10 Ağustos 2015 13:50

Onlar artık ‘yabancı’ değil

Paylaş

İskender ÖZSOY

Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) tarafından yürütülen “Mübadiller: Onlar İki Kere Yabancıydılar” projesi kapsamında hazırlanan sergi Çatalca’daki AKB/ Mübadele Müzesi’nde açıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından fon desteği sağlanan proje sergisinin açılış kurdelesini Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ve LMV Başkanı Ümit İşler birlikte kesti.  Becel ve Kara açılıştan sonra sergiyi gezerek LMV Genel Sekreteri Sefer Güvenç’ten bilgi aldı.  
Açılışa 95 yaşındaki birinci kuşak Nasliç mübadili Hüseyin Selvi onur konuğu olarak katıldı.
Proje Yunanistan’daki Pella İli Küçük Asyalılar Derneği’nin eş başvuran olarak, Çatalca Kültür Tarih ve Doğa Varlıkları Turizm Derneği’nin iştirakçi olarak sağladıkları işbirliği ile hayata geçirildi. 
Proje üç temel faaliyet olarak planlanarak uygulandı. Yunanistan ve Türkiye’den proje kriterlerine uygun 21’er kişiyle görüşmeler yapılması,görüşülen mübadillerin karşılıklı alarak ziyaretleri ve her iki ülkenin mübadil korolarının ortak konseri.

İKİ DİLLE MÜBADELENİN HİKAYESİ

Söz konusu proje kapsamında önyargılar ve çekingenlik nedeniyle daha önce Türkiye’yi hiç ziyaret etmemiş 21 Yunanistan vatandaşıyla Yunanistan’ı hiç ziyaret etmemiş 21 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı karşılıklı olarak aile büyüklerinin terk ettikleri yerleri ziyaret etti.

Her iki ülkeden 42 kişiyle iki gece üç günlük ziyaret öncesinde sözlü tarih görüşmesi yapıldı. Her iki gruba da aynı sorular soruldu. Bu sorular ailelerinin göç öyküleri, yeni vatanlarında karşılaştıkları sorunlar,  aile büyüklerinin terk ettikleri memleketlerine duydukları özlem konularını içeriyordu. Bu kişilerle ziyaretlerinin ardından ikinci görüşme yapıldı ve onlara ziyaret edilen ülkede nasıl karşılandıkları, seyahat ile ilgili izlenimleri, düşüncelerinde değişiklik olup olmadığı soruldu. Görüşmeler sırasında kişilerin aile albümlerindeki eski fotoğraflar taranarak dijital ortama aktarıldı.

Sergide, eski fotoğraflarla ziyaretler sırasında çekilen yeni fotoğraflara, katılımcıların ziyaret sonrası izlenimlerine yer verildi.

Türkçe ve Yunanca olarak iki dilde hazırlanan sergi 14 Ağustos’da sona erecek. 

ÖNCEKİ HABER

Ceylan Ertem’den konser iptaline tepki: Müzik susunca ne olacak?

SONRAKİ HABER

ÇGD’den Can Dündar’a tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...