12 Ağustos 2015 07:15

Tüzel, Adıyaman ve Giresun'daki mevsimlik işçilere ırkçı saldırıyı sordu

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırıları Meclis gündemine taşıdı. Tüzel, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede,  Adıyaman’dan Giresun’un Espiye ilçesine fındık toplamaya giden mevsimlik işçilere saldıran ve araçlarının camlarını kıran ırkçı grup hakkında ne işlem yapıldığını sordu. 

Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan Kürt işçilerin Giresun’a götürülmesine aracılık eden Fahri Saray’ın “Giresun’un Espiye ilçesine gittiğimizde işçilerin toplandığı Süleyman Şah Parkı’nda durarak bahçe sahiplerini beklemeye başladık. Bu sırada yaklaşık yüz kişilik bir grup ‘Karadeniz Kürtlere mezar olacak’ sloganları atarak aracımıza saldırdı” dediğini hatırlatan Tüzel, Bölge illerinden batıya gelen mevsimlik işçilerin benzer ayrımcı, ırkçı saldırılarla karşılaştığını belirterek, “Bu saldırıların önlenmesinde ve sorumluların cezalandırılmasında Bakanlığınız birinci derecede sorumludur. Hükümetin savaş politikalarına yönelmesi ve askeri operasyonları tekrar başlatması, bu tür ırkçı saldırı ve linç girişimlerini tetikleyebileceği öngörülerek, gerekli önlemler alınmalı, mevsimlik işçilerin can güvenliği sağlanmalıdır” dedi.

Tüzel İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu soruları yöneltti;

* Adıyaman’dan Giresun’un Espiye ilçesine fındık toplamaya giden mevsimlik işçilere Süleyman Şah Parkı’nda saldıran, araçlarının camlarını kıran 100 kişilik ırkçı grup hakkında ne işlem yapılmıştır?

* Bölgeye giden işçilerin hem jandarma hem de emniyet tarafından kimlik bilgileri neden alınmaktadır? Bu bir fişleme yöntemi değil midir?

* Mevsimlik işçilerin ırkçı saldırılardan korunması, can güvenliklerinin sağlanması için ne tür önlemler alınmaktadır?

* Bugüne kadar, Kürt illerinden gelen gerek mevsimlik işçilere, gerekse inşaat ve turizm işçilerine yönelik Batı illerinde gerçekleşen ırkçı linç girişimleri nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan, ceza verilen her hangi bir saldırgan bulunmakta mıdır? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'de Özel Harekat polisleri gazetecilere saldırdı

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar yarın barış için yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...