09 Ağustos 2015 13:36

İstanbul'da coşkulu barış mitingi

Haber ve Fotoğraflar: Cansu Pişkin, Vedat Yalvaç, Özgür Eren Yılmaz, Eylem Nazlıer

Paylaş

 

 

Barış Bloku’nun ‘AKP Savaş İstiyor, Barışı Biz İnşa Edeceğiz’ sloganıyla çağrı yaptığı barış mitingi bugün İstanbul Bakırköy’de gerçekleşti. AKP’nin savaş politikalarına, asker ve gerilla ölümlerine, baskılara “artık yeter” diyerek barışı savunan binlerce kişi Bakırköy Halk pazarında buluştu.

Bakırköy Halk Pazarı'nda toplanan binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen miting barış uğruna hayatını kaybedenler anısına durulan 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

Barış Bloku adına ortak açıklamayı okuyan Barış Bloku Sözcüsü Gençay Gürsoy, sözlerine barış uğruna yaşamını kaybedenleri anarak başladı. Gürsoy, Barış Bloku'nun Türkiye'nin Suriye'ye yönelik savaş politikalarına karşı kurulduğunu belirterek ülkenin siyasi, vicdani ve ahlaki değerler çerçevesinde ikiye ayrıldığını söyledi. Gürsoy, "90'ları aratmayacak sahneler izliyoruz sosyal medyada. Bir polis 'ne yaptı ulan bu devlet size' diyerek elleri arkadan kelepçelenerek yere yatırılmış Kürt gençlerine soruyor. Ne mi yaptı? Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Gezi, Roboski, Suruç daha sayalım mı? Savaşın nelere mal olduğunu iyi biliyoruz ve hep bir ağızdan savaşa hayır diyoruz" dedi.

Barış Bloku'nun Suriye'ye müdahale hazırlıkları sırasında kurulduğunu belirten Gürsoy, AKP'nin ülkeyi savaşa sürüklediğini söyledi. Bugün ülkenin siyasi, vicdani ve ahlaki olarak bölündüğünü söyleyen Gürsoy, bir tarafta savaş çığırtkanlarının diğer tarafta ise adil demokratik barış isteye cephenin olduğunu söyledi. "Biz barış cephesini örmek için yola çıktık" diyen Gürsoy, bu ülkede yaşayan halklar olarak savaşın ne olduğunu, neye mal olduğunu söyledi. Gürsoy, "Savaş anaların gözyaşı, ortak yaşamın imkansız hale gelmesi, emekçilerin ekmeğinin küçülmesi, devlet terörünün artması demektir. Gazetelerin talimatla çıkartılması, kalemlerin susmasıdır. Savaş yükselen kadın mücadelesinin engellenmesidir, tacizdir, tecavüzdür, işsizleştirme, yalnızlaştırma demektir. Yerinden yurdundan edilme demektir" dedi. Savaş ülkenin yangın yerine çevrilmesi, doğanın katledilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Gürsoy, bugün Kürdistan köylerinin ve köylerinin yine ateşe verildiğini hatırlattı.Gürsoy'un konuşması esnasında halk sık sık 'Kürdistan faşizme mezar olacak' sloganları attı. Metin daha sonra da Kürtçe olarak okundu.

Ellerinde Kürtçe ve Türkçe dövizler bulunan kitle sık sık 'Savaşa hayır barış hemen şimdi', 'Katil IŞİD işbirlikçi AKP' sloganları atıyor. 'Saray savaş halklar barış istiyor', 'Kadınlar sana savaş yaptırmayacak', 'Savaş evimizde barış elimizde' yazan dövizler var ellerinde. 

BARIŞ ANNESİ DÖNDÜ ERGİN: GELİN GEÇ KALMADAN BARIŞI GETİRELİM

2 çocuğunu kaybetmiş Barış annesi Döndü Ergin yaptığı konuşmada  “Ne avukatım, ne yazarım, ne başbakanım ben bir anneyim. Allah aşkına bu kanı durdurun. Ne polis ne gerilla ölsün. Yeter ne zamana kadar öleceğiz. Polis ve asker annelerine soruyorum, neden susuyorsunuz? Evlat acısı en zorudur. Kuzeyde de batıda da güneyde de doğuda da anaların göz yaşı aynıdır. Gelin geç kalmadan barışı getirelim. Savaş kış gibidir herşeyi dondurur barış yaz gibidir her yanımızda çiçek açar. Beraber yaşamak istiyoruz kulak vermiyorlar. Pir sultanın dediği gibi bir olalım pir olalım. Dünya malı için çocuklarımıza kıymasınlar” dedi. 

Suruç katliamında hayatını yitiren Vatan’ın babası Murat Budak yaptığı konuşmada: "Merhaba yoldaşlar Suruç şehitleri ve yaralılar adına herkesi selamlıyorum. Suruç’ta vahşice katlettiler onlarca canımızı yararladılar. Bir canını Suruç’ta bırakan bir baba olarak dimdik ayaktayiz bir ölür bin dikilir. Bu insanlık dışı katliamı unutmayacağız. Herkes kolay olanı yapar önemli olan zor olanı yapmaktır. Biz zor olanı yapacağız, biz halkız halklar yenilmez. Biz kazanacağız. Şehid namırın" dedi.

DEMİRTAŞ: TÜM HALKLAR BİR ARAYA GELİR SİZE SAVAŞ YAPTIRMAZ

Mitingte konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Geçici AKP hükümetinin savaş politikalarını eleştirirek "Savaşın nasıl olacağını nasıl gerçekleştireleceğini AKP'yi izleyerek görebilirsiniz. Barış nasıl yapılır nasıl gerçekleşir görmek isteyenler de bu meydana baksın. Tüm halklar bir araya gelir ve size savaş yaptırmaz halkın bu iradesi karşısında size susmak düşer. Ölmekle öldürmekle annelerin yürek yangınıyla özgürlük inşa edilemeyeceğini kayıplarımız öğretti. Bir kez daha tarihin tekerrür etmesine izin vermeyeceğiz." dedi

'BARIŞIN SESİ TÜM TÜRKİYE'DE YANKILANIRSA SAVAŞ BİR GÜN BİLE SÜRMEZ'
Barışın sesinin Türkiye'nin her yerinde yankılanması halinde savaşın bir gün bile sürdürelemeyeceğini vurgulayan Demirtaş; " 'Bizler evlatlarımızı feda etme hazırız' diyor. Asker, polis, gerilla anneleri çıkıp biz evlatlarımızı siz saraylarda oturup çalın çırpın diye yetiştirmedik demeli. Samsun, Trakya, Ege bu sese ses vermeli. Toplum barış istiyor. PKK barışa hazır olduğunu ilan ediyor. Ama AKP ille de savaş diyor. Akıl ve vicdanın birleştiği yeni bir gelecek inşa edebiliriz. Barış bloku kurtuluşun adımıdır"  

'ERKEN SEÇİMDEN KORKAN NAMERTTİR'
"Erken seçimden korkmuyoruz korkan namerttir. Barış bloku AKP'ye ders verecek en büyük siyasal bloktur" diyen Demirtaş şöyle devam etti "Özgürlüğe giden yolu açmamiz lazım. Yüzde 41 bir daha bulamayacaklar. Bizler erken seçimde AKP'den kurtulacağız. Barışın pratiği olmalı örgütlenmesi lazım halkımızın. Barış silahların susması değil.

'GEÇİCİ BAŞBAKAN IŞİD'LE ARANA MESAFE KOY'

Davutoğlu'na seslenen Demirtaş "Geçici Başbakan ISİD'le arana mesafe koy. Silahla arasına mesafe koyması gereken IŞİD'e gönderdiğiniz TIR'lar dolusu silahı gönderen sizsiniz. Şimdi halka hesap vermelisiniz. Sivil halka katliam yapan siz, katil olan biz. Senin paralı medyan Zergelê katliamını tam isabet yazdı. Bu sefer biz sandıkta tam isabet yapacağız. Suruç'ta yaptığınız katliamdan herkesi sorumlu tuttunuz. Diyarbakır mitinginde yapılan katliamda sorumlular çıkmadı. Evlatlar ölmesin analar ağlamasın. Kalıcı barışta ise insanların karnı doyacak, kadınlar sokakta gezebilecek, gazeteci özgürce yazabilecek, ana dilde konusabileceksin. Barış demokrasi ile gelir. Umut Barış Bloku'dur. Umut gençlerin yüreğindedir.  (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Erzincan'da trene bombalı saldırı: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Kobanê'de bekletilen cenaze sayısı 20'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...