen sonra yapılan yorumlarda Çipras hükümetinin 20 ağustostan sonra meclisten güven oyu isteyeceği üzerinde duruldu ve güven oylamasının kaçınılmaz olduğu yorumları yapıldı. Çipras’ın, sol muhalefet platformunun açık tutumla ortaya çıkmasından sonra azınlık hükümeti konumuna düştüğü ve erken seçimden kaçamayacağı da söyleniyor.

SYRIZA İÇİNDE ÇATLAK

Sol muhalefet platformu ise meclis oturumundan önce yaptığı açıklamalarla artık SYRIZA ve hükümetle aynı platform üzerinde hareket etmenin olanaksız olduğunu açıkladı. Sol platform Troyka karşıtı tüm güçlere "yeni bir politik alternatif oluşturma" çağrısında bulundu. Çağrıda direnişlerin örgütlenmesi ve mücadele komitelerinin kurulması önerildi. Bu açıklamadan sonra SYRIZA merkezi de sol muhalefetin artık parti içinde kalamayacağını, bunun sol muhalefet tarafından da anlaşıldığını duyurdu.
Bu gelişme hükümetin çoğunluğu kaybettiği anlamına geliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Til Ebyad'da yakalanan IŞİD'li: Adıyaman'da IŞİD'in eğitim kampı var

SONRAKİ HABER

Özel harekatçılar bu kez Diyarbakır'da bir sivili katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...