Financial Times gazetesi: Türkiye, Nusra’ya çekil mesajı yolladı

Financial Times gazetesi el Kaide’yle bağlantılı Nusra Cephesi’nin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD karşı savaştığı cepheleri boşaltma kararının Türkiye’nin sınırda güvenli bölge oluşturma umutlarını artırdığını yazdı. Haberde, Türkiye’nin el Nusra’ya çekilmesi için mesaj gönderdiği de iddia edildi.
Financial Times’ın dün yayınlanan haberinde, “Türk ve Amerika Birleşik Devletleri, muhalif güçlerin yardımıyla Halep’in kuzeydoğusunu IŞİD’den arındırmak istiyor. Ancak el Kaide ile bağlantılı olan ve IŞİD karşıtı koalisyonun hava saldırılarında ABD’nin hedefleri arasında yer alan Nusra Cephesi’nin bölgedeki varlığı bu çabaları zorlaştırıyordu. Nusra Cephesi’nin isyancılar arasında olması, IŞİD’e karşı saldırıların başka bir radikal düşmanın işine yarayacağı kaygısıyla ABD için bir ikilem yaratıyordu. Ama isyancılar, Nusra güçlerinin Halep’te cephe hattında IŞİD’e karşı savaştığı mevzileri diğer isyancılara bırakarak bu sorunu çözdüğünü söylüyor. Nusra Cephesi’nden yapılan açıklamada IŞİD karşıtı koalisyonu eleştirilerek bunun Türkiye ve diğer yabancı güçlerin çıkarına hizmet edeceği söylendi. Muhalifler Türkiye ve isyancıların çekilmeleri için Nusra Cephesi güçlerine baskı yaptığını belirtiyor” denildi.
DOLAYLI MESAJ GÖNDERİLDİ
Adının açıklanmasını istemeyen bir aktivistir “Türkiye dolaylı bir mesaj gönderdi ve isyancılar Nusra Cephesi’yle görüşüp ‘Çekilmezseniz, (koalisyon) hepimizi bitirecek” dediğinin aktarıldığı haberde, “İsyancıların komutanları, Nusra Cephesi’nin özellikle geçen hafta koalisyon güçlerince eğitilen 20 isyancıyı kaçırdıktan sonra koalisyon güçlerinin saldırılarına hedef olma kaygısıyla çekilme kararı aldığını söylüyor. Ancak isyancılar her halükarda bu adımı Türkiye’nin istediği güvenli bölgenin gerçekleşmesine dair bir işaret olarak görüyor. Halep’te, adının açıklanmasını istemeyen bir isyancı lideri ‘Bu bizim koalisyonla işbirliğimizi artıracak’ dedi. Türkiye’nin isyancılarla ABD öncülüğündeki koalisyon arasında, hava saldırılarında sınırlı ölçüde koordinasyon sağladığı anlaşılıyor” ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et