12 Ağustos 2015 12:05

Erdoğan’dan AKP’ye koalisyon rotası

Paylaş

AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde sonucun ne olacağı merak edilirken, taraflar arasındaki kritik görüşmeden bir gün önce konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Başbakan Ahmet Davutoğlu’na mesaj vererek “Koalisyon için tabii kendisi ve partisinin ilkeleriyle de karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hâli yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da 7 Haziran seçimlerinden sonra ilk kez Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu.  Erdoğan, eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın, Gürcistan'dan Ermenistan'a geçmelerine ilişkin, "Bu acımasız kararları verenler şimdi bakıyorsunuz Gürcistan üzerinden Ermenistan'a kaçıyorlar. Türkiye olarak bizler de iz sürüyoruz. Bunlarla ilgili kırmızı bültenler hepsi. Bir yerlerde muhakkak yakalanacak. Yaka paça buraya gelip yaptıklarının hesabını er veya geç verecekler" dedi.

HDP BAŞARISINA TAHAMMÜL YOK

HDP’nin seçimdeki başarısına tahammül edemeyen Erdoğan, HDP’nin Güneydoğu’dan oyları tehditle aldığı söylemini bir kez daha kullandı  HDP’nin 7 Haziran seçiminde kullandığı ‘Seni başkan yaptırmayacağız” sloganı üzerinden HDP’ye yüklenen Erdoğan, “Bu sözün aslında “Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırmayacağız”ı ifade ettiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

DEMİRTAŞ HEDEFTE

Yine Kobanê ile dayanışa eylemleri üzerinden HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’a yönelik suçlamalarını sürdüren Erdoğan, “Öyle eline bir saz vermek suretiyle bir insanı modern bir noktaya oturtamazsınız. Köşelerde, şuralarda buralarda cici çocuk demekle kişi cici olmuyor” dedi. Demirtaş’ın barış için çabalarını da hedef alan Erdoğan, “Oyu Türkiye’den alıp çözümü dışarıdan aramak bir partinin kendini inkar etmesidir. Bir taraftan sandığı referans alan, bir taraftan sırtını terör örgütüne dayadığını söyleyen partinin mensupları siyasete arkasını dönüyor demektir. Bu parti mensupları, silahtaki kurşunla sandıktaki oy arasında tercih yapmak zorundadır.”

‘SÜREÇ BUZDOLABINDA’

Erdoğan, Kobanê’nin IŞİD’in zulmünden kurtulması için her türlü çabayı gösterdiklerini iddia etti. Konuşmasının devamında Erdoğan PKK’ye yönelik başlatılan operasyonların süreceği mesajını verdi “Mesela bazıları diyor ki, terör örgütü silahlarını sustursun. Hayır, ne demek sustursun. Terör örgütü silahları bırakacak, gömecek, betonlayacak. Böyle olacak” Çözüm süreciyle ilgili de Erdoğan şunları söyledi: “Çıkıp çözüm süreci devam ediyor diyorlar. Bana göre çözüm süreci buzdolabındadır. Şu anda milli birlik ve kardeşlik projesi gündemdedir. Buna destek verenlerle bu yolda yürümeye varız.”

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Koalisyon görüşmelerine ilişkin konuşan Erdoğan, “Anayasada belirtilen süreç içerisinde sayın Başbakan 45 gün içerisinde kendisinin de partisinin de inandıklarıyla mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse ama bir tekrar seçim ama farklı bir anlayışla bir ortaklık için adım atabilir. Ama o tabi kendi ilkeleri ile de kendi düşünceleri ile karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa intihar edecek hali de yoktur” dedi. Erdoğan, “Sayın Başbakan bir koalisyon hükümeti kurmak istiyor ama Cumhurbaşkanı bunu engelliyor gibi yalan yanlış iftira kokan ifadeler kullanıyorlar” sözleriyle kendini savundu.

MUHTARLARA MUHBİRLİK TEKLİF ETTİ

Bölge illerinde yapılan eylemlere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılmak istenen hidroelektrik santrallere sahiplenerek şunları söyledi: “Ondan sonra da faturayı nereye kesecek, hükümete kesecek, devlete verecek. Ne diyecek, bak elektriğimizi vermiyor… Elektriği kesen sensin. Elektrik parası da maalesef, onu da vermiyorlar zaten bildiğiniz gibi” sözleriyle bölge halkını hedef almaktan da geri durmadı. Barajlara karşı olanları suçlayan bir dil kullanan Erdoğan, “Siz bu devletin en ücra köşedeki mahallesinin köyünün temsilcisi durumundasınız. Siz muhtarsınız. Siz seçilmişsiniz. Siz memur değilsiniz. Seçilmiş atanmıştan her zaman daha önemlidir, bunu böyle biliniz” dedi. (ANKARA)


CHP’Lİ ÖZEL'DEN ERDOĞAN'A '45 GÜN' TEPKİSİ

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın '45 günlük esnetme durumum yok’ sözünü eleştirdi. Özel, Erdoğan'ın işine geldiğinde Anayasayı istediği gibi esnetebildiğine dikkat çekerek, “Anayasada bir esneklik olacaksa bundan daha esnek bir madde olamaz. Yarınki görüşmeden önce Cumhurbaşkanı’nın böyle keskin ve Anayasanın tek esnek maddesini esnetemeyeceğini söylemesi kendine ait bir planının olduğunu söylüyor.” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

YPG Genel Komutanı Hemo: Türkiye, Azaz için El Nusra ile görüşüyor

SONRAKİ HABER

Iğdır'da bir HPG'li yaşamını yitirdi iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...