11 Ağustos 2015 03:47

Görüşmede 'Uzun ömürlü reform hükümeti' öne çıktı

Paylaş

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün 4 saat 20 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi. Heyet sözcüleri Ömer Çelik ve Haluk Koç'un da eşlik ettiği toplantıdan Perşembe ya da Cuma günü yeniden bir araya gelinmesi sonucu çıktı. Ancak bu, kamuoyuna açıklanan sonuçtu. Görüşmede, öne çıkan koalisyon alternatifinin “Uzun ömürlü reform hükümeti” olduğu öğrenildi. Davutoğlu’nun azınlık ve erken seçim hükümeti modellerini de gündem getirdiği ancak CHP tarafından kabul edilmediği belirtildi.

Hürriyet'in haberine göre Kılıçdaroğlu, görüşmede partisinin beş önemli ilkesini Davutoğlu’na aktardı. Kılıçdaroğlu’nun “Yüksek profilli bir hükümet kurulması” gerekliliği vurgusu yaptığı; “Dış politika, ekonomi, eğitim, yeni anayasa ve Kürt sorunu” başlıklarında köklü değişiklik talebini masaya koyduğu öğrenildi. Olası bir koalisyonda öncelikli olarak İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlıklarından en az üçünü istediği bilinen Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Eğer bir AK Parti- CHP Koalisyonu’ndan bahsedilecekse, öncelikli koşullarından biri dış politikanın tamamen değişmesidir. Ortadoğu’ya, AB’ye ve dünyanın diğer merkezlerine yeni ve ekseni barış üzerine kurulu dış politikayla bakılması gerekir. Eğitimin de sekiz yıllık kesintisiz hedefiyle yeniden planlanmasını istiyoruz” dediği kaydedildi.

Davutoğlu, AB sürecinin yürüdüğü, ABD başta olmak üzere müttefiklerle ilişkilerin de müttefiklik sınırları içinde sürdüğünü belirtirken, IŞİD’e yönelik ortak operasyona da dikkat çekti. Ancak dış politikanın kökten değişikliğine itiraz etti. Eğitime ilişkin de bazı değişikliklerin süreç içinde olabileceğini ancak burada da kökten bir değişikliğe olumlu yaklaşmayacaklarının mesajını veren Davutoğlu, CHP’nin ekonomik vaatleri için ise bunların ancak bütçe imkanları ve mali dengeler çerçevesinde değerlendirilebilecek konular olduğunu söyleyerek kapıyı tümüyle kapatmadan mesafeli bir tutum takındı. Davutoğlu, "terörle kararlı mücadele edilmesinin gereğine" de dikkat çekerek olası bir hükümetin de en önemli gündemlerinden birini bu konunun oluşturması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’na “Biz CHP olarak bir kan davası arayışı içinde değiliz. Olası bir koalisyonun ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde AK Parti’nin 13 yıllık iktidarına dönük bir sürek avı başlatmayız. Bağımsız yargı, bağımsız denetim kurulları gereğini yapar. Yani ‘Gidin şurayı kurcalayın, şurada bir açık var mı, bir bakın’ yaklaşımı içinde içinde olmayız. Bu bağlamda 17- 25 Aralık’la ilgili sürecin de bağımsız yargının ve milletvekillerinin hür iradesinin tasarrufunda işlemesini isteriz” mesajı verdiği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'den konsolosluk saldırısı açıklaması

SONRAKİ HABER

Sultanbeyli saldırısı kiralık otomobil ve sahte kimliklerle gerçekleştirilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...