11 Ağustos 2015 00:32

‘Ölüm’ yelekleri her yerde satılıyor

Suriye’den kaçarak Basmane’ye gelip, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilerin sayısı o kadar fazla ki artık Basmane’de tezgahlarda bile can yelekleri satılıyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Suriye’deki savaştan kaçarak Avrupa'ya gitmek için Türkiye'ye gelen mültecilerden her gün yüzlercesi, Basmane'den, Yunanistan'a götürülüyor. Yetkililer bu duruma göz yummaya devam ederken bu dramdan para kazananlar da var. Mültecileri para karşılığında götüren insan tacilerinin yanı sıra Basmane'de hemen hemen her dükkanda, can yelekleri satılıyor.

İzmir'deki mülteci sirkülasyonu artarak devam ediyor. Her gün yüzlerce Suriyeli mülteci Basmane'ye gelirken, bir o kadar mülteci de Avrupa'ya geçiyor. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu mülteciler, bir şekilde insan kaçakçılığı yapan gruplar ile iletişime geçmeye çalışıyor. Onlar iletişime geçemese de kaçakçılar onları buluyor. Kaçakçılardan haber bekleyen mülteciler günlerce sokaklarda kalarak gidecekleri günü bekliyor. Yunanistan'a geçmek istemenin toplam maliyeti ise 1000-1200 dolar arasında değişiyor. Gidilmek istenen yer Almanya ise bu para 2500 doları aşıyor.

OTOBÜS FİRMALARI İLE PAZARLIK

Mülteciler, tacilerin kendileriyle iletişim kurmasıyla birlikte Basmane Meydanı'nda yer alan otobüs firmalarının şubelerinin önlerinde servis beklemeye başlıyor. Burada göçmen kaçakçılığı yapan grup üyeleri, otobüs şirketlerinin çalışanları ile pazarlık yapıyor. Pazarlık sonrası en ucuz fiyatı veren firma ile Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi yerlere gitmek için yola koyuluyorlar.

YETKİLİLER SESSİZ

Özellikle öğle saatlerinden sonra her yarım saatte bir kalkan servislere onlarca mülteci biniyor. Değil pasaportları Türkiye'de dolaşmak için yabancı tanıtım kartları bile olmayan mültecileri taşıyan otobüs firmaları da insan kaçakçılığına ortak olmuş oluyor. Devlet de bu güpegündüz yapılan pazarlığı görmezden geliyor. Basmane'de ise hemen hemen her dükkanda ve tezgahta can yelekleri satılıyor.

SAYIYI BİLEN YOK

Yunanistan adalarına en yakın kıyıdan da gece saatlerinde feribotlarla karşıya geçiliyor. Her gün ne kadar insanın geçtiğini kimse bilmiyor. Sınırı geçerken yakalanan mültecilere uygulananlar ise mültecileri göçe daha da zorluyor. Gözaltına alınan mültecilerin varsa yabancı tanıtım kartları elinden alınıyor, daha sonra sınırı geçmesi için bir ay süre veriliyor. Suriye'ye gitmek istemeyen mülteciler ise bu süre içerisinde sınırı geçmek için yeniden harekete geçiyor.

SINIRI GEÇENLERDEN BİRİ DE İBRAHİM

21 yaşındaki Suriyeli mülteci İbrahim de altıncı denemesinden sonra geçebildi. Her defasında sahil güvenlik ekipleri tarafından çevrilen feribotlarda yakalanan İbrahim sonunda Bodrum üzerinden Yunanistan'a ait Kos Adası'na  ulaştı. Sadece İbrahim'in bulunduğu feribotta elliye yakın insan bulunuyor. 3 yıl boyunca Türkiye'de kalarak çalışan İbrahim gitmeden önce 'Daha iyi şartlarda yaşamak için gidiyorum' demişti. İbrahim, Almanya'ya kadar gitmeyi planlıyor. Suriye'de kalsa savaşa girmek zorunda kalacağını belirten İbrahim savaşmak istemediğini de söylemişti. İbrahim'İn verdiği bilgilere göre adada yüzlerce Suriyeli var ve buradan Atina'ya geçecekler.

ÖNCEKİ HABER

Çağlayan tekstil işçileri savaş istemiyor: Yan yana gelemezsek dizlerimize vurup ağlarız

SONRAKİ HABER

Somalı madenciler tepkili: Hükümet işçilerin canını sermayeye peşkeş çekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...