10 Ağustos 2015 18:27

Koalisyon zirvesi sona erdi: Taraflar, Perşembe ya da Cuma günü yeniden bir araya gelecek

Koalisyon görüşmeleri kapsamında AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme Başbakanlık Konutu'nda gerçekleşti.

Paylaş

Koalisyon görüşmeleri kapsamında AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme Başbakanlık Konutu'nda gerçekleşti. Görüşme 4 saat 20 dakika sürdü. Toplantıya, Heyet Sözcüleri Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da katıldı.

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Genel Merkezi'nde görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Koç, iki parti arasındaki ön görüşme sürecinin zor ve zahmetli olduğunu söyleyerek; "Bir demokrasinin olgunluğu milli iradenin yansıtıldığı genel seçim üzerine demokrasinin esasları doğrultusunda, siyaset kurumunun gerekli analizleri yaptıktan sonra durumun gerektirdiği çözümleri aramaktan geçer. 7 Haziran sonrası yeni hükümeti kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu, 13 Temmuz'da CHP'yi ve ardından diğer 2 partiyi ziyaret etmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sürecin başından itibaren sorumluluk üstlenme beyanı ve kişi ve parti çıkarlarını öncelemenden CHP'nin pozisyonunu ülke menfaatlerinin yanında yer almak olarka tarif etmiştim. Uzun ve zahmetli bir ön görüşme süreci yaşadık. 5 ayrı toplantı tertip edildi. Ve burada önemli olan 2 ayrı siyaset damarının, ülkemizin bugün karşı karşıya kaldığı sorunlar karsşısında birlikte bir koalisyon kurup kuramayacakları olarak özetleyebiliriz. Tabiki zorlukları olan bir süreç ama ülkenin menfaatleri ön plana alındığında bir çok uzlaşılan konunun öne çıktığı bir gerçek. Burada amacımızıın yapıcı, sonuç alıcı ve bugün yaşadığımız çok boyutlu sorunların aşılmasına katkı sunacak bir koalisyon sorumluluğun oluşmasını kolaylaştırmak olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

'SAMİMİ BİR ŞEKİLDE DÜŞÜNCELERİNİ İFADE ETTİLER'

Koç, iki liderin daha önce ön görüşmelerde üzerinde durulan konular hakkında fikirlerini beyan ettiklerini söyledi. Koç, iki liderin Perşembe veya Cuma günü yeniden görüşeceklerini söyleyerek şunları kaydetti; "Bugün yapılan görüşmelerde sayın genel başkanlar ilk defa çeşitli konularda ön görüşmelerde çıkan sonuçlar üzerinde düşüncelerini ifade ettiler. Uzlaşılan, uzlaşılmaya yakın olan veya oldukça farklılıklar arz eden alt konular söz konusuydu. Bu çerçevede samimi bir şekilde düşüncelerini ifade ettiler. Sorumluluklarını yansıtan değerlendirmelerde bulundular. Sanırım bu hafta içinde, Perşembe ya da Cuma günü yeniden bir kere daha bu akşam toplantıdan çıkan sonuçları değerlendirerek tekrar bir araya gelecekler.'

'PARTİ ÇIKARLARINI ÜLKE ÇIKARLARININ ÖNÜNE KOYMA LÜKSÜMÜZ YOK'

Koç, koalisyon kurulma ihtimalinin sorulması üzerine; "Hiçbir zaman bir koalisyonmetre yok elimde. Hiçbirimizin kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı şu anda Türkiye'mizin karşı karşıya kaldığı sorunları düşünürsek, ülke çıkarlarının önüne koyma lüksümüzün olmadığını biliyoruz" diye konuştu. Görüşmenin iki liderin karşılıklı görüş bildirmesi şeklinde geçtiğini dile getiren Koç; "Bizler sayın Ömer Çelik'le beraber daha çok bir iki ufak noktada bazı açıklamalar yapmamız gerektiğinde devreye girdik. Başbaşa oldu bu görüşme" dedi.

'ÖNCE TÜRKİYE'

Koç, koalisyon kurulması yönünde umutlu olup olmadığı yönündeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi; "Siyasette umut yada umutsuzluk ölçülebilecek bir şey değildir. Ben sadece ülkem için düşünüyorum, bütün CHP'liler gibi. Siyasi sorumluluğum o, önce Türkiye."

PERŞEMBE YA DA CUMA GÜNÜ YENİDEN GÖRÜŞECEKLER

Ömer Çelik'ten yapılan açıklamada da görüşmenin henüz sonuca bağlanmadığını, tarafların Perşembe ya da Cuma günü bu görüşmenin devamı niteliğinde yeniden bir araya gelineceğini tekrarladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tüzel, işkenceci polisleri Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

Alevi evlerinin işaretlenmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...