11 Ağustos 2015 13:27

CHP MYK’dan Kılıçdaroğlu’na koalisyon görüşmelerinde tam yetki

CHP Merkez Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile Türkiye'nin derin ve yakıcı sorunlarının çözümü amacıyla ülkenin yüksek çıkarlarını gözeterek, en az 4 yıl ufku olan, reform odaklı, yüksek profilli, geniş tabana dayanan bir koalisyon hükümeti kurulmasına ortaya koydukları irade ile Kılıçdaroğlu'nun tam yetki ile yetkilendirildiğini belirtti. Açıklamada, kurulacak olan hükümetin "Ekonomi, Eğitim, Yeni Anayasa, Dış Politika ve Toplumsal Barış" gibi 5 temel sorun alanında çözüm üretmesi gerektiğini vurgulandı.

Paylaş

Koalisyon çalışmaları kapsamında AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, normalde Çarşamba günleri yapılan MYK toplantısını dün gerçekleşen görüşmenin detaylarını konuşmak için bugün topladı. Toplantı sürerken, Kılıçdaroğlu ile dünkü toplantıya katılan ve CHP'nin yürüttüğü "istikşafi" görüşmelerdeki heyetin sözcüsü olan Haluk Koç açıklama yaptı. 

Yapılan açıklamada, "CHP Merkez Yönetim Kurulu, Türkiye'nin derin ve yakıcı sorunlarının çözümü amacıyla, ülkenin yüksek çıkarlarını gözeterek, en az 4 yıl ufku olan, reform odaklı, yüksek profilli, geniş tabana dayanan bir koalisyon hükümeti kurulması yönünde iradesini bir kez daha ortaya koydu. Bu doğrultuda Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verdi" bilgisi paylaşıldı. 

Ayrıca CHP MYK'sı koalisyon hükümetinin "Türkiye'nin temel 5 sorun alanı" olarak tanımlanan, "dış politika, ekonomi, yeni anayasa, eğitim ve toplumsal barış" başlıklarında çözüm odaklı olması gerektiğine işaret edildi.

7 Haziran seçimlerine dikkat çekilerek, hiçbir partinin tek başına iktidar olma yeterliliği kazanmadığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi: "Halkımız bütün partilere ülkemizin karşı karşıya bulunduğu büyük sorunları çözmek için uzlaşma ve bir araya gelme sorumluluğu yükledi. O tarihten itibaren partimiz köklü tarihine ve geleneğine uygun bir sorumluluk duygusuyla hareket etmektedir. Siyasi partilere verilen her oyun bir yurttaşımızı temsil ettiği bilinciyle bütün partilere hak ettikleri saygı ile yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil imkânı bulan hiçbir partiyi dışlamadan, ötekileştirmeden ve yok saymadan büyük bir uzlaşma zemini oluşturmaya çalıştık." 

CHP'nin açıklamasında ayrıca Türkiye'nin geçtiği kritik evreye işaret edilerek, çözülmesi gereken 5 temel sorun alanı ile çözüm önerilerine şu şekilde yer verildi: 

"1) Dış politika: Bölgede oluşan yeni tehditlere karşı çıkarlarımızı korumak ve güvenlik risklerini azaltmak, 'yurtta barış, dünyada barış/ ekseni doğrultusunda hareket etmek zorundayız.

2) Ekonomi: 'Orta gelir' ve 'orta teknoloji' tuzağından kurtulmak; gençlerimize daha fazla iş olanağı sağlamak, yeni istihdam olanakları açmak, yüksek oranlarla büyüyerek rakiplerimizle aramızdaki farkı kapatmak ve bozulan gelir dağılımını düzeltmek için zaman kaybetmeksizin yapısal reformları hayata geçirmemiz gerekiyor. 6 milyonu aşkın işsiz yurttaşımız ve 17 milyon yoksul insanımız siyasetten sorun üretmesini değil, dertlerine derman olmasını istiyor. Kaybettiğimiz her an 77 milyon yurttaşımız kaybediyor.

3) Yeni Anayasa: İnsani gelişmişlik sıralamasında ilk 20 ülkeden biri olmak ve hak ettiğimiz yere ulaşmak için yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Büyük hedeflerimize ancak özgürlükçü, parlamenter sistemi güçlendiren, güçler ayrılığı ilkesini ve hukukun üstünlüğünü egemen kılan bir anayasa ve birinci sınıf bir demokrasiyle ulaşabiliriz.

4) Eğitim: 21'inci yüzyılda hak ettiğimiz yeri almak, yüksek katma değerli ürünler üretebilmek, ekonomimizi güçlendirmek için eğitim sistemini yenilemek zorundayız. Türkiye'yi bilgi toplumuna taşımak için okullarla, bölümlerle, inançlarla uğraşan değil, eğitim sistemini bir bütün olarak ele alan, bilimselliğe ve başarıya odaklı bir anlayış gereklidir.

5) Toplumsal Barış: Barış ve huzurun olmadığı bir ülke gelişemez ve kalkınamaz. Demokrasi ve adaletin olmadığı bir ülkede barış ve huzur olamaz. Toplumsal barışımızı tesis ederek, ülkemizin birlik ve bütünlük içerisinde büyük hedeflerine ulaşmasını sağlamak için cesaretle hareket etmeliyiz. Etnik kimlik, inanç ve yaşam tarzı ekseninde bölünen toplumu yeniden kaynaştırmak için atılması gereken adımlar var.

Karşı karşıya bulunduğumuz bu yakıcı sorunları ancak yüksek profilli, reform odaklı ve 4 yıl ufku olan bir koalisyon hükümeti çözebilir." (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü: Zergelê'de köylüler açık şekilde hedef alındı

SONRAKİ HABER

Kaçırılan polisin eşi Burcu Yabalak'tan barış çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...