07 Ağustos 2015 13:41

Memur Sen’den ‘AKP gibi yönetelim’ teklifi

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Kamu emekçilerinin geçtiğimiz Pazartesi günü başlayan toplusözleşme görüşmelerinde Memur-Sen yöneticilerinin skandal bir teklifte bulundukları iddia edildi. AKP döneminde üye sayısını katlayan ve tüm hizmet kollarını yetkiyi alan Memur-Sen yöneticileri TİS toplantısında, masaya diğer konfederasyonların oturmaması gerektiğini savundu. Memur-Sen heyeti Bakan Çelik’i “Siz Bakanlar Kurulu’na muhalefet partilerini alıyor musunuz?” diyerek ikna etmeye çalıştı. 

2 milyonu aşkın kamu emekçisini ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri geçtiğimiz Pazartesi başladı. Dışarıda polis saldırısı, içeride tartışmalarla başlayan süreci, görüşmelere katılan KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fatma Çetintaş’a sorduk. Yapılan ilk görüşmede Memur-Sen’in diğer sendikaların toplusözleşme masasına oturmaması yönündeki ısrarına devam ettiğini aktaran Çetintaş, Memur-Sen’in buna verdiği ilginç örneği de gazetemizle paylaştı. 

Çetintaş, Memur-Sen yöneticilerinin Bakan Faruk Çelik’e “Siz hükümet olarak halktan irade alıp Bakanlar Kurulu’nu kuruyorsunuz. Peki Bakanlar Kurulu’na yetkisi olmayan muhalefet partilerini alıyor musunuz? Bu masaya da üyelerinin yetkilendirmediği konfederasyonlar gelip oturamaz” dediğini aktardı. Mevcut yasanın zaten hükümet ve Memur-Sen’in çıkarlarına göre hazırlandığını belirten Çetintaş, “Biz zaten bu yasaya topyekun karşı çıkıyoruz. Kapsamına, yetkisine, zamanına, özellikle de grev hakkı içermemesine. Grev hakkını içermeyen toplusözleşme yasası olabilir mi? Yasayı yaptılar, şimdi sadece işlerine gelmeyen kısmına itiraz ediyorlar. Biz o masada oturma hakkımızı ne yasalardan, ne Memur-Sen’den değil, üyelerimizin bize verdiği yetki ve meşruiyetten aldığımızı söyledik. Dolaysıyla geri adım atmak zorunda kaldılar” dedi.  

‘İKİ YIL İPOTEK ALTINA ALINACAK’
Birçok il ve işyerine yaptıkları gezilerde Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan son toplusözleşmeye olan tepkiye tanıklık ettiklerini anlatan Çetintaş, Memur Sen üyesi kamu emekçilerinin de imzalanan toplu sözleşmeden rahatsız olduğunu ifade etti. 7 Haziran seçimlerinde AKP’nin tek başına iktidar olamayacak kadar oy aldığını ve iktidarını fiili bir durumla sürdürdüğünü dile getiren Çetintaş, bu nedenle meşruiyeti olmayan bir geçici hükümetle muhatap olduklarını belirtti. 

Bu geçici hükümetin milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailesinin iki yıllık geleceğini ipotek altına almak istediğini söyleyen Çetintaş, zaten aynı hükümetin değil toplusözleşmeyi, ülkeyi topyekun savaş ve çatışmalara sürüklediğini ifade etti. Çetintaş, Memur Sen’in hükümet tarafından önüne konulan toplusözleşmeyi imzalamayı ya da göstermelik olarak hakem heyetine gitmeyi planladığını iddia etti. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da üst geçit çöktü

SONRAKİ HABER

25 Aralık soruşturmasında hakim ve savcı 'sanık', Bilal Erdoğan 'mağdur' oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...