10 Ağustos 2015 11:23

Kamu emekçileri ve hükümet ikinci kez masaya oturacak: Hükümetin teklifi ne olacak?

Paylaş

İki milyonu aşkın kamu emekçisinin gözü, yarın 2016-2017 toplu sözleşmesi için yapılacak ikinci görüşmede. Geçtiğimiz haftadan bu yana sendikaların oluşturduğu teknik komisyonların hazırladığı hizmet kollarına ilişkin taleplerin iletileceği toplusözleşme masasında, genel zam oranı ve mali konular da görüşülecek. 3 konfederasyonun zam talebi görüşmeler öncesinde açıklanmıştı. Hükümetin ise zam teklifini yarın açıklaması bekleniyor. Toplantının önceki görüşmedeki gibi yarın saat 12.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacağı belirtiliyor.

Hükümet zam teklifini resmi olarak henüz açıklanmasa da, ilk yıl için yüzde 3 veya yüzde 4 oranında ücret artışı teklif etmesi bekleniyor. Peki konfederasyonlar ne talep ediyor? 

11 hizmet kolunun tamamında yetki sahibi olan Memur-Sen, tek yetkili konfederasyon olduğu gerekçesiyle diğer konfederasyonların görüşmelere katılmamasını savunuyor. Memur-Sen’in önümüzdeki 2 yıla ilişkin ücret zammı teklifi yüzde 8+8. Memur-Sen, 2016 yılında yüzde 16.64 (altı aylık dönemler halinde 8+8), 2017 yılında ise yüzde 14.49 (altı aylık dönemler halinde yüzde 7+7) zam istiyor. Ancak kulislerde iki alternatif tartışılıyor. Birincisi Memur-Sen’in geçen dönem kamu emekçilerinin aldığı zammı enflasyon altında bırakan toplusözleşmeye imza atması sebebiyle bu dönem yüksek hakem kuruluna gideceği. İkincisi ise hükümet ile yüzde 3 veya 4 arasında bir rakamda anlaşma sağlanacağı. 

KESK’TEN GÖRÜŞMELERİ ERTELEME TALEBİ
KESK ise öncelikle mevcut toplusözleşme biçiminin değiştirilmesini talep ediyor. Kamu emekçilerinin grev hakkıyla toplusözleşmelere katılması ve konfederasyonların daha demokratik bir biçimde masaya oturabilmesi gerektiğini belirten KESK’in bu dönem en çok üzerinde durduğu nokta ise görüşmelerin Eylül veya Ekim ayına ertelenmesi. Nedeni ise Çalışma Bakanı’nın bile milletvekili olmadığı geçici hükümetin meşru olmaması olarak belirtiliyor. KESK’in mali talepleri arasında ise öncelikle son toplusözleşmeden kaynaklanan kayıpların karşılanması var. KESK, bu dönem en düşük kamu emekçisi maaşının 2 bin 900 TL’ye yükseltilmesini istiyor. 

Kamu Sen de 2016 yılı için yüzde 22 artış ve taban aylığına seyyanen 100 TL net zam; 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL net zam istediklerini açıkladı

NÖBET ÜCRETİ TALEBİ
Görüşme öncesi sendika ve konfederasyonlar, toplusözleşmeye ilişkin görüşlerini ve bazı öne çıkan taleplerini dile getiriyorlar.  Memur Sen Ankara İl Başkanlığı yaptığı açıklamayla öğretmenlerin nöbet sorununa dikkat çekti. Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tanımlayan temel kanunların hiç birinde öğretmenler nöbet görevinden sorumlu tutulmadıkları belirtilen açıklamada, “Buna rağmen nöbet yükümlülüğünün yönetmelik zoruyla ve ceza tehdidiyle karşılıksız olarak öğretmenlerin üzerine yıkılması hukuksuz bir uygulamadır. Artık toplusözleşme masasında nöbet görevi karşılığında ücret verilmesinin dışında bu sorunun bir çözüm noktası yoktur” denildi. 

MEMUR-SEN’E TELAFİ ÇAĞRISI
KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen’in açıklamasında ise “Biz kamu emekçileri buradayız. İş yerlerimizde olmaya devam edeceğiz, ama bu toplusözleşmeye hükümet adına imza koyacak olan mevcut çalışma bakanı milletvekili bile değil. Yeni hükümet kurulduğunda hiç bir yetkisi ve sorumluluğu olmayacak. Biz emekçilerin hesap sorabileceği bir noktadan çok uzakta olacak” denildi. Açıklamada, Memur-Sen’e geçen dönem imzaladığı toplusözleşmeden kaynaklanan mali ve sosyal kayıpları telafi etmesi için harekete geçme çağrısı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Midyat Emniyet Müdürlüğü'ne ses bombası atıldı

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da bir köprü havaya uçuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...