12 Ağustos 2015 10:14

Demirtaş'tan 'barışın sesini yükseltme' çağrısı

Mardin'deki Arap halklarının buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yürütülen savaş politikasına tepki göstererek, "Savaş önce insanlarımızı öldürüyor, sonra vicdanlarımızı, ekonomiyi ve geleceğimizi öldürüyor. Ve biz ülkenin her tarafından barış sesini yükseltmedikçe maalesef ki silahın sesi daha gür çıkmaya devam edecektir. Bunu durdurmanın tek yolu barış haykırışını cesurca her yerde dillendirmektir" dedi.

Paylaş

HDP ve DBP il örgütleri öncülüğünde "Arap halkı barışı sahipleniyor, barış sahipsiz değildir" şiarıyla Arap halkı Mardin'de buluştu. Buluşmanın olduğu Hotel Erdoba Elegance Oteli salonuna, "Size savaş yaptırmayacağız" ve Arapça, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve İngilizce dillerinde "Arap halkı barışı sahipleniyor" pankartları asıldı. Arap halkı buluşmasına, Mardin, Siirt ve Urfa'dan gelen Arap halklarının yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Mardin milletvekilleri Mehmet Ali Aslan, Enise Güneyli, Gülser Yıldırım, Erol Dora ve Mithat Sancar, Demokrat Araplar Derneği temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Buluşmanın açılış konuşması HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar tarafından Arapça yapıldı. Sancar'dan sonra konuşan HDP Mardin İl Eş Başkanı Aysel Erol, barış mesajları vererek, "Size savaş yaptırmayacağız" dedi. 

'KARDEŞLİĞİMİZİ BİRİLERİNİN SALTANATINA HEBA ETMEMELİYİZ'

Mıhallemi halkı temsilcisi HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan da Arapça yaptığı konuşmada, Arap halklarının buluşmasının önemine değinerek, Arap halkının dilinin Türkiye'de gün geçtikçe asimile edildiğine dikkat çekti. Aslan, Arap halkı için Türk Dil Kurumu'nda halen ötekileştirici bir dilin kullanıldığına vurgu yaparak, "Arap olarak doğuyoruz ama Arap olarak yaşayamıyoruz. Arapları Türkleştirme çabası halen sürüyor. Şu ana kadar tek bir Arap ismi iade edilmemiştir. Arap isimleri halen yasaklıdır. İsimlerimiz ve soy isimlerimiz sistemin dayattığı isimler olmuştur. Araplar olarak, Kürt, Süryani ve Êzîdî halkını kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Kardeşliğimizi birilerinin saltanatı ve çıkarı için heba etmemeliyiz. Bizim yapmamız gereken, Rojava'da olduğu gibi huzur ve refah içerisinde yaşamalıyız. Sayın Öcalan ile bir an önce görüşmelerin başlaması ve barışın tekrar görüşülmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Aslan, son olarak Arap halklarının HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a "Seni yalnız bırakmayacağız" mesajını iletmesini istediğini söylemesi büyük alkış aldı. 

'TEKÇİ ANLAYIŞ HALKLARA KAYBETTİRDİ'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin bu topraklardaki bütün zenginlikleri görerek, saygı duyarak, buna en güçlü miras olarak baktığını ifade ederek, çoğulcu demokrasiye inandıklarını, tekçilikten beslenen anlayışın halklara kaybettirdiğini dile getirdi. Türk halkının da bu tekçi anlayıştan memnun olmadığına dikkat çeken Demirtaş, "Bu tekçi anlayış Türk halkı da dahil bu bölgedeki tüm halkları, kimlikleri, inançları, kültürleri neredeyse birbirine karşı maalesef düşman haline getirmiştir. Ve aynı zamanda bu kültürlerin gelişimini de engellemiştir. Bizler eğer çok renkli bir toplumda, çok sesli bir toplumda, çok inançlı, çok dilli bir toplumda bir arada yaşamayı, bu vatanı ortak vatan olarak, Türkiye'yi hepimizin ülkesi, bu toprakları da ülkemizin kadim vatanı olarak görüyorsak, o halde farklılıklarımızla bir arada yaşamanın formüllerini bulmamız gerekiyor. İşte HDP bu düşüncenin partileşmiş halidir. HDP tam da Türkiye'nin partisidir" dedi.

HDP'YE VERİLEN OYLAR 

Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP'nin barajı aşmasının bir partinin tek başına iktidar olmasından çok daha kıymetli bir şans olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti: "Türkiye'de hemen yanı başındaki Suriye gibi yangın yerinin bitişiğinde HDP'nin yüzde 13 oy alması kıymetli bir başarıdır. Bütün Türkiye toplumunun ve siyasetinin bu başarıyı görüp takdir etmesi beklenir. Ülkenin Cumhurbaşkanı, eğer bütün halkın ve ülkenin cumhurbaşkanı ise HDP'nin bu başarısının ne kadar önemli olduğunu görebilmesi gerekir. Bizim beklentimiz bu yönlüdür. Biz ırkçılık yaparak değil, halkları ve kimlikleri düşman ederek değil, ortak vatanımızda Türkiye'de, nasıl birlikte yaşayabileceğimizi, barışı ve demokrasiyi nasıl kurabileceğimizi pratikte gösterdik. Ve gerçek Türkiye partisi olarak halkın karışsına çıkıp düşüncemizi anlattık. Bu zor koşullarda engellemelere rağmen yüzde 13 halkın desteğini aldık. 7 Haziran seçimlerinden sonra beklenen şey, diğer partilerden beklediğimiz şey yeni durumun doğru okunmasıydı. Çünkü artık yeni bir durum çıktı. Artık çoğulcu demokrasiye doğru yürüyen, ilerleyen ve kendini bu çerçevede barışını inşa etmeye mecbur bir ülke olarak konumlandırması gerekirdi. HDP'ye verilmiş her oy 'Bir arada yaşamalıyız' diyen oydu. HDP'ye verilen her oy 'Biz barış istiyoruz. Silahla değil, demokrasi içerisinde diyalogla, müzakere istiyoruz' diyenlerin oyuydu."

'TÜRKİYE TOPLUMU BARIŞ İSTİYOR'

Demirtaş, bir ülkenin Cumhurbaşkanı'nı işinin partiler arası gerilimi yükseltmek olmadığını ifade ederek, "Her şeye rağmen bu kısa süre içerisinde bizler, bir kaç haftada polisi, askeri, gerillası, siviliyle onlarca evladını yitirmiş olmamıza rağmen Türkiye toplumu olarak yüzde 80'den fazla hala barış istiyoruz. Halen Arap'ı, Kürt'ü, Türk'ü, Çerkez'i, Ermeni'si, Êzidî'si halen barış istiyoruz. Bunun ne kadar kıymetli olduğunu Türkiye'yi yönetenler bunu görebilmelidir. Evet, ülkemizi Suriye gibi yapmak istiyorlar. Sayın Davutoğlu bunu belirtiyor. Katılıyorum kendisine. Evet, Sayın Davutoğlu, biz ülkemizin asla Suriye gibi olmasına izin vermeyeceğiz diyoruz. Ama bunun yolu birbirine hakaret etmek, birbirini ötekileştirmekten geçmez. Bunun yolu diyalogla, empatiyle kendi dışındakilerin de bu ülkeyi sevdiğine inanarak, kendi dışındakilerin bu ülkenin düşmanı olmadığını bilerek hareket etmektir. Asıl Türkiye'yi Suriyelileştirecek bu tür politikalardır. 'Benim dışımda herkes düşmandır' gibi anlayışlar toplumu ayrıştırır" dedi. 

'TOPLUM GELECEĞİ DAHA KIYMETLİ'

Tam da bugünlerde aklıselim davranılması gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, bunun tam da yolunun vicdan ve aklı ortak noktada buluşturmak olduğunu söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: "Biz HDP olarak, tek bir silahın patlamadığı, tek bir bombanın patlamadığı, tek bir mayının patlamadığı, tek bir savaş uçağının bombalama için kalkmadığı bir ülke için görev başındayız. Bizim şiddetle, silahla asla hiçbir şekilde işimiz olmadı, olmaz. Mesafemizi net olarak koyduk. Tercihinizi yapın diyenlere binlerce kez söyledik. HDP tercihini yaptığı için buradadır. HDP tercihini silahtan yana değil, şiddetten yana değil, demokratik siyasetten yana yaptığı için buradadır." 

Toplumun geleceğinin siyasi partilerin geleceğinden daha kıymetli olduğunu söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaş önce insanlarımızı öldürüyor. Sonra vicdanlarımızı öldürüyor. Sonra ekonomiyi, sonra geleceğimizi öldürüyor. Ve biz sesimizi yükseltmedikçe, bizler bir arada ülkenin her tarafından barış sesini yükseltmedikçe maalesef ki silahın sesi daha gür çıkmaya, etkili çıkmaya devam edecektir. Bunu durdurmanın tek yolu barış haykırışını cesurca her yerde dillendirmektir. Bu nedenle bunu cesurca dillendirdik, eller tetikten çekilmelidir. Yarın değil, haftaya değil, bugün bu saatte barışı hemen şimdi istiyoruz. Bunun başlangıcı da silahların susmasından geçmektir. Silahtan daha etkili çözüm yollarını ispatladık. İmralı süreci bunu ispatladı. Bu nedenle savaş politikaları bizim boyun bükeceğimiz politikalar değildir. Halk istiyorsa barış olur. Vicdanlarımızın sesini dinlemek zorundayız."

KİM BARIŞ İSTİYOR?

"'Son leş kalana dek operasyonlar devam edecek' diyenler mi barış istiyor, 'Gerekirse köklerini kurutacağız' diyenler mi barış istiyor?" diye seslenen Demirtaş, "Yoksa üstündeki üniformaya bakmaksızın bütün evlatlarımızın acısını paylaşan, taziyelerini paylaşan ve sürekli kanın durması çağrısı yapıp bunun için kamuoyu oluşturma gayretiyle il il, mahalle mahalle çalışma yürüten HDP mi barış istiyor. Bıraksınlar artık bunları" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sarıkamış'ta 3 asker yaralandı

SONRAKİ HABER

Silopi ateş altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa