13 Ağustos 2015 18:26

İstanbul, depreme hâlâ hazırlıklı değil

Paylaş

17 Ağustos 1999’da yaşanan Gölcük Depremi’nin 16. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, aradan 16 yıl geçmesine rağmen İstanbul’un depreme hâlâ hazırlıklı olmadığını ifade etti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, “Depremin üzerinden geçen 16 yılda neler yapıldı, neler yapılmadı?” sorusu masaya yatırıldı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, 1999’daki büyük depremden sonra yaşanabilecek yeni deprem felaketlerine karşı hiçbir önlem alınmadığını belirterek, aksine durumun 16 yıl öncesinden daha kötü olduğu vurguladı.

DOĞA OLAYI AFETE DÖNÜŞTÜ

Türkiye’nin başta deprem olmak üzere çeşitli doğa olaylarının büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olduğunu aktaran Gökçe, “Doğa olayı olarak kalması gerekirken, çok büyük acıların yaşandığı bir afet olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi. Yapı üretim sürecinde dikkate alınması gereken yer seçim kararlarından proje üretimine, malzeme seçiminden yapı denetimine kadar gerekli olan mühendislik kurallarına bugün bile uyulmadığını söyleyen Gökçe, “Oysa yapı üretim sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için her uygulamanın mühendislik bilgisi ve bilimi doğrultusunda yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

DEPREM TOPLANMA ALANLARI İMARA AÇILDI

İstanbul’un AVM’lere, yerli yersiz gökdelenlere teslim edildiğini belirten Gökçe, İstanbul’da olası bir deprem sonrasında toplanılacak boş alan kalmadığını vurguladı. Gölcük depremi sonrası İstanbul’da 493 toplanma ve çadır alanı belirlediklerini söyleyen Gökçe, bu yerlerin 3/4’nün ranta açıldığı bilgisini verdi. Bu durumun bir yandan doğal kaynakları tüketirken diğer yandan da deprem başta olmak üzere diğer doğal afetlerin habercisi yeni risk alanları yarattığını aktaran Gökçe, kentlerimizin aynı zamanda birer yaşam çevresi olarak görülmesi gerekirken, bu anlayıştan giderek uzaklaşılmış, kentlerimiz sadece mekan düzeyinde ele alınmıştır. Gökçe, kamusal ve kamu yararına kullanılan alanların birçoğunun bugün “kentsel dönüşüm” adı altında plan bütünlüğünden koparılarak ranta teslim edildiğini belirterek, doğal kaynakların yanlış kullanımının kaynakların tükenmesine ve doğal afetlerin giderek artmasına neden olduğunu söyledi.

Mevcut iktidarın ekonomik büyüme ve gelişmeyi sağlamanın yanında yeni zenginler yaratmanın önemli bir yolu olarak inşaat sektörünü seçtiğini ve yeni bir İstanbul yaratmak adına ormanların ve su havzalarının da birer ‘arazi’ olarak gördüğünü belirten Gökçe, “İnsan, tarih, doğal çevre, orman, dere, su ve geçmişe tanıklık edecek ne varsa yok edilmiştir” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sabah 4’ten akşam 4’e…

SONRAKİ HABER

Suriyeli çocuklar okullarda dışlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa